ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΝΕΑ

Επιτροπή Περιβάλλοντος: «Όχι» στο μονοπώλιο των σπόρων από πολυεθνικές
Αναρτήθηκε από Μήλη Ελένη31/1/2014
ΕΘΝΟΣ On Line
21:48 5/12

Η θύελλα Ξάβερ, που σαρώνει από νωρίς σήμερα τη βορειοδυτική Ευρώπη, έχει στοιχίσει τη ζωή σε δύο ανθρώπους, στη Σκωτία και την Αγγλία, ενώ προκάλεσε και σοβαρές πλημμύρες και χάος στις μεταφορές, κυρίως στην Ολλανδία, τη Γερμανία και τη Σκανδιναβία.

Στη Βρετανία, την πρώτη χώρα που έπληξε η θύελλα κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι άνεμοι έπνεαν με ταχύτητα 228 χιλιομέτρων την ώρα. Σχεδόν 100.000 νοικοκυριά στη Σκωτία έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, σύμφωνα με το BBC.
Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013, ώρα 18.00 

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, ο Τομέας Ορυκτολογίας, Πετρολογίας και Κοιτασματολογίας του Τμήματος Γεωλογίας του Α.Π.Θ. και το ΝΟΗΣΙΣ σας προσκαλούν το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013 και ώρα 18:00 στην εκδήλωση με θέμα «Ο μαγικός κόσμος των ορυκτών του Αιγαίου».

Στόχος της εκδήλωσης είναι η παρουσίαση των γεωλογικών υλικών που έχει προσφέρει η περιοχή του Αιγαίου στους κατοίκους του και που δημιουργήθηκαν μέσα από πολύπλοκες γεωλογικές διεργασίες κατά τη διάρκεια εκατομμυρίων ετών. Παράλληλα, η εκδήλωση επιδιώκει να συστήσει στο ευρύ κοινό και κυρίως στους νεαρούς επισκέπτες, τον υπέροχο κόσμο των ορυκτών και πετρωμάτων, των υλικών που συνθέτουν τη γη και μας μαγεύουν με την ανεξάντλητη ποικιλία χρωμάτων και σχημάτων. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.


Ώρες λειτουργίας έκθεσης:
Τρίτη-Παρασκευή 9:30-14:30
Σάββατο 13:30-20:30
Κυριακή 11:30-18:30
Δευτέρα ΚΛΕΙΣΤΑ
Τις καθημερινές πραγματοποιούνται εκπαιδευτικές ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα σε σχολεία και ομάδες επισκεπτών.
Κρατήσεις για ομάδες & σχολεία: τηλέφωνο 2310 483 000 (εσ. 2), Δευτέρα-Παρασκευή, 8:30-13:30.

Τα Σαββατοκύριακα πραγματοποιούνται:
- Ξεναγήσεις για το κοινό, για το πρόγραμμα πατήστε εδώ.
- Για παιδιά άνω των 5 ετών ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα, με τίτλο «Σαββατοκύριακα στο Αιγαίο», για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.
Facebook: Aegeon - Birth of an Archipelago
         

  Τρόπος μετάβασης με αστικό λεωφορείο
Γραμμή 66 (Χαριλάου – Θέρμη) αφετηρία Νέα Ελβετία, στάση ΝΟΗΣΙΣ.

Πληροφορίες
ΝΟΗΣΙΣ, 6ο χμ Θεσσαλονίκης – Θέρμης
Ελισάβετ Κωνσταντίνου, υπεύθυνη Επικοινωνίας & Προβολής
Τηλέφωνο: 2310 483 000, εσωτερικό 105 (καθημερινά 9.00-15.00)
E mail: konstantinou@noesis.edu.gr
www.noesis.edu.gr
www.facebook.com/NoesisScienceCenter

Αναρτήθηκε από Μήλη Ελένη 6-12-2013


ΘΕΟΜΗΝΙΑ ΣΤΗ ΡΟΔΟ 24/11/2013
http://www.news.gr

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται το νησί εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων και έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία είχε δεχτεί μέχρι νωρίς το βράδυ της Παρασκευής περισσότερες από 140 κλήσεις.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική οι περισσότερες κλήσεις αφορούσαν άντληση υδάτων, αλλά και τον απεγκλωβισμό ανθρώπων που είχαν παγιδευτεί στα αυτοκίνητά τους όταν αυτά παρασύρθηκαν από χειμάρρους.


Η απίστευτη κακοκαιρία στο νησί της Ρόδου ξεκίνησε από το πρωί της Παρασκευής και συνεχίστηκε με απίστευτη σφοδρότητα.
Νεκρή βρέθηκε η δασκάλα που αγνοούνταν από χθες στη Ρόδο, ανεβάζοντας τον τραγικό απολογισμό στους δύο νεκρούς..

Οι δρόμοι από το Φαληράκι μέχρι και την Κρεμαστή, μετετράπησαν σε ποτάμια, εγώ τεράστια είναι τα προβλήματα που καταγράφονται και στην πόλη της Ρόδου, καθώς ο όγκος της βροχής που πέφτει ασταμάτητα, δημιουργήσε ένα κυκλοφοριακό χάος.

Πολλές περιοχές στο νησί της Ρόδου βρίσκονται αυτή τη στιγμή χωρίς ρεύμα εξαιτίας των κεραυνών που έθεσαν εκτός λειτουργίας πολλές γραμμές, ενώ πολλά είναι επίσης και τα υπόγεια σπιτιών και καταστημάτων που έχουν πλημμυρίσει.

Έντονη χαλαζόπτωση επίσης σάρωσε τις περιοχές Τρεις, Ιξιάς Ιαλυσού και Κρεμαστής.

Τεράστιο πρόβλημα δημιουργήθηκε και στο δρόμο προς το Αεροδρόμιο

 Αναρτήθηκε από Μήλη Ελένη 24-11-2013«Πρώην στρατόπεδο Καρατάσου – Ρέμα Ξηροποτάμου: Μοναδικά πολιτιστικά τοπία της Θεσσαλονίκης»

Το ΚΠΕ Ελευθερίου Κορδελιού & Βερτίσκου, στο πλαίσιο των δράσεών του για την αστική αειφορία πρόκειται να υλοποιήσει σε συνεργασία με το Συμβούλιο Βιωσιμότητας Δυτικής Θεσσαλονίκης, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καρατάσου  και το 2ο ΓΕΛ Πολίχνης, ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: «Πρώην στρατόπεδο Καρατάσου – Ρέμα Ξηροποτάμου: Μοναδικά πολιτιστικά τοπία της Θεσσαλονίκης». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013, ώρες 17.00 – 20.30 μ.μ., στον υπαίθριο χώρο και εντός του αναψυκτηρίου του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου, σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

 Πρόγραμμα:
17.00:             Προσέλευση – Εγγραφές.
17.00 – 18.00 : Ξενάγηση στις Περιαστικές Καλλιέργειες στο στρατόπεδο    Καρατάσιου.
18.00 – 18.15 : «Ενημέρωση για το πρώην Στρατόπεδο Καρατάσιου», Λαζαρίδης Σάκης,  Πολιτιστικός Σύλλογος Καρατάσιου, Πρωτοβουλία για τα πρώην στρατόπεδα.
18.15 – 18.35 : «Πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου: Η δυνατότητα της Θεσσαλονίκης για έναν μοναδικό Πολιτιστικό κήπο». Βιβιάννα Μεταλληνού,  Αρχιτέκτων, Ιστορικός περιβάλλοντος.
18.35 – 18.50 : «Το ρέμα Ξηροποτάμου στο πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου. Η ανάγκη προστασίας του»  Γιώργος Μπλιώνης, Βιολόγος, Δρ. Οικολογίας.
18.50 – 19.00 : «Εκπαιδεύοντας τα παιδιά στους ελεύθερους χώρους της πόλης» Ευθύμιος Παπαδημητρίου, Φιλολόγος, ΚΠΕ Ελευθερίου Κορδελιού & Βερτίσκου.
19.00 – 20.30: Ανοικτή συζήτηση – παρεμβάσεις. Συντονιστής: Στέφανος Διαμαντόπουλος, Δημοσιογράφος


Αναρτήθηκε από Μήλη Ελένη 25-10-2013Aρχίζει σήμερα το απόγευμα η μεγάλη γιορτή της οικολογίας και της αλληλεγγύης, η οποία θα διαρκέσει έως και την Κυριακή 22 Σεπτέμβρη, στο Δημοτικό Πάρκο (χώρος πρώην αναψυκτηρίων, δίπλα στο Θέατρο Κήπου) στη Θεσσαλονίκη. Οι οργανώσεις του οικολογικού-εναλλακτικού χώρου συναντιούνται –για τρίτη χρονιά– και προτείνουν λύσεις για την οικονομική, κοινωνική, περιβαλλοντική και πολιτισμική κρίση.
Η είσοδος στο φεστιβάλ είναι δωρεάν.

Το κεντρικό θέμα των εκδηλώσεων του φετινού Greenwave είναι τα δημόσια αγαθά, όπως το νερό, ο αέρας, τα δάση, τα ποτάμια, οι υγρότοποι, τα ρέματα, οι θάλασσες, οι ακτές, οι πράσινοι και ελεύθεροι χώροι στις πόλεις, η υγεία και η παιδεία, η δημόσια ενημέρωση, η πολιτιστική κληρονομιά. Αν και θα επικεντρωθούμε σε ορισμένα μόνο από αυτά, θέλουμε να φέρουμε στο προσκήνιο το συνολικότερο ζήτημα της αειφορικής διαχείρισής τους. Η διαχείριση των συλλογικών αγαθών χρειάζεται συλλογική διαβούλευση, δημοκρατική λήψη αποφάσεων, κοινωνική ωριμότητα, αλληλεγγύη και αίσθημα ευθύνης. Τα δημόσια αγαθά δεν μπορούν να αφεθούν μόνο στους πολιτικούς, στους επιχειρηματίες ή στους "νόμους" της αγοράς. Όταν γίνεται κάτι τέτοιο, όπως στην περίοδο κρίσης που βιώνουμε, φτωχαίνουμε όλοι πολύ περισσότερο, τόσο ατομικά όσο και κοινωνικά, τόσο υλικά όσο και ψυχικά, τόσο στο παρόν όσο και στο μέλλον. Η διαχείριση των δημόσιων συλλογικών αγαθών αποτελεί μια αντανάκλαση της κατάστασης της ανθρωπότητας. Αντί του ανταγωνισμού, της βίας και της σπατάλης, μπορεί να μας δείξει το δρόμο του διαλόγου, της βιωσιμότητας.
Όπως και τις προηγούμενες χρονιές το φεστιβάλ εκτός από τις κεντρικές εκδηλώσεις θα περιλαμβάνει πλήθος εκδηλώσεων και παράλληλων δράσεων, συζητήσεις, προβολές, βιβλιοπαρουσιάσεις, εργαστήρια κάθε είδους (δημιουργικά, καλλιτεχνικά βιωματικά, επιμορφωτικά) για παιδιά αλλά και για μεγάλους, ποδηλατοδρομίες και συναυλίες.
Η φετινή διαφορά είναι ότι το φεστιβάλ γίνεται διπλό. Greenwave festival και Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας, μαζί. Είναι η πρώτη χρονιά που ενώνονται οι δύο μεγάλες διοργανώσεις.

Περισσότερες πληροφορίες
Tηλ. 2310 222503, Fax: 2310 222503, 421196
website: http://greenwavefestival.com, 
e-mail: greenwavefestival@gmail.com
https://www.facebook.com/GreenWaveThess,  https://www.facebook.com/events/419694628146772/
https://twitter.com/greenwavefest
  
http://www.ornithologiki.gr/page_cn.php?aID=1535

21 Μαϊου 2013
Εθελοντική καταγραφή των πουλιών της Θεσσαλονίκης
 
Εθελοντική καταγραφή των πουλιών της Θεσσαλονίκης από τον Απρίλιο και μέχρι το τέλος Ιουνίου με τη βοήθεια των εθελοντών της διενεργεί η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, προκειμένου να εντοπιστούν πουλιά και φωλιές πουλιών αυτήν την περίοδο κατά την οποία τα πουλιά αναπαράγονται.
Στη συγκεκριμένη δράση μπορεί να συμμετέχει ο καθένας, ανεξαρτήτου ηλικίας, καταγράφοντας διαφορετικά είδη πουλιών (από κοτσύφια και σπουργίτια μέχρι καρακάξες και τσαλαπετεινούς) και την περιοχή όπου φωλιάζουν στη Θεσσαλονίκη και τους γύρω δήμους, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση του Χάρτη των πουλιών της πόλης, αλλά και στη γνωριμία με τον αστικό ιστό της Θεσσαλονίκης! Με αυτόν τον τρόπο,  μικροί και μεγάλοι μαθαίνουν για τα διαφορετικά είδη πουλιών, εκτιμούν τον περιβάλλοντα χώρο και τη φύση στην πόλη και συμβάλλουν σε μια εθελοντική προσπάθεια που ξεκίνησε εδώ και 5 χρόνια και συνεχίζεται με τη βοήθεια εθελοντών.
Φωτογραφία:Οδυσσέας Τζημούλης
Η συμμετοχή είναι ανοικτή σε εθελοντές, γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς, αλλά και σε όσους αγαπούν τα πουλιά. Στο πλαίσιο της δράσης παρατηρούνται πάρκα, άλση, ρεματιές και ακάλυπτοι χώροι, όπως επίσης και τείχη, παλιά κτίρια, στέγες, εκκλησίες, σχολεία, σχολικές αυλές, σπίτια, όπου αναζητούνται χώροι και σημεία φωλιάσματος των πουλιών. Στη συνέχεια, με τη χρήση ενός υπολογιστή και του GoogleΕarth, όλα τα δεδομένα απεικονίζονται σε ένα πλήρη χάρτη.
Ο τρόπος που αναγνωρίζουμε ότι ένα είδος φωλιάζει είναι:
• Το κελάιδισμα
• Το ζευγάρωμα
• Η φωλιά
• Η ύπαρξη νεοσσών
• Η μεταφορά τροφής ή υλικών για την κατασκευή φωλιάς σε ένα μέρος που δε διακρίνουμε εύκολα.
Όσοι και όσες θέλουν να δηλώσουν συμμετοχή, θα πρέπει να συμπληρώσουν την Αίτηση
Αναφορικά με τη διαδικασία, για κάθε είδος δημιουργούμε ένα σημείο στο χάρτη, δίνοντας το όνομα του πουλιού, σύμφωνα με τον κατάλογο που θα βρείτε παρακάτω. Ως όνομα, επιλέγουμε το ελληνικό και το επιστημονικό (λατινικό) όνομα του είδους για να είναι πιο εύκολη η επεξεργασία στη συνέχεια. Στην περιγραφή, σημειώνουμε όποια πρόσθετη πληροφορία θέλουμε. Αν στην ίδια περιοχή φωλιάζουν δύο ή περισσότερα είδη, είναι προτιμότερο, για τη μετέπειτα διαχείριση των δεδομένων, να δημιουργούμε διαφορετικά σημεία. Τα δεδομένα στέλνονται στα γραφεία της Ορνιθολογικής και με τη βοήθεια εθελοντών καταχωρούνται και εμπλουτίζουν τον Χάρτη με τα πουλιά όλης της Θεσσαλονίκης!
Τον κατάλογο των πουλιών της Ελλάδας θα τον βρείτε στην ιστοσελίδα της Ορνιθολογικής:
http://www.ornithologiki.gr/page_list.php?lID=3&sp=yes&st=no&sf=yes&ss=yes
Η ιστοσελίδα για τη λήψη και την εγκατάσταση του GoogleΕarth στον προσωπικό σας υπολογιστή είναι:
http://www.google.com/earth/index.html
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η αναπαραγωγή είναι μια πολύ κρίσιμη φάση της ζωής των πουλιών. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε να μην ενοχλούμε τα πουλιά και τους νεοσσούς. Δεν πρέπει να πλησιάζουμε τις φωλιές και πολύ περισσότερο τα αυγά και τους νεοσσούς, αλλά να τα παρατηρούμε με διακριτικότητα από απόσταση και αν καταλάβουμε ότι ενοχλούνται να απομακρυνθούμε αμέσως. Το βασικότερο είναι να πετύχει η αναπαραγωγή τους, η συνέχιση του φωλιάσματος και του μεγαλώματος των νεοσσών και όχι να αποτελέσουμε αιτία για όχλησή τους.

Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να επικοινωνείτε:
Λένα Βορδογιάννη (γραφεία Ορνιθολογικής, Θεσσαλονίκη):
thess@ornithologiki.gr, 2310 244245
Δημήτρης Μπούσμπουρας:
bous@kat.forthnet.gr

 Αναρτήθηκε από Μήλη Ελένη 25-5-2013

23/5/2013

40 στρέμματα στο στρατόπεδο Π.Μελά τα παίρνει ο στρατός
40 στρέμματα στο στρατόπεδο Π.Μελά τα παίρνει ο στρατός


Σήμερα αναμένεται να κλείσει η συμφωνία για την παραχώρηση του στρατοπέδου "Π. Μελά" στο δήμο. Κρίσιμη συνάντηση το μεσημέρι του δημάρχου με στελέχη του Γ Σώματος Στρατού.

40 στρέμματα από τα συνολικά 330 του στρατοπέδου, τα ζητά ο στρατός για την ανέγερση στρατιωτικών κατοικιών.

« Το δημοτικό συμβούλιο, κατά πλειοψηφία, ψήφισε υπέρ της παραχώρησης των συγκεκριμένων στρεμμάτων στο στρατό» δήλωσε στο ΡΘ ο δήμαρχος, Δ. Παπαδόπουλος.

Όπως είπε για το στρατό το θέμα αυτό είναι κόκκινη γραμμή. « Αν δεν δεχθούμε υπάρχει κίνδυνος να χαθεί η παραχώρηση του στρατοπέδου προς το δήμο» τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος. Εξήγησε πως ο στρατός αρνήθηκε επανειλημμένος τις προτάσεις του δήμου για παραχώρηση άλλης έκτασης εκτός στρατοπέδου για την ανέγερση των κατοικιών.

Να υπενθυμίσουμε ότι σε παραχώρηση 30 στρ. εκτός στρατοπέδου, είχε αναφερθεί τον Απρίλιο του 2011, ο τότε υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ε. Βενιζέλος, επικαλούμενος απόφαση του Δ.Σ του Ταμείου Εθνικής Άμυνας. Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο η προηγούμενη πρόταση μιλούσε για παραχώρηση κατά χρήση του στρατοπέδου στο δήμο για 30 χρόνια και τώρα η πρόταση είναι για 49 χρόνια.

« Είμαστε καχύποπτοι στις συναλλαγές του δημάρχου με το στρατό γιατί μέχρι στιγμής δεν έχουμε ενημερωθεί συνολικά για το τι θέλει ακριβώς να κάνει ο δήμαρχος τόσο στο Π. Μελά όσο και στο στρατόπεδο Καρατάσιου» δήλωσε στο ΡΘ ο επικεφαλής της πρωτοβουλίας συλλόγων και φορέων για τα πρώην στρατόπεδα Σάκης Λαζαρίδης.

Είπε δε ότι δεν έχει συνεδριάσει ποτέ η διαπαραταξιακή επιτροπή που έχει συσταθεί με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου από τις 5 Φεβρουαρίου του 2013. To θέμα απασχολεί την τοπική κοινωνία για δύο σχεδόν δεκαετίες. Για πρώτη φορά αναδείχθηκε το 1994, ενώ ουσιαστικά η διεκδίκηση ξεκίνησε από το 2000.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Δ.Παπαδόπουλο ο σχεδιασμός για την αξιοποίηση του στρατοπέδου έχει ως εξής:

Η “ιστορική ζώνη”, αφορά ένα κομμάτι γης στα δεξιά του στρατοπέδου, όπου βρίσκονται τα επτά ιστορικά κτήρια. Εκεί θα πραγματοποιηθεί μουσείο, στο οποίο θα μπορεί να μπει και μέρος από τις αρχαιότητες που ανακαλύφθηκαν στο μετρό, δημαρχιακό μέγαρο και κέντρο προσφυγικού ελληνισμού και μετανάστευσης.

Στην «πράσινη ζώνη» που βρίσκεται στο κέντρο θα δημιουργηθεί βοτανικός κήπος. Στην αριστερή ζώνη, προς την εκκλησία του Αγίου Ελευθερίου, θα γίνει χώρος αθλητικών δραστηριοτήτων.

Πηγή Ράδιο Θεσσαλονίκη
Αναρτήθηκε από Μήλη Ελένη 25-5-2013
Ξηροπόταμος και το πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου

2013 Μαΐου 16

 
του Γιώργου Μπλιώνη
(Δρ. Βιολογίας/Οικολογίας)

Ένα από τα πιο σημαντικά φυσικά οικοσυστήματα που έχουν μείνει μέσα στην πόλη της Θεσσαλονίκης είναι το τμήμα του Ξηροπόταμου (ή ρέμα Ασβεστοχωρίου) που σώζεται μεταξύ της Περιφερειακής Οδού και της Λεωφόρου Στρατού, στο Δήμο Παύλου Μελά. Πρόκειται για παραπόταμο του Δενδροπόταμου, ο οποίος διέρχεται ακριβώς από το νότιο τμήμα του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου. Από εκεί προέρχονται και οι τρεις φωτογραφίες (από την άνοιξη του 2012) που δημοσιεύονται εδώ. Η δενδρώδης και θαμνώδης βλάστηση είναι πολύ αξιόλογη, γεγονός στο οποίο συνεισφέρει βέβαια η συνεχής ροή νερού.
Δυστυχώς, η πίεση της αστικοποίησης είναι και εδώ εμφανής, καθώς σταδιακά, στη διαδρομή του Ξηροπόταμου εμφανίζεται μια «οικεία» εικόνα με αυθαίρετα, η οποία μένει σχεδόν απαράλλαχτη τα 20 τελευταία χρόνια. Από ένα σημείο και μετά, η κοίτη μετατρέπεται στην πυκνοδομημένη με αυθαίρετα οδό Μυτιλήνης. Το νερό συνεχίζει υπογείως, σε αγωγούς επίφοβης διατομής και χύνεται στο Δενδροπόταμο μετά την οδό Λαγκαδά.

Η πίεση για νομιμοποίηση της αυθαίρετης δόμησης στη συγκεκριμένη περιοχή συνεχίζεται ακόμη και σήμερα, αν και η Θεσσαλονίκη έχει πλέον συσσωρρεύσει πολλά δείγματα των αρνητικών συνεπειών της πρόχειρης και ισοπεδωτικής αστικοποίησης. Αν κρίνουμε πάντως από τις προτάσεις του Δήμου για “τη συνολική ανάπτυξη του Δήμου Παύλου Μελά, της περιαστικής ζώνης και της Δυτικής Θεσσαλονίκης” που παρουσιάστηκαν το Νοέμβριο του 2012, φαίνεται ότι η κοίτη του Ξηροποτάμου εντάσσεται στην έκταση του μητροπολιτικού πάρκου Καρατάσιου και προστατεύεται. Να πρόκειται άραγε για «γραφιστικό τέχνασμα»;
Ένα άλλο αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό που βρίσκεται σε μικρή απόσταση, λίγο ψηλότερα και από την άλλη μεριά της Περιφερειακής Οδού προς το Ρεντζίκι, είναι οι Βυζαντινοί Νερόμυλοι στην τοποθεσία Μυλοτόπι Μετεώρων, που έχουν ανακηρυχθεί Αρχαιολογικό Πάρκο και έχουν αναδειχθεί σε έναν επισκέψιμο χώρο, ο οποίος όμως ρημάζει αναξιοποίητος, αν και θα μπορούσε να υποστηρίξει προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.
Οι βοτανολόγοι  του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου κατέγραψαν 194 διαφορετικά αυτοφυή φυτά στη ρεματιά. Αριές, μελικουκιές, συκιές, καρυδιές, μουριές, πλατάνια, λεύκες, αμυγδαλιές, αγριαχλαδιές, ψευδακακίες, φτελιές είναι μερικά από τα δέντρα που αναπνέουν δίπλα στο ρέμα παρέα με θάμνους, όπως παλιούρια, φυλλίκια, βατομουριές, κουφοξυλιές, σπάρτα, αρμυρίκια.
 
Ο χώρος των Νερόμυλων θα μπορούσε να επικοινωνεί με το Καρατάσιου, μέσω του Ξηροποτάμου. Έτσι μπορεί να αναδειχθεί καλύτερα η σημασία του νερού για την πόλη και οι παλιότερες χρήσεις του. Αλλά και οι Περιαστικές Καλλιέργειες που έχουν ξεκινήσει ως μια υποδειγματική δραστηριότητα εντός της έκτασης του πρώην στρατοπέδου μπορούν να ενταχθούν σε μια νοηματική ενότητα, με μοναδική εκπαιδευτική και παιδαγωγική αξία, συμπληρωματική της εξαιρετικής περιβαλλοντικής αξίας.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, το σημαντικό αυτό φυσικό οικοσύστημα του Ξηροποτάμου πρέπει να προστατευτεί και να απελευθερωθεί σταδιακά από τα αυθαίρετα. Και αν αυτό ξεκινήσει από το Δήμο Παύλου Μελά, όπου συνδέεται με το πρώην στρατόπεδο και τους Νερόμυλους και μπορεί να αναδειχθεί ως σημαντικό περιβαλλοντικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, τότε θα μπορεί να συνεχιστεί και στην υπόλοιπη διαδρομή, σε συνεργασία με τους Δήμους Νεάπολης – Συκεών και Πυλαίας – Χορτιάτη.


Αναρτήθηκε από Μήλη Ελένη 20-5-201324 Απριλίου 2013
Η ανακοίνωση από την σελίδα των μαθητών του 3ου Γυμνασίου Σταυρούπολης λακωνική & περιεκτική:
Χάσαμε έναν άγγελο. Εχθές το βράδυ η μικρή Βούλα από την πρώτη τάξη του σχολείου μας ήρθε αντιμέτωπη με ένα τεράστιο χειρουργείο και δυστυχώς η καρδούλα της μετά από αυτό είχε επιπλοκές και σταμάτησε να χτυπάει,οι γιατροί είπαν Κολπική μαρμαρυγή.Στην οικογένειά της θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια και στην ίδια καλή ανάπαυση.
  
Αναρτήθηκε από Μήλη Ελένη 24-4-2013


Ποιος θα το περίμενε ότι κάποιες μέρες μετά την ανάρτηση στο blog για το ήθος του δίκαιου Ισπανού, θα γινόνταν αυτή η ανάρτηση για την κίνηση των μαθητών.
Μάθημα ήθους λοιπόν και από τους μαθητές των σχολείων Δυτικής Θεσσαλονίκης και ιδιαίτερα των μαθητών μας του 3ου Γυμνασίου Σταυρούπολης και του Λυκείου Χαλκιδώνας. 
Μαθήτριά μας της Α τάξης του Γυμνασίου χρειάζεται να υποβληθεί σε  χειρουργική επέμβαση,  πολλών χιλιάδων ευρώ, τις επόμενες ημέρες . Στους δύσκολους αυτούς καιρούς οι μαθητές απέδειξαν, για άλλη μία φορά, ότι η κρίση είναι οικονομική και δεν αφορά την ανθρώπινη αλληλεγγύη. 
Έτσι, ενώ είχε ήδη κινητοποιηθεί  όλη η κοινότητα του σχολείου μας ώστε να μαζευτούν κάποια χρήματα , οι μαθητές πρόσφεραν επιπλέον και  τα χρήματα της ημερήσιας εκδρομής για τον ίδιο σκοπό!
Με την γνωστοποίηση του ιδιαίτερου θέματος της μαθήτριας από την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης  στα σχολεία του Νομού, οι μαθητές του Λυκείου Χαλκιδώνας πρόσφεραν τα χρήματα της πενταήμερης εκδρομής τους για αυτόν τον σκοπό, χωρίς να γνωρίζουν την μαθήτριά μας.
Λίγες μέρες πριν όλο το πανελλήνιο είχε συγκινηθεί από  την διπλή χειρονομία των μαθητών του Λυκείου Δεμενίκων:

ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΑΛΤΡΟΥΙΣΜΟΥ

Πάτρα: Νέο μήνυμα ανθρωπιάς από τους μαθητές του Λυκείου Δεμενίκων

Δεν δέχτηκαν τα χρήματα που τους πρόσφεραν επιχειρηματίες για την εκδρομή τους και ζήτησαν να δοθούν και αυτά στον μαθητή       http://www.patrastimes.gr
Ένα ακόμα μάθημα ανθρωπιάς έδωσαν οι μαθητές της Γ΄τάξης του Λυκείου Δεμενίκων στην Πάτρα (είχαν προσφέρει τα χρήματα για την πενθήμερη εκδρομή τους, προκειμένου να συγκεντρωθεί το ποσόν που απαιτείται για να υποβληθεί σε εγχείρηση μαθητής Γυμνασίου της πόλης), οι οποίοι ευχαρίστησαν τις δύο εταιρείες που προσφέρθηκαν να καλύψουν τα έξοδα ώστε να πάνε τελικά εκδρομή και ζήτησαν και αυτά τα χρήματα να δοθούν για την εγχείρηση του 15χρονου Πατρινού.
Οι μαθητές της Γ΄τάξης του Λυκείου Δεμενίκων αποφάσισαν σε συνεννόηση με τον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων του σχολείου να πραγματοποιήσουν μία μονοήμερη εκδρομή, τα έξοδα της οποίας θα καλυφθούν εκ των ενόντων.

Αναρτήθηκε από Μήλη Ελένη 15-4-2013

 

 

                               
Μάθημα ήθους
Ο "δίκαιος" Ισπανός
10 μέτρα πριν τερματίσει ο πρώτος αθλητής, ο Κενυάτης Αμπέλ Μουτάι στον αγώνα ανωμάλου δρόμου στη Μπούρλάντα της Ισπανίας, σταματάει, νομίζοντας πως είχε ήδη περάσει τη γραμμή του τερματισμού. Οι φωνές του κοινού να συνεχίσει δεν τον βοηθούν καθώς δεν καταλαβαίνει ισπανικά. Ο δρομέας που ακολουθεί λίγα μέτρα πιο πίσω, ο Ισπανός Ιβάν Φερνάντεζ Ανάγια, έρχεται με φόρα κι όλα δείχνουν ότι θα είναι αυτός ο τέλικός νικητής. Όμως ο Ισπανός κόβει ταχύτητα και δείχνει τον δρόμο στον Κενυάτη αφήνοντας τον ουσιαστικά να κερδίσει.
 
Ο Ιβάν Φερντάντεζ Ανάγια δεν είναι εν τω μεταξύ κάποιος τυχαίος δρομέας. Αποτελεί μία σημαντική ελπίδα για τους Ισπανούς στα αγωνίσματα των αποστάσων και του ανωμάλου δρόμου με επιδόσεις 1:03:51 στον ημιμαραθώνιο, 29:29 στα 10.000 μ. κα 13:40 στα 5.000 μ. Προπονείται στην πόλη Βιτόρια και μάλιστα στο πάρκο "Πράδο" που φιλοξένησε και τον συγκεκριμένο αγώνα κάτω από τις οδηγίες του παλιιού σπουδαίου μαραθωνοδρόμου Μάρτιν Φιζ.
Ο 25χρονος Ισπανός μετά τον αγώνα δήλωσε πως μιας και δεν άξιζε τη νίκη θεωρούσε αδιανόητο να κερδίσει τον αντίπαλο του δρομέα κι έτσι έκανε αυτό που έκανε. Μία κίνηση που σίγουρα θα θυμούνται για πάντα όσοι ήταν παρόντες στον αγώνα και που αποτελεί "σημαία" για το ευ αγωνίζεσθαι.

Ποιο είναι το σωστό και ποιο το λάθος;
Στην πράξη, δεν υπάρχει σωστό και λάθος. Από τη στιγμή που είναι ένας αγώνας και που οι "επαγγελματίες" δρομείς συναγωνίζονται για το ποιος θα περάσει πρώτος τη γραμμή του τερματισμού αποκομίζοντας τα όποια οφέλη κάθε φορά (χρήματα, πόντους σε αγώνες με σύστημα ranking, καταξίωση ή προκρίσεις) κανείς δεν μπορεί να τους υποχρεώσει να προβούν σε παρόμοιες κινήσεις.
Είναι όμως αυτό που έχει ο καθένας μέσα του, ο τρόπος που αισθάνεται τον αγώνα, και οι "τύψεις" του μετά από αυτόν ή ακόμα και η άδεια αίσθηση μίας νίκης που ξέρεις καλά πώς πραγματικά δεν άξιζες. Και δεν είναι θέμα πρώτου ή τελευταίου. Θα μπόρούσε ο οποισδήποτε δρομέας, ακόμα κι αν πάλευε για την τελευταία και την προτελευταία θέση να έκανε το ίδιο. Δεν έχει να κάνει με τα λεφτά, τη διάκριση ή τη θέση. Μικρές και ταυτόχρονα μεγάλες και ανθρώπινες κινήσεις που κάνουν τον κόσμο και τις μέρες μας πιο όμορφες όποτε εμφανίζονται στην καθημερινότητά μας είτε αυτό είναι αγώνας είτε οτιδήποτε άλλο.
 
Oι ήρωες της διπλανής πόρτας
Yπάρχουν πολλά παραδείγματα στον αθλητισμό που αναδεικνύουν αυτό το μεγαλείο. Και πράγματι ο αθλητισμός κρύβει πολλές τέτοιες στιγμές γιατί είναι από μόνος του ένα μεγαλείο που γεννά πολλές μεγάλες ανθρώπινες στιγμές. Εϊναι ίσως το μοναδικό μάλιστα που μέσα από την υπερβολή προβάλλει το μέτρο, όταν μας δίνει εικόνες σπουδαίων αθλητών, που οι περισσότεροι ποτέ δεν θα φτάσουμε, δημιουργώντας μας όμως την ανάγκη και τη διάθεση να γίνουμε κι εμείς αθλητές. Στον βαθμό που μπορεί ο καθένας.

Παρόμοιες ιστορίες θα έχουν σίγουρα πολλοί δρομείς να διηγηθούν αφού κατά καιρούς έχουμε όλοι λίγο πολύ γίνει μάρτυρες τέτοιων συμβάντων με δρομείς να περιμένουν άλλους δρομείς - θεωρητικά αντιπάλους - για να τερματίσουν παρέα σε μικρότερους αγώνες και για θέσεις αρκετά πίσω από την πρώτη. Αυτοί είναι οι μικροί ήρωες των αγώνων που δίνουν μία γλυκειά γεύση σε κάθε αγώνα.

Αναρτήθηκε από Μήλη Ελένη 7-4-2013

 

 

Φωτογραφικό υλικό από την  “Γιορτή σποράς και δημιουργίας”  

 


Διάθεση αρωματικών

 και καλοκαιρινών φυτών.
Ανταλλαγή σπόρων και διαδραστικό παιχνίδι με τη συμμετοχή του ΠελίτιΣυμμετοχή του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελευθερίου ΚορδελιούΒιβλία από το ΚΠΕ Ελευθερίου Κορδελιού


ΠΑΡΟΥΣΊΑΣΗ ΗΛΙΑΚΟΥ ΦΟΥΡΝΟΥ


Εργαστήριο παρασκευής σπιτικών απορρυπαντικών.
 

                                        Παρουσίαση της ομάδας ‘’Ποδηλατώ με ασφάλεια’’ στο χώρο του‘’Σπορείου’’.

Ποδηλατοβόλτες και διάφορα παιχνίδια από τα ‘’Παιδιά εν Δράσει’’“Γιορτή σποράς και δημιουργίας” 

Κάλεσμα στη “Γιορτή σποράς και δημιουργίας” την Κυριακή
7 Απριλίου από τους Περιαστικούς Καλλιεργητές του πρώην
στρατοπέδου Καρατάσιου.
Η ομάδα Περιαστικών Καλλιεργητών του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου
προσκαλεί όλους/ ες την Κυριακή, 7 Απριλίου στην εκδήλωση με θέμα:
Γιορτή σποράς και δημιουργίας.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης αρχίζει από τις 11:00 το πρωί μέχρι και τις 19:00
το απόγευμα και περιλαμβάνει δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους όπως:
● Διάθεση αρωματικών και καλοκαιρινών φυτών.
● Ανταλλαγή σπόρων και διαδραστικό παιχνίδι με τη συμμετοχή του Πελίτι.
● Εικαστική αφήγηση με συνοδεία μουσικής.
● Ξενάγηση στη χλωρίδα και πανίδα του πάρκου Καρατάσιου, με τη
    συμμετοχή του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελευθερίου
     Κορδελιού  και ομάδων σχολείων.
● Εργαστήριο παρασκευής σπιτικών απορρυπαντικών.
● Παρουσίαση της ομάδας ‘’Ποδηλατώ με ασφάλεια’’ στο χώρο του
‘’Σπορείου’’.
● Ποδηλατοβόλτες και διάφορα παιχνίδια από τα ‘’Παιδιά εν Δράσει’’.
● Συλλογικό φαγοπότι
● Συζήτηση με θέμα: “Τα πρώην στρατόπεδα ελεύθεροι και δημιουργικοί
χώροι για τους πολίτες”.
Για να μετατρέψουμε τα πρώην στρατόπεδα σε πάρκα πράσινα και ελεύθερα
για όλους τους πολίτες. Για να δημιουργήσουμε μέσα σε αυτά χώρους
εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας όπου θα προάγεται η αυτάρκεια, ο έλεγχος της
τροφής μας , η διατήρηση των παραδοσιακών σπόρων, η καλλιέργεια της γης,
η καλλιέργεια των ανθρωπίνων σχέσεων με σεβασμό στο φυσικό πλούτο.
Σας περιμένουμε!
ΠΕΡ.ΚΑ

Αναρτήθηκε από Μήλη Ελένη 2-4-2013Εορτασμός 25ης Μαρτίου 2013
Σήμερα, Δευτέρα 25η Μαρτίου 2013, βρεθήκαμε στο πρώην Στρατόπεδο Καρατάσου για την καθιερωμένη παρέλαση του Δήμου Παύλου Μελά που είναι αφιερωμένη στην Επανάσταση του 1821.
Φέτος, για πρώτη φορά, η παρέλαση έγινε εξ ολοκλήρου μέσα στο χώρο του πρώην Στρατοπέδου, όπου είχε στηθεί και η εξέδρα των επισήμων.  

Όμως, φέτος, υπήρχε ακόμη ένα καινούργιο στοιχείο :  στην είσοδο του χώρου, καθώς και καθ΄ όλη τη διαδρομή της παρέλασης υπήρχαν πολλά πανό και πλακάτ Πολιτιστικών Συλλόγων και άλλων φορέων της περιοχής, οι οποίοι ζητούσαν την απόδοση των 660 στρεμμάτων του πρώην Στρατοπέδου ως Ελεύθερο Χώρο Πρασίνου στην Τοπική Κοινωνία και δήλωσαν την σαφή αντίθεσή τους σε οποιαδήποτε προσπάθεια ο χώρος αυτός να επιστρέψει στον στρατό ή να οικοδομηθεί. 


                                                                                           
          


 

Είδαμε να παρελαύνει και το 3ο Γυμνάσιο Σταυρούπολης υπό την επίβλεψη του γυμναστή μας κ. Ηλία Κύρκου. 

Μετά το πέρας της επίσημης παρέλασης, Ομάδες Πολιτών του Πολιτιστικού Συλλόγου και των Περιαστικών Καλλιεργητών πέρασαν συγκροτημένα και με πλήρη ηρεμία μπροστά από τους χιλιάδες πολίτες  που είχαν συγκεντρωθεί εκεί, ζητώντας την ουσία του σημερινού εορτασμού :  Κινητοποίηση για να Απελευθερωθεί η Περιοχή από την Γραφειοκρατία και να περιέλθει στην Τοπική Κοινωνία προς χρήση από τους Δημότες.


 
                                 

 

 

 

 

 

Αναρτήθηκε από Μήλη Ελένη 25-3-2013

 

 

Καρατάσιου: Απαγόρευσε την είσοδο πολιτών ο στρατός

Στην κατηγορία: Ρεπορτάζ 

http://www.makthes.gr/news/reportage/101606/                  Ημερομηνία: 12/03/2013

Την απαγόρευση της εισόδου πολιτών και περιβαλλοντικών οργανώσεων στο στρατόπεδο Καρατάσιου, όπου δραστηριοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια, επέβαλε το Γ’ Σώμα Στρατού, προκαλώντας την αντίδραση των κοινωνικών ομάδων.

 Του Φώτη Κουτσαμπάρη
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καρατάσιου και κινήσεις πολιτών είναι αποφασισμένοι να καταθέσουν μήνυση σε βάρος του στρατού για τον αποκλεισμό τους από έναν δημόσιο χώρο.
Η ομάδα αστικών και περιαστικών καλλιεργειών, που τα τελευταία δύο χρόνια καλλιεργεί εποχικά φυτά και βότανα στο χώρο του πρώην στρατοπέδου, καταγγέλλει ότι μέλη της ομάδας πήγαν την Κυριακή στο στρατόπεδο και διαπίστωσαν ότι μπήκε κλειδαριά στην κεντρική πύλη. «Καταγγέλλουμε τη συγκεκριμένη ενέργεια ως μία προσπάθεια του στρατού να ιδιοποιηθεί έναν από τους τελευταίους δημόσιους χώρους πρασίνου στη Θεσσαλονίκη. Η ενέργεια είναι παντελώς αυθαίρετη, καθώς ο στρατός δεν έχει καμία δικαιοδοσία στο χώρο, αφού αποσύρθηκε από το 2003», αναφέρει η ομάδα. «Είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει. Στο στρατόπεδο υπάρχει και περιβαλλοντικό πάρκο, όπου εκπαιδεύονται μαθητές γυμνασίων και γίνεται σειρά δράσεων. Στην αρχή ο στρατός έβαζε τα τανκ, για να μας εκφοβίσει, και τώρα τοποθέτησε κλειδαριά», τονίζει στη «Μ» ο εκπρόσωπος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καρατάσιου Σάκης Λαζαρίδης. «Ο στρατός ζήτησε από την αστυνομία να προσαγάγει κάθε πολίτη που επιχειρεί να μπει στο στρατόπεδο. Θα καταθέσουμε μήνυση σε βάρος του Γ’ ΣΣ. Δεν μπορεί να απαγορεύσει τις δραστηριότητες τόσων ομάδων», σημειώνει ο δικηγόρος Παναγιώτης Λογκινίδης.
Η έκταση των 689 στρμ. του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου ανήκει στο υπουργείο Οικονομικών σύμφωνα και με τελευταία δικαστική απόφαση. Η χρήση του είχε παραχωρηθεί στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας για τις ανάγκες εγκατάστασης στρατευμάτων. Το 2002 αποχώρησαν οι στρατιωτικές μονάδες, ενώ το 2006 παραχωρήθηκε στον πρώην δήμο Πολίχνης έκταση 120,4 στρμ. Ο δήμος εξασφάλισε χρηματοδότηση και έκανε παρεμβάσεις, διαμόρφωσε γήπεδα, αναψυκτήριο, πάρκο με χλοοτάπητα, ανακαίνισε την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου. Στην παραχωρηθείσα έκταση δημιουργήθηκε ένας κήπος από την Περιβαλλοντική Ομάδα του 2ου ΓΕΛ Πολίχνης σε συνεργασία με τον πρώην δήμο Πολίχνης και το ΕΘΙΑΓΕ, που χρησιμοποιείται από τοπικούς φορείς κυρίως για εκδηλώσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης.
Στέλεχος του Γ’ ΣΣ υποστήριξε στη «Μ» ότι η χρήση του στρατοπέδου ανήκει στο στρατό, μέχρι να υπάρξει απόφαση παραχώρησης από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, και πως η κλειδαριά τοποθετήθηκε για λόγους ασφαλείας, για να μην μπαίνουν πολίτες, την ώρα που γίνονται ασκήσεις ή αναπτύσσονται άλλες στρατιωτικές δραστηριότητες.

Αναρτήθηκε από Μήλη Ελένη 12-2-2013

 

"Σπορά καλοκαιρινών κηπευτικών από παραδοσιακές ποικιλίες"

 

 

Η πρόσκληση για την εκδήλωση -γιορτή: "Σπορά καλοκαιρινών κηπευτικών από παραδοσιακές ποικιλίες" απευθυνόνταν σε όλους μικρούς και μεγάλους. Και ήρθαν, μικροί και μεγάλοι.


Ο Παναγιώτης  από το ΠΕΛΙΤΙ

Το ξύλινο σπιτάκι που έφτιαχναν στη ΠΕΡ.ΚΑ3 ολοκληρώνεταιεργαστήριο σποράς  ντόπιων σπόρων
 

 
Η βροχή δεν βρήκε κανέναν ανέτοιμο!
Η Σοφία  από το ΠελίτιΗ φλόγα της ΠΕΡ.ΚΑ. ενώνει μικρούς και μεγάλους

 

Αναρτήθηκε από Μήλη Ελένη 16-2-2013
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσου,  έναν από τους τελευταίους ελεύθερους πράσινους χώρους της πόλης  άνθρωποι συγκεντρώθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια με σκοπό την καλλιέργεια της γης με φυσικούς τρόπους , την προαγωγή ανθρωπίνων σχέσεων μέσω  της συνεργασίας και την υπεράσπιση του δημόσιου κοινωνικού χαρακτήρα  του χώρου αυτού.   Θέλουμε το πρώην στρατόπεδο να αποτελέσει εναλλακτικό εργαστήριο έρευνας και εκμάθησης για θέματα που αφορούν την τροφή μας.
Επειδή η τροφή δε φυτρώνει στα σούπερ μάρκετ και επειδή η Γη και οι σπόροι της ανήκουν σε όλους τους ανθρώπους που ζουν και θα ζήσουν σε αυτόν τον πλανήτη, οι  Περιαστικοί Καλλιεργητές του πρώην Στρατοπέδου Καρατάσου σε συνεργασία με την εναλλάκτική κοινότητα Πελίτι, σας προσκαλούν στην εκδήλωση-γιορτή με θέμα: "Σπορά καλοκαιρινών κηπευτικών από παραδοσιακές ποικιλίες"
Το  Σάββατο 16 φεβρουαρίου στις 11:00 λοιπόν φέρνουμε:
ό,τι σπόρους καλοκαιρινών φυτών έχουμε, παραδοσιακές ποικιλίες ΟΧΙ ΥΒΡΙΔΙΑ από ντομάτες,αγγουράκια, κολοκυθάκια, πιπεριές και λουλούδια
κυπελάκια,σακουλάκια, κεσεδάκια, μπουκάλια πλαστικά και ό,τι μπορεί να λειτουργήσει σαν γλαστράκι,
τα παιδιά μας, τις γιαγιάδες και τους παππούδες μας  (κάτι θα ξέρουν να μας πουν)
Η εκδήλωση περιλαμβάνει :
  • Ενημέρωση-συζήτηση για τη σημασία διατήρησης των σπόρων παραδοσιακών ποικιλιών από τον Παναγιώτη Σαϊνατούδη (ΠΕΛΙΤΙ)
  • Εργαστήριο εκμάθησης για  το πότε και πως μαζεύουμε σπόρους από καλοκαιρινά λαχανικά, πρακτικό εργαστήριο σποράς  ντόπιων σπόρων.
  • Παρασκευή τυριού με λεμόνι από τη Σοφία Γίδα (ΠΕΛΙΤΙ)
  •  Θα ακολουθήσει γλέντι –ρεφενέ.  (Φέρτε ότι θέλετε από φαγητό, ποτό, μουσικά όργανα και την καλή σας παρέα) 

Αναρτήθηκε από Μήλη Ελένη 14-2-2013Θεσσαλονίκη: Στο στρατόπεδο Π.Μελά τα αρχαία που «βρήκε» το μετρό

Επτά στρέμματα παραχωρεί το υπουργείο Εθνικής Αμυνας για την ανάδειξή τους

Η μαρμάρινη λεωφόρος της Θεσσαλονίκης σε βάθος οκτώ μέτρων

ΔΕΝΤΡΟΦΥΤΕΥΣΗ ΚΥΡΙΑΚΗ 20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013 - ΠΡΩΗΝ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΚΑΡΑΤΑΣΙΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΡΑΤΑΣΙΟΥ
Ο Πολιτιστικός σύλλογος Καρατάσιου σε συνεργασία με το Δήμο Παύλου Μελά με τους Φίλους του Πρασίνου Θεσσαλονίκης, το Δίκτυο Βιωσιμότητας Δυτικών συνοικιών Θεσσαλονίκης, τον Περιβαλλοντικό σύλλογο Ευκαρπίας, το Σύλλογο Μακεδονία Ευκαρπίας, την Ένωση Ποντίων Πολίχνης, τους Φίλους του Δάσους, τους Περιαστικούς Καλλιεργητές Καρατάσιου, την Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Παύλου Μελά, το 7ο Σύστημα Αεροπροσκόπων, την Περιβαλλοντική Ομάδα του 2ου ΓΕΛ Πολίχνης και το Ράδιο Θεσσαλονίκη σας καλούν να συμμετάσχετε σε δεντροφύτευση στο πρώην Στρατόπεδο Καρατάσιου, την Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013 και ώρα 10.30 π.μ.
Τόπος συνάντησης η κεντρική πύλη του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου. Όποιος μπορεί, ας έχει μαζί του σκαπτικά εργαλεία.
Σε μια δύσκολη συγκυρία, με τα περιβαλλοντικά προβλήματα της πόλης να γίνονται περισσότερο έντονα και αισθητά στο Δυτικό κομμάτι της πόλης, η παρουσία όλων μας στον μεγαλύτερο και τελευταίο εναπομείναντα ελεύθερο χώρο του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης κρίνεται αναγκαία περισσότερο από κάθε άλλη φορά.
Με την παρουσία μας στη συμβολική δεντροφύτευση διατρανώνουμε την αποφασιστικότητά μας να προασπίσουμε τον ελεύθερο χαρακτήρα του ως πνεύμονα πρασίνου και χώρου πολιτισμού και αναψυχής για όλους τους πολίτες.
Η συμμετοχή μας θα αποτελέσει έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα όλων των δράσεων που έχουν αναπτυχθεί ως τώρα στο χώρο του πρώην στρατοπέδου, δημιουργώντας έναν κύκλο προστασίας απέναντι σε όλους εκείνους που ενάντια στη θέληση των πολιτών απεργάζονται σχέδια “αξιοποίησης” του χώρου, αποτιμώντας με οικονομικούς και μόνο όρους τη μεγάλη οικολογική, κοινωνική και πολιτισμική σημασία του.

Αναρτήθηκε από Μήλη Ελένη 18-1-2013

Δήμος Θεσσαλονίκης: Γη σε ανέργους και αστέγους 

18 Δεκεμβρίου 2012, 19:22


Η αναγκαιότητα ανάπτυξης του συνεργατισμού διαμέσου της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης


Στο κείμενο αυτό εξετάζονται συνοπτικά, το κοινωνικό και οικονομικό πλαίσιο της κρίσης, η ανάδυση της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας ως εναλλακτικής διεξόδου και η σημασία της εκπαίδευσης στο συνεργατισμό. Εξετάζονται επίσης, μερικά κοινά χαρακτηριστικά και μέθοδοι της συνεταιριστικής και της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, παραδείγματα εφαρμογής συνεργατισμού (Νερό, Ενέργεια, Τροφή, Απόβλητα) στην περιβαλλοντική εκπαίδευση και τέλος, η ανάγκη υποστήριξης και περαιτέρω ανάπτυξης του συνεργατισμού διαμέσου της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.
Το άρθρο αυτό αποτελεί τη βάση ομιλίας, που πραγματοποιήθηκε στο 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο της ΠΕΕΚΠΕ (Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση), 30.11.2012 - 2.12.2012, ΚΕΔΕΑ - ΑΠΘ, Θεσσαλονίκη και περιλαμβάνεται στα Πρακτικά του Συνεδρίου.

Αναρτήθηκε από Μήλη Ελένη 6-12-2012

 

Πορεία στη Θεσσαλονίκη

Το Σάββατο το μεσημέρι 24/11/2012 όποιος βρέθηκε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης   είδε  μια πορεία διαμαρτυρίας με πλήθος κόσμου να την ακολουθεί. Μοιράστηκαν σε έντυπη μορφή οι θέσεις των διαδηλωτών και ψάχνοντας στο Διαδίκτυο βρήκα τις παρακάτω πληροφορίες τις οποίες αναρτώ προς ενημέρωση και περαιτέρω αναζήτηση.

[http://ecology-salonika.org

Εντυπωσιακή σε όγκο και ζωντάνια η πορεία στη Θεσσαλονίκη ενάντια στα σχέδια εξορύξεων χρυσού στην Χαλκιδική το Κιλκίς και τη Θράκη     ]

Μια από τις πιο εντυπωσιακές πορείες διαμαρτυρίας ενάντια στα σχέδια εξορύξεων χρυσού στην Χαλκιδική το Κιλκίς και τη Θράκη πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 24/11 στο κέντρο της Θεσσαλονίκης Η πορεία ξεκίνησε στις 12.00 από το δημαρχείο Θεσσαλονίκης και μέσω της Τσιμισκή και της Λεωφ. Νίκης κατευθύνθηκε στο Λευκό Πύργο. Χιλιάδες πολιτών ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των Επιτροπών Αγώνα Χαλκιδικής – Θεσσαλονίκης Ενάντια στα Μεταλλεία, του Μετώπου Αγώνα Ενάντια στα Μεταλλεία σε Κρούσια – Πάϊκο και της Διανομαρχιακή Επιτροπή Ροδόπης – Έβρου Κατά των Χρυσορυχείων Η κινητοποίηση αυτή μπορεί να αποτελέσει ένα δυνατό μήνυμα προς το Συμβούλιο της Επικράτειας που πρόκειται να βγάλει την απόφασή του ως το τέλος του χρόνου. 
Η Θεσσαλονίκη είναι πολύ κοντά στα βουνά της Χαλκιδικής, όπου αν πραγματοποιηθεί η «επένδυση», όχι μόνο θα καταστραφούν δάση και αποθέματα νερού, αλλά και θέσεις εργασίας στον τουρισμό, τη γεωργία, την κτηνοτροφία, τη δασοκομία, τη μελισσοτροφία, ενώ η αέρια ρύπανση (κύρια διοξείδιο του θείου που προκαλεί όξινη βροχή) προβλέπεται να φτάνει έως και τη Θεσσαλονίκη εάν πνέουν ανατολικοί άνεμοι. Το μοντέλο της ανάπτυξης που ακολούθησε η χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες και οδήγησε στην σημερινή οικονομική κρίση πάει να εφαρμοστεί τώρα στη Χαλκιδική ως λύση στην ανεργία. Όμως δεν μας λένε ξεκάθαρα ότι το μόνο όφελος που θα υπάρχει για τη χώρα από την «επένδυση» είναι η φορολόγηση των εργαζομένων στις εξορύξεις ενώ από την άλλη θα καταστραφούν 300.000 στρέμματα δάσους, θα μολυνθούν τα νερά και όλη η περιοχή από τα τοξικά απόβλητα της επεξεργασίας. 
Οι επιπτώσεις στην υγεία και οι θάνατοι που προφανώς θα υπάρξουν από την υποβάθμιση των συνθηκών διαβίωσης στην ευρύτερη περιοχή πώς αποτιμώνται στο επενδυτικό σχέδιο; Οι θέσεις εργασίας που θα χαθούν από την γεωργία, τον τουρισμό, την υλοτομία, την μελισσοκομία; Τι θα γίνουν όλοι οι εργαζόμενοι στις εξορύξεις, τα παιδιά τους και όσοι σήμερα χάσουν τις δουλειές τους εξαιτίας της ανάπτυξης των χρυσωρυχείων όταν τελειώσει ο χρυσός μετά από 20-25 χρόνια και θα έχει μείνει ένας ρημαγμένος και τοξικός τόπος στα Βουνά της Χαλκιδικής; Θα λέμε ότι φταίνε οι αποφάσεις του παρελθόντος και οι κακές πολιτικές που εφαρμόστηκαν όπως λέμε σήμερα για την δημοσιονομική κρίση που περνά η χώρα μας; Πότε θα μάθουμε να κοιτάμε στο μέλλον και να αρχίσουμε να αναπτύσσουμε αειφόρες δραστηριότητες στη χώρα μας; Στο κάτω κάτω ποιος τελικά αποφασίζει για το μέλλον μιας περιοχής αν όχι οι ίδιοι της οι κάτοικοι;

Αναρτήθηκε από Μήλη Ελένη 25-11-2012 

Η Θεσσαλονίκη Αλλιώς: Μια Κυριακή στο Δάσος Αλλιώς!Η Parallaxi και η ομάδα του «Θεσσαλονίκη Αλλιώς» ξεκινούν τον τρίτο χρόνο δράσεών τους με μια «Κυριακή στο Δάσος Αλλιώς». Το Σέιχ Σου, το περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης που κάθε καλοκαίρι παλεύει να επιζήσει από τις απόπειρες εμπρησμών και όλο το χρόνο υφίσταται κάθε λογής παράνομες δραστηριότητες, δεν αποτελεί κομμάτι της καθημερινότητας της πόλης. Από την Κυριακή, 7 Οκτωβρίου ας σταματήσουμε να του γυρνάμε την πλάτη και ας συμβάλλουμε όλοι μαζί στην προστασία του πνεύμονα της Θεσσαλονίκης.
Η εκστρατεία ευαισθητοποίησης, 15 χρόνια μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 1997, ξεκινά ήδη από την 1η Οκτωβρίου με μία guerilla έκθεση των φωτογράφων της Stereosis σε κεντρικά σημεία της πόλης που μας συστήνουν το δικό τους δάσος.
Το Σάββατο, 6 Οκτωβρίου το δάσος... κατεβαίνει στην πόλη. Σημεία ενημέρωσης στήνονται στο ιστορικό κέντρο, όπου σε συνεργασία με φορείς οι πολίτες πληροφορούνται τους κινδύνους που διατρέχει το περιαστικό δάσος, ενώ εθελοντές μοιράζουν το πρόγραμμα των δράσεων της επόμενης ημέρας. Παράλληλα, η πόλη βιώνει την κατάσταση συναγερμού, αυτή τη φορά χωρίς την απειλή από τις φλόγες, με την ελπίδα να μην ξαναδοθεί αφορμή για επιχείρηση κατάσβεσης.
Την Κυριακή, 7 Οκτωβρίου το ραντεβού δίνεται αρχικά στις 11 το πρωί Ζωολογικό Κήπο.
- Οι εθελοντές του «Θεσσαλονίκη Αλλιώς» μαζί με όσους επιθυμούν να βοηθήσουν ξεκινούν με επεμβάσεις καθαρισμού στην ευρύτερη περιοχή, την ίδια ώρα που οι παιδικές δράσεις θα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη... Ένα κυνήγι θησαυρού σας περιμένει...
- Ειδικές περιπατητικές ξεναγήσεις σε συνεργασία με ομάδες προσκόπων και με το δασαρχείο της πόλης μας οδηγούν στα άδυτα του Σέιχ Σου για να καταλήξουμε σε ένα αυτοσχέδιο «καταφύγιο» όπου θα μας περιμένουν εκπλήξεις ξεκούρασης...
- Ποδηλατικές ομάδες της πόλης συμμετέχουν σε μία εντυπωσιακή κατάβαση με mountain bike, διδάσκοντας παράλληλα μικρά μυστικά για τη σωστή χρήση τέτοιων ποδηλάτων σε όσους το επιθυμούν.
- Περιβαλλοντικές οργανώσεις παρουσιάζουν την πλούσια χλωρίδα και πανίδα του δάσους ή τουλάχιστον ό,τι έχουμε επιτρέψει να επιζήσει...
- Το μεσημέρι ένα μεγάλο συμμετοχικό πικ νικ- με αυστηρούς κανόνες καθαριότητας...- προσφέρει την ευκαιρία για ένα σπάνιο γεύμα στο δάσος, συνοδεία μουσικής. Παράλληλα, ανακαλύπτουμε πώς κάρποι του δάσους μπορούν εύκολα να γίνουν τροφή μας, όπως για παράδειγμα τα βελανίδια.
Επόμενη στάση στο Φιλίππειο, στο σημείο με τα κιόσκια, στις 15:00.
- Παραμύθια για το δάσος περιμένουν τα παιδιά και μαθήματα προσανατολισμού και τοπογραφίας τους μεγάλους.
- Μία αυτοσχέδια έκθεση μας δείχνει πώς έχουν αξιοποιηθεί τα περιαστικά δάση σε άλλα σημεία του κόσμου, προσφέροντάς μας μερικές ιδέες για το μέλλον και του δικού μας δάσους...
- Παράλληλα, μαζεύουμε τις δικές σας ιδέες, προτάσεις και ανησυχίες για το δάσος, δημιουργώντας έναν κοινωνικό τοίχο σχολιασμού.
- Μικρές συναυλίες ανάμεσα στα ξέφωτα συμπληρώνουν τη δράση.

Η Parallaxi και η ομάδα του Θεσσαλονίκη Αλλιώς κάνουν την αρχή για μία ακόμη μεγάλη συνέργια, αυτή τη φορά με το βλέμμα στο δάσος στη 17η κατά σειρά δράση. Γιατί τίποτα δεν έχει νόημα, σε μία εποχή σαν και αυτή που ζούμε, αν δεν είμαστε στο μαζί. Ομάδες και φορείς της πόλης, που θα ανακοινωθούν, τις ερχόμενες ημέρες, έχουν ήδη ενταχθεί στην πρωτοβουλία.
Γίνε συμμέτοχος στην προσπάθειά μας να πάρουμε επιτέλους στα σοβαρά το δάσος της πόλης μας. Να προσέξουμε το δάσος μας. Γίνε κομμάτι της ομάδας των εθελοντών του «Θεσσαλονίκη Αλλιώς», δηλώνοντας το ενδιαφέρον σου με ένα e-mail στη διεύθυνση thessalonikiallios@gmail.com.
* Ειδικά λεωφορεία θα ξεκινούν ανά τακτά χρονικά διαστήματα από την Καμάρα και μεταφέρουν τους ενδιαφερόμενους στα σημεία των δράσεων με δυνατότητα επιστροφής. Το αναλυτικό πρόγραμμα των δρομολογίων θα ανακοινωθεί μία εβδομάδα πριν τη δράση.
  
Αναρτήθηκε από Μήλη Ελένη 5-10-2012 

 

 ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΡΩΗΝ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ  ΚΑΡΑΤΑΣΙΟΥ

18 Σεπτεμβρίου 2012  http://www.econews.gr

Στις 22, 23 και 24 Σεπτεμβρίου 2012 θα λάβουν χώρα για τρίτη συνεχή χρονιά πολιτιστικές και περιβαλλοντικές εκδηλώσεις στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται προς ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών της Θεσσαλονίκης για την απόδοση των πρώην στρατοπέδων ως ελεύθερων χώρων πρασίνου, πολιτισμού και αναψυχής. Οι φετινές εκδηλώσεις αποσκοπούν επίσης στην ενίσχυση των «Γιατρών του Κόσμου», με συλλογή ιατροφαρμακευτικού υλικού.
Οι εκδηλώσεις γίνονται σε συνεργασία με το Δήμο Παύλου Μελά και το Ράδιο Θεσσαλονίκη.
Συμμετέχουν οι εξής: Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος Καρατάσιου, Ένωση Ποντίων Πολίχνης, Περιβαλλοντικός Οικολογικός Σύλλογος Ευκαρπίας, Φίλοι του Δάσους, Δίκτυο Βιωσιμότητας Δυτικής Θεσσαλονίκης, Περιβαλλοντική Ομάδα 2ου Λυκείου Πολίχνης, Περιαστικοί Καλλιεργητές, Ανώνυμοι Αναδασωτές, Λ.Ε.Φ.Ε.Δ., Σωματείο Ένωσης «Μακεδονία» Ευκαρπίας, Σύλλογος Ποντίων Ηλιούπολης «Αλέξανδρος Υψηλάντης», Σύλλογος «Νόστος» Πολίχνης, 7ο Σύστημα Αεροπροσκόπων Μετεώρων, Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελευθερίου-Κορδελιού & Βερτίσκου, Πολιτιστικός Σύλλογος «Προμηθέας» Πολίχνης, Μικρασιάτικος Σύλλογος Ευκαρπίας «ΟΥΣΑΚ», Αθλ. Πολιτιστικός Σύλλογος «Πήγασος» Δ. Θεσ/νίκης.
22-23-24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου
20.00 Μουσικό συγκρότημα 2ου Γενικού Λύκειου Πολίχνης
20.30 Εναλλάξ Band, Παναγιώτης Δόβας, Σταύρος Κρητικός, Αλεξάνδρα Μπουνάτσα «Δεν Κάνει Τρίο στην Ελλάδα»
22.00 Εκμέκ band

Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου
11.00 Γνωρίζοντας το Καρατάσιου με ποδήλατο
20.00 Πολιτιστικός Σύλλογος «Προμηθέας» Πολίχνης (χοροί από Θράκη-Ήπειρο)
20.40 Αθλ. Πολιτιστικός Σύλλογος «Πήγασος» Δ. Θεσ/νίκης (χοροί από Μακεδονία)
21.00 Μικρασιάτικος Σύλλογος Ευκαρπίας “ΟΥΣΑΚ”
21.30 Σωματείο Ένωσης «Μακεδονία» Ευκαρπίας
22.00 Παραδοσιακή μουσική βραδιά με το Νίκο Αβαγιανό, τη Λίζα Τσιγκογιάννη και την οκταμελή ορχήστρα τους

Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου
09.00-13.00 Εκπαιδεύοντας μαθητές στο Καρατάσιου
20.00 Σύλλογος «Νόστος» Πολίχνης (χοροί από Θράκη)
20.30 Σύλλογος Ποντίων Ηλιούπολης «Αλέξανδρος Υψηλάντης»
21.00 Ένωση Ποντίων Πολίχνης
22.00 Ποντιακό γλέντι με τους Κεμανετζίδη Μπάμπη (λύρα, κλαρίνο), Παυλίδη Στάθη (τραγούδι) και Αδαμίδη Ηρακλή (νταούλι)

 Αναρτήθηκε από Μήλη Ελένη 20-9-2012

Ο Σύλλογος Ενεργών Πολιτών Καλαμαριάς «διέξοδος» σε συνεργασία με το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης διοργανώνει τριήμερο αλληλεγγύης . 4 - 6 Ιουλίου στους «Κοιτώνες» του πρώην στρατοπέδου Κόδρα, με τη συμβολή της Τέχνης, των δημιουργών της και των συλλογικοτήτων, η πόλη στηρίζει το πολύτιμο έργο του Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης.
Πρόγραμμα
Τετάρτη 4 Ιουλίου 20.00
Εγκαίνια εκθέσεων
Δημιουργοί της πόλης προσφέρουν τα έργα τους και στηρίζουν το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης. Έργα ζωγραφικής, καλλιτεχνικές φωτογραφίες, σκίτσα, κολάζ, βιβλία, χειροποίητα κοσμήματα και αντικείμενα θα εκτίθενται και θα διατίθενται σε συμβολικές τιμές στους «Κοιτώνες», κατά τη διάρκεια του τριήμερου. Τα έσοδα των πωλήσεων θα μπουν στον κουμπαρά αλληλεγγύης που θα στηθεί στους «Κοιτώνες»
Αστροπάρτυ
Αλληλέγγυος στη προσπάθεια και ο Όμιλος Φίλων Αστρονομίας, με τα τηλεσκόπιά του μας μυεί στα μυστικά του ουρανού
Break the wall
Βιντεοπροβολή από το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, της ομαδικής έκθεσης φωτογραφίας με θέμα "Break the wall".

Πέμπτη 5 Ιουλίου 20.00
Ενημέρωση- συζήτηση-δράση
Ενημερωνόμαστε για τη λειτουργία του Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης, την προσφορά του και τις ανάγκες του. Αναζητούμε μαζί ευρηματικούς τρόπους στήριξής του. Δημιουργούμε μόνιμα δίκτυα στήριξης  προσφέροντας ο καθένας μας λίγο από το χρόνο του.
Κρουστά στο ρυθμό της καρδιάς
Το μουσικό εργαστήρι Κρουστόφωνο με τη μπάντα δρόμου του στηρίζει το
Κοινωνικό Ιατρείο.

Παρασκευή 6 Ιουλίου 20.00
Βραδινό πιν- νικ με συλλογική κουζίνα.
Μεζεδάκια που θα προσφέρουμε όσοι μπορούμε, όλοι μία παρέα σε ένα βραδινό πικ νικ με κιθάρες και τραγούδι, στον κήπο των Κοιτώνων. Το μικρό, συμβολικό εισιτήριο, στον κουμπαρά αλληλεγγύης
Happening σκίτσου
Ο σκιτσογράφος «Σταύρακας» σκιτσάρει ζωντανά τα πορτραίτα- καρικατούρες των επισκεπτών.

 Αναρτήθηκε από Μήλη Ελένη 24-6-2012


Παγκόσμια Ημέρα Ανέμου 15 Ιουνίου 2012

Αναζητείστε τις πληροφορίες  16 σελίδων για την αιολική ενέργεια στα αριστερά της σελίδας

http://www.eletaen.gr/company    ,  επιλέγοντας το εικονίδιο:  Τι είναι η αιολική ενέργεια; Ποια η χρησιμότητά της; Ποια είναι τα περιβαλλοντικά οφέλη από την παραγωγή ενέργειας από τον άνεμο; Πόσο συμβάλει στη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα;
Ο άνεμος αποτελεί βασικό στοιχείο της ζωής μας. Πόσο καλά όμως γνωρίζουμε  τη σημασία της αιολικής ενέργειας;
Η Παγκόσμια Ημέρα του Ανέμου στις 15 Ιουνίου αποτελεί μία ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες που μας δίνονται από το στοιχείο του ανέμου.

Αναρτήθηκε από Μήλη Ελένη 15-6-2012


Μετανάστες θυσιάστηκαν για να σώσουν ηλικιωμένους

ΑΘΗΝΑ 06/04/2012   

http://www.nooz.gr/greece/sigkrousi-trenou-me-ix-sto-kruoneri Τρίτη, 10 Απριλίου 2012 | 12:38:54


Δύο νεαροί πακιστανοί μετανάστες έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να σώσουν ζευγάρι ηλικιωμένων, το αυτοκίνητο των οποίων σφηνώθηκε στις ράγες του τρένου στην περιοχή του Κρυονερίου Αττικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες το αυτοκίνητο των ηλικιωμένων κινείτο με μεγάλη ταχύτητα στην οδό Ανοίξεως, η οποία διασταυρώνεται ισόπεδα με τη σιδηροδρομική γραμμή. Το ΙΧ ξέφυγε από την πορεία του, αναποδογύρισε και "κόλλησε" στις ράγες.

Οι νεαροί μετανάστες που εργάζονταν κοντά στο σημείο έσπευσαν, μαζί με συναδέλφους τους - Έλληνες και ξένους - να βοηθήσουν.

Τα δύο παιδιά, ηλικίας 23 και 24 ετών, επέμειναν και κατέβαλαν προσπάθειες να απεγκλωβίσουν τους ηλικιωμένους, ωστόσο τους πρόλαβε η διερχόμενη αμαξοστοιχία "Ιντερσίτι", με αποτέλεσμα να σκοτωθούν μαζί με το ζευγάρι.

Ο τρίτος μετανάστης που είχε σπεύσει μαζί τους ανασύρθηκε τραυματισμένος.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της κρατικής τηλεόρασης, οι δύο νεαροί Πακιστανοί ζούσαν τα δέκα τελευταία χρόνια στην περιοχή του Κρυονερίου.

Αναρτήθηκε από Μήλη Ελένη 10-4-2012

Θεσσαλονίκη: Κατακόρυφοι κήποι με μελιτζάνες και ντομάτες στο «Γκαίτε»

            

Κατακόρυφους κήπους με μελιτζάνες, ντομάτες, δεντρολίβανο, ρίγανη αλλά και καλλωπιστικά φυτά δημιούργησε μέσα στην αυλή του Ινστιτούτου «Γκαίτε» στη Θεσσαλονίκη ο Γερμανός αρχιτέκτονας Γκέρνοτ Μίνκε, ο οποίος βρέθηκε στην πόλη στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Ecoweek.
Ο κ. Μίνκε πραγματοποίησε την περασμένη εβδομάδα ένα διήμερο εργαστήριο όπου συμμετείχαν 25 αρχιτέκτονες και μηχανικοί, στη διάρκεια του οποίου προχώρησαν στην υλοποίηση πέντε κατακόρυφων κήπων στην αυλή του Γκαίτε χρησιμοποιώντας ανακυκλώσιμα υλικά.
Όπως εξήγησε στο ΑΜΠΕ η αρχιτέκτονας Ελλη Γεωργιάδου από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρία «Ανέλιξη», με την συνεργασία της οποίας υλοποιήθηκε η δράση, οι κατακόρυφοι κήποι είναι χαμηλού κόστους καθώς μπορούν να δημιουργηθούν με εύκολο τρόπο και φθηνά υλικά.
«Ας μην ξεχνάμε ότι οι φυτευτοί τοίχοι μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στο μικροκλίμα των αστικών περιοχών, διαμορφώνοντας σε υποφερτά επίπεδα τη θερμοκρασία και καταργώντας ίσως τα κλιματιστικά κατά τους θερινούς μήνες», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο λόγος που επιλέχθηκε η αυλή του Γκαίτε για την κατασκευή των κατακόρυφων κήπων, ήταν ότι ο χώρος φυλάσσεται, ενώ το ινστιτούτο διαθέτει και κηπουρό ο οποίος ανέλαβε το πότισμα και την περιποίηση των φυτών.
«Φτιάξαμε 2 στήλες με κεραμικές γλάστρες και μεγάλα πλαστικά δοχεία που περιείχαν μπογιές, τις οποίες ντύσαμε με ειδικό ύφασμα. Βάλαμε χώμα, κάναμε τρύπες και φυτέψαμε αρωματικά και καλλωπιστικά φυτά και λίγα λαχανικά», εξηγεί η κ. Γεωργιάδου.
Παράλληλα, ο κ. Μίνκε δημιούργησε και έναν κήπο -«ανακόντα»- όπως τον αποκάλεσε, καθώς αποτελείται από σωλήνες τυλιγμένους γύρω γύρω, εικόνα που παραπέμπει στο τεράστιο σε μέγεθος φίδι όταν είναι κουλουριασμένο.
«Τυλίξαμε τους σωλήνες με γεωύφασμα, κάναμε σχισμές με κοπίδι και εκεί φυτέψαμε διάφορα φυτά», λέει η κ. Γεωργιάδου προσθέτοντας ότι ο συγκεκριμένος «κήπος» μπορεί να φτιαχτεί και με άλλα σχήματα.
Ακόμη, δημιουργήθηκε ένας κήπος στις εσοχές τσιμεντότουβλων που τοποθετήθηκαν το ένα πάνω στο άλλο και ενισχύθηκαν στο εσωτερικό τους με σίδερα προκειμένου να μην πέσουν σε περίπτωση σεισμού.
Ο πιο θεαματικός πάντως είναι ο κήπος που είναι δημιουργημένος με πλαστικά μπουκάλια και δοχεία, κονσερβοκούτια, ακόμη και … νταμιτζάνες.
«Προωθώντας την ιδέα της επανάχρησης, ο κ. Μίνκε, τοποθέτησε κάθετα ένα σιδερένιο πλέγμα και πάνω του στερέωσε αντικείμενα που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας και ύστερα πετάμε, μεταμορφώνοντάς τα σε όμορφες γλάστρες», διευκρίνισε η κ. Γεωργιάδου.
Ηδη πάντως, δύο σχολεία που επισκέφθηκαν τον χώρο και είδαν τις θεαματικές κατασκευές, ζήτησαν από την «Ανέλιξη» να συνεργαστούν προκειμένου να δημιουργήσουν στις αυλές τους παρόμοιους κήπους.
(http://www.agelioforos.gr Δημοσιεύτηκε:: Δευτέρα, 9 Απριλίου 2012 16:38)

Αναρτήθηκε από Μήλη Ελένη 10-4-2012


Παρεμβάσεις σε πάρκα και σχολεία με ανακυκλώσιμα υλικά

 

Παρεμβάσεις σε πάρκα και σχολεία, με τη χρήση υλικών που καταλήγουν στην ανακύκλωση ή άχρηστων που βρίσκονται σε αποθήκες του δήμου Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιήσουν φοιτητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό που θα συμμετέχουν σε ομάδες εργασίας της διεθνούς συνάντησης σχεδιασμού και παρέμβασης ECOWEEK.
Όπως ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της ECOWEEK, Ηλίας Μεσσίνας, θα γίνουν παρεμβάσεις μικρής κλίμακας σε πάρκα και σχολεία της Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης που ξεκίνησε σήμερα Τρίτη, 3 Απριλίου 2012 και ολοκληρώνεται στις 8 Απριλίου.
«Θα υλοποιήσουμε δράσεις στα πάρκα της πλατείας Ελευθερίας, στην Παπαναστασίου και την Κλεάνθους όπως και σε σχολικά συγκροτήματα και νησίδες πρασίνου», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι στη φετινή διοργάνωση συμμετέχουν περισσότεροι από 150 φοιτητές, αρχιτέκτονες και σχεδιαστές από Ελλάδα, Αγγλία, Γερμανία, Νορβηγία, Ιταλία, Τουρκία και Σερβία.

Ενας από τους σημαντικότερους αρχιτέκτονες - προσκεκλημένους της ECOWEEK είναι ο Γκέρνοτ Μίνκε (Gernot Minke), από τους πρωτοπόρους της οικολογικής δόμησης με κατασκευές από πηλό και αχυρόμπαλες.
«Στην ομιλία μου, την προσεχή Πέμπτη, 5 Απριλίου, στις 7.30 το απόγευμα στο Γκαίτε, θα αναφερθώ σε απλές λύσεις για το μπαλκόνι με κατακόρυφους κήπους για την καλλιέργεια λαχανικών όπως και στην κατασκευή ''πράσινων'' δημόσιων χώρων», διευκρίνισε ο κ. Μίνκε.
Ο Γερμανός αρχιτέκτονας τόνισε ότι οι κατακόρυφοι κήποι αποτελούν μια μικρής κλίμακας λύση για τα λαχανικά που απαιτούνται για μια οικογένεια, ενώ, αναφερόμενος στο εργαστήρι (workshop) που θα κάνει την Παρασκευή και το Σάββατο, 6 και 7 Απριλίου, σημείωσε ότι θα δημιουργήσει κατακόρυφους κήπους στην αυλή του ινστιτούτου Γκαίτε στη Θεσσαλονίκη με την αξιοποίηση παλιών πλαστικών δοχείων και τσιμεντοπλακών!
(http://www.agelioforos.gr Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 3 Απριλίου 2012 11:45)

Αναρτήθηκε από Μήλη Ελένη 4-4-2012


 

Παγκόσμια Ημέρα Νερού: Η Ελλάδα στα όρια της δίψας

 
Συναγερμός για τους διαθέσιμους υδατικούς πόρους στην Ελλάδα. Πού παρατηρείται κατασπατάληση νερού. Ορατός ο κίνδυνος λειψυδρίας. Διαβάστε τι προτείνουν ειδικοί επιστήμονες στο NEWS 247 (Pics)
Μίκα Κοντορούση Δημοσιεύτηκε: Μάρτιος 22 2012 13:34 Ενημερώθηκε: Μάρτιος 22 2012 16:20
Παγκόσμια Ημέρα Νερού. Παγκόσμια ημέρα ευαισθητοποίησης για το πολυτιμότερο συστατικό της ζωής που τείνει πλέον να μετατραπεί σε είδος πολυτελείας, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, αλλά και της αλόγιστης χρήσης από τον άνθρωπο.
Με το σύνθημα "Μην σπαταλάς το νερό σήμερα, για να μην το στερηθείς αύριο", το 1992 ο ΟΗΕ καθιέρωσε την 22α Μαρτίου ως ημέρα υπενθύμισης της σημασίας του νερού για το μέλλον της ανθρώπινης ύπαρξης, αλλά και ως ημέρα κοινωνικού προβληματισμού.
"Είναι αρκετά τα αποθέματα νερού για να ξεδιψάσουν τον πλανήτη μας τις επόμενες δεκαετίες; Με ποιο τρόπο συμβάλλει ο καθένας από εμάς στην εξοικονόμηση του σημαντικότερου φυσικού αγαθού;".
Ο παγκόσμιος συναγερμός από την ανεξέλεγκτη σπατάλη του νερού έχει ξεσπάσει και το NEWS 247 δεν θα μπορούσε να μείνει αμέτοχο μπροστά στο "φάντασμα" της λειψυδρίας που απειλεί να περάσει το κατώφλι της χώρας.

Γιατί μπορεί οι φετινές βροχοπτώσεις να υπερχείλισαν τους φυσικούς και τεχνητούς ταμιευτήρες νερού, ωστόσο αρκετοί επιστήμονες - με τους οποίους το NEWS 247 ήρθε σε επαφή για την αποτύπωση των διαθέσιμων υδατικών πόρων στην Ελλάδα - κρούουν τον κώδωνα κινδύνου:
"Το σημερινό μοντέλο γεωργίας κατασπαταλά τεράστιες ποσότητες υδάτων που δεν αναπληρώνονται., ενώ η μόλυνση ποταμών και λιμνών απειλεί να φέρει τη χώρα σε υδάτινο αδιέξοδο".
"Το νερό δεν διαρκεί για πάντα. Κάποιοι από εμάς συμπεριφερόμαστε σαν να είναι δωρεάν. Σαν να μας ανήκει. Το έγκλημα αυτό πρέπει να σταματήσει", αναφέρει χαρακτηριστικά στο NEWS 247 ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Μελετητών Γεωτεχνικών και δασολόγος – περιβαλλοντολόγος, Νίκος Χλύκας.
"Οι γεωτρήσεις που πραγματοποιούνται σήμερα φτάνουν 300 μέτρα κάτω από το έδαφος. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Ότι κλέβουμε το νερό που δικαιούνται τα παιδιά μας", επισημαίνει με ανησυχία.Αναλυτικά ο χάρτης της Ελλάδας με τα διαθέσιμα υπόγεια νερά.Ο πλανήτης λέει και… "Το νερό, νεράκι"
Γνωρίζετε ότι το 21% των παιδιών σε αναπτυσσόμενες χώρες ζει σε απόσταση άνω των 15 λεπτών από κάποια πηγή με καθαρό τρεχούμενο νερό;
Και ότι εάν η θερμοκρασία του πλανήτη αυξηθεί κατά 2 με 3 βαθμούς Κελσίου υπολογίζεται ότι θα πληγούν από λειψυδρία από 1,1 έως 3,2 δισεκατομμύρια  άνθρωποι;
Έρευνες της Unicef, του ΟΗΕ και ευρωπαϊκών κέντρων ερευνών φέρνουν ετησίως στο φως μόνο αποκαρδιωτικά αποτελέσματα. Πιο συγκεκριμένα:
* Το 40% των κατοίκων του πλανήτη σήμερα δεν έχει πρόσβαση σε πόσιμο νερό.
* Το 80% των ασθενειών στις αναπτυσσόμενες χώρες συνδέεται με το νερό.
* Κάθε 15 δευτερόλεπτα ένα παιδί σε αναπτυσσόμενες χώρες χάνει τη ζωή του.
* Πάνω από 232 εκατομμύρια άνθρωποι από χώρες του Τρίτου Κόσμου πλήττονται από λειψυδρία. Περίπου 18 χώρες στην Αφρική και την Ασία βρίσκονται στο όριο των υδατικών αποθεμάτων τους.
* Η έλλειψη του νερού θα αναχθεί σε μείζον γεωπολιτικό θέμα, καθώς το 2050, ο παγκόσμιος πληθυσμός θα έχει ξεπεράσει τα 9 δισεκατομμύρια και η ζήτηση για νερό θα αυξηθεί κατά 64 κυβικά μέτρα ετησίως.
* Στην Αφρική και την Ινδία, τα παιδιά αναγκάζονται να παρατήσουν το σχολείο για να κουβαλήσουν νερό, κάτι το οποίο αποτελεί και την κύρια ενασχόλησή τους.

* Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος, το 20% των επιφανειακών νερών στην Ευρωπαϊκή Ένωση απειλείται από ρύπανση.
Τα υδάτινα αγκάθια της Ελλάδας
"Η χώρα μας μπορεί να μην στερείται μέχρι στιγμής υδατικών πόρων. Ωστόσο, απαιτείται ορθολογική διαχείριση από το κράτος, γιατί αλλιώς θα έρθουμε αντιμέτωποι με σοβαρά προβλήματα στο μέλλον", επισημαίνει στο NEWS 247, ο Δρ. Υδρογεωλόγος του Ι.Γ.Μ.Ε., Παναγιώτης Σαμπατακάκης.
Σύμφωνα με μελέτες του Ι.Γ.Μ.Ε., οι σημερινές ετήσιες ανάγκες σε νερό κυμαίνονται σε περίπου 9 δισ. κυβικά μέτρα νερού.
Ωστόσο, στην Ελλάδα αγκάθι παραμένει εδώ και χρόνια ο κλάδος της γεωργίας, ο οποίος απορροφά το 86% των αποθεμάτων του νερού, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος κινείται περίπου στο 24%.
Σύμφωνα με μελέτες του Ι.Γ.Μ.Ε. η χώρα μας παρουσιάζει το υψηλότερο ποσοστό χρήσης νερού στην άρδευση από άλλες μεσογειακές χώρες, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία.

Αντίστοιχα, οι ποσότητες νερού που προορίζονται για αστική, ενεργειακή και βιομηχανική χρήση, αγγίζουν συνολικά μόλις το 14%.
Σημαντική απώλεια νερού ωστόσο, παρουσιάζεται και λόγω της παλαιότητας των δικτύων της ΕΥΔΑΠ. Έχει υπολογιστεί ότι στην Αττική, το 50% του νερού χάνεται λόγω εκτεταμένων διαρροών.
"Όσο εξοικονόμηση και να κάνουν οι κάτοικοι σε αστικά κέντρα, δεν αρκεί. Πρέπει να σταματήσει η σπατάλη νερού στις γεωργικές καλλιέργειες", τονίζει ο διευθυντής του ελληνικού γραφείου της Greenpeace, Νίκος Χαραλαμπίδης.
Και συμπληρώνει: "Καμπάνιες όπως η Αποστολή Νερού για την αποτελεσματικότερη εξοικονόμηση νερού είναι σημαντικές, αλλά δεν λύνουν το πρόβλημα. Απαιτείται στοχευμένη ενημέρωση στον αγροτικό πληθυσμό, εκεί δηλαδή όπου παρατηρείται η μέγιστη κατανάλωση νερού".
Πολλές βροχές, μεγάλες ξηρασίες
Αν και η κλιματική αλλαγή προκαλεί συνήθως λιγότερες βροχοπτώσεις, στη χώρα μας φέτος, άνοιξαν κυριολεκτικά… οι ουρανοί.
Ωστόσο, σύμφωνα με τη γενική διευθύντρια του Εργαστηρίου Υδρολογίας και Αξιοποίησης Υδατικών Πόρων και καθηγήτρια στο ΕΜΠ, Μαρία Μιμίκου, στην Ελλάδα υπάρχει ένα ιδιόμορφο υδρολογικό καθεστώς.
"Η Δυτική Ελλάδα δέχεται το μεγαλύτερο μέρος των βροχοπτώσεων, ενώ στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη παρατηρούνται σημαντικά μικρότερες βροχοπτώσεις π.χ. στην Αττική πέφτουν περίπου 400 χιλιοστά σε μέση υπερετήσια βάση".

Έτσι, οι νότιες και ανατολικές περιοχές της χώρας παρουσιάζουν σοβαρή έλλειψη φυσικών διαθεσίμων νερού. "Πρόκειται για μία μόνιμη, ενδημική κατάσταση", προσθέτει η κ. Μιμίμου.
Παράλληλα, η ζήτηση σε νερό είναι αντιστρόφως ανάλογη. Στις περιοχές με έντονες βροχές, η ζήτηση για νερό είναι μειωμένη, ενώ στην ανατολική Ελλάδα, όπου οι βροχοπτώσεις είναι σπανιότερες, η ζήτηση σχεδόν τριπλασιάζεται.

Πιο αναλυτικά, βάσει των στοιχείων του Ι.Γ.Μ.Ε. έχουν καταγραφεί:
* 1989-90: Η πιο έντονη μείωση βροχοπτώσεων στη χώρα. Το σύνολο των υπόγειων νερών μειώθηκε κατά 38% σε σχέση με το μέσο ετήσιο όγκο.
* 1898-99: Οι λιγότερες  βροχοπτώσεις στην περιοχή της Αθήνας, με συνολικό ύψος βροχόπτωσης 110 χλστ.. και  το υδρολογικό έτος 1989-90 με 173 χλστ., όταν ο μέσος όρος στην εν λόγω περιοχή είναι 400 χλστ..
* 1883: Οι βέλτιστες βροχοπτώσεις στην Αθήνα, με ύψος 860 χλστ. και το έτος 2002 με 990 χλστ.
"Την τελευταία 30ετία στη χώρα μας καταγράφηκαν 6 έτη ανομβρίας. Η συχνότητα αυτή εμφανίζεται για πρώτη φορά σε διάστημα 80 ετών και οπωσδήποτε προβληματίζει", εξηγεί ο κ. Σαμπατακάκης.

Στα άδυτα της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής
Το φαινόμενο του θερμοκηπίου έχει αυξήσει τη μέση θερμοκρασία του πλανήτη κατά 1 βαθμό Κελσίου περίπου από τις αρχές του αιώνα.
Ο διπλασιασμός της συγκέντρωσης CO2 εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε μέση αύξηση της θερμοκρασίας κατά 3 βαθμούς Κελσίου με πιθανή απόκλιση ± 1,5 βαθμούς Κελσίου στα επόμενα 50 έως 100 χρόνια και ήδη οι επιστήμονες προειδοποιούν για αλλαγή στις βροχοπτώσεις, αλλά και για μεγάλα διαστήματα ανομβρίας.

Σύμφωνα με την κ. Μαρία Μιμίκου, στην Ελλάδα η κλιματική αλλαγή αναμένεται να επιφέρει:
* Μείωση χιονόπτωσης με αύξηση της χειμερινής βροχόπτωσης.
* Αύξηση της διάρκειας του καλοκαιριού με μετατόπισή του προς την άνοιξη.
* Μείωση της εδαφικής υγρασίας, ιδιαίτερα κατά την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού.
* Η αύξηση της χειμερινής βροχόπτωσης σε σχέση με την χιονόπτωση θα φέρει επιδείνωση της συχνότητας και δριμύτητας των πλημμυρών.
"Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας δεν αποκλείεται να δημιουργηθούν σχεδόν μόνιμες συνθήκες λειψυδρίας, δηλαδή διαρκούς επικινδυνότητας έλλειψης νερού και μη κάλυψης της ζήτησης, με παράλληλη υποβάθμιση της ποιότητας των υδάτων", καταλήγει η κ. Μιμίκου.

Τι συνιστά η επιστημονική κοινότητα
Παρά την ανεξέλεγκτη μόλυνση των υδατικών πόρων σε πολλές περιοχές της χώρας, ο Δρ. Παναγιώτης Σαμπατακάκης διατηρεί την αισιοδοξία του.
"Η χώρα μας παρουσιάζει σημαντική φυσιογραφική ιδιαιτερότητα. Διαθέτει μεγάλο αριθμό υπόγειων υδροφόρων, των οποίων οι λεκάνες τροφοδοσίας εκτείνονται σε περιοχές που απουσιάζουν οι ρυπογόνες δραστηριότητες. Αυτός ο φυσιογραφικός παράγοντας πρέπει άμεσα να αξιοποιηθεί, με τη δημιουργία Ζωνών Προστασίας".
Από τι έχει άμεση ανάγκη η χώρα; "Ασφαλώς, από μία ενιαία υδατική πολιτική, με διάρκεια, προοπτική, που δεν θα διακόπτεται από κυβερνητικές εναλλαγές, θα αξιοποιεί στο έπακρο την επιστημονική γνώση και θα προδιαγράφει τις μελλοντικές ανάγκες της χώρας σε νερό", καταλήγει ο ίδιος.

Εικόνα του χάρτη της Ελλάδας με τα υπόγεια υδροφόρα συστήματα.

Στα ίδια μήκη κύματος, η καθηγήτρια στο ΕΜΠ κ. Μαρία Μιμίκου, επισημαίνει ότι ο χρόνος πλέον είναι πολύτιμος και απαιτείται στρατηγικό σχέδιο αξιοποίησης των φυσικών διαθέσιμων του νερού.
"Χρειαζόμαστε τη χάραξη Εθνικής Υδατικής Πολιτικής, ενώ αναγκαία είναι η άμεση εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Οδηγίας Πλαίσιο 2000/60 (για την προστασία των υδάτων) με τη δημιουργία ειδικού Ινστιτούτου, αρμόδιου για σύνταξη μελετών".
Όσο για την ορθολογικότερη χρήση νερού από τη γεωργία, η κ. Μιμίκου, υποστηρίζει ότι μπορεί να επιτευχθεί:
* Με την επιλογή κατάλληλων καλλιεργειών, ανάλογα με τα υδατικά διαθέσιμα της κάθε περιοχής.
* Την τήρηση των νόμων για την εκμετάλλευση και τη ρύπανση των υπογείων νερών.
* Τη μείωση της κατανάλωσης νερού για τις αρδεύσεις.
* Και την ενημέρωση και καθοδήγηση των αγροτών στα εν λόγω θέματα.

Αναρτήθηκε από Μήλη Ελένη 22-3-2012
Ένας χρόνος από τη "Φουκοσίμα" Κυριακή 11/3/2012

“Μαύρη επέτειος” σήμερα για την Ιαπωνία. Ένας χρόνος συμπληρώθηκε, μετά τον καταστροφικό σεισμό