Κυριακή 30 Απριλίου 2017

ΔΙΗΜΕΡΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΣΤΟ ΚΠΕ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ


Απόγευμα Πέμπτης 27 Απριλίου 2017 και η διήμερη εξόρμηση στο ΚΠΕ Ιεράπετρας ξεκινά από το αεροδρόμιο Μακεδονίας. Διπλός ο στόχος της εξόρμησης διότι θα επισκεφθούμε και τον Άγιο Νικόλαο, για να γνωριστούμε από κοντά με τους μαθητές και εκπαιδευτικούς του  Γυμνασίου, με τους  οποίους συνεργαζόμαστε στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα e-Twinning . Για κάποιους μαθητές ο τρόπος αυτός μετακίνησης γίνεται για πρώτη φορά, αλλά η χαρά του ταξιδιού είναι  μεγαλύτερη από την ανησυχία της πτήσης. 




 Αλλαγές στις θέσεις έγιναν αρκετές μέχρι οι μαθητές  να τακτοποιηθούν τελείως. Ακούστηκαν  στιγμιαίες κραυγές  στην απογείωση, σαν να βρισκόντουσαν σε Λούνα Πάρκ, αλλά στη συνέχεια όλα κύλησαν απολύτως ομαλά.




 Από το αεροδρόμιο του Ηρακλείου με τουριστικό πούλμαν μετακινούμαστε στην Ιεράπετρα, όπου μας υποδέχεται ο κ. Στράτος, μέλος του Κ.Π.Ε., και μας βοηθάει να τακτοποιηθούμε στα δωμάτια. Όλα είναι απολύτως προγραμματισμένα από τις συγχρονισμένες ενέργειες του πρακτορείου, του σχολείου μας και του ΚΠΕ  και έτσι δεν αργούμε να απολαύσουμε την βραδυνή μας έξοδο, κερασμένη από το ΚΠΕ Ιεράπετρας.









 Ο κ. Χάρης, μέλος του ΚΠΕ μοιράζει στους μαθητές και εκπαιδευτικούς τετράδια με στοίχους τραγουδιών και προτρέπει τους μαθητές να επιλέξουν το τραγούδι που θα ειπωθεί. Ο ίδιος  συνοδεύει  παίζοντας  το μπακλαμαδάκι του ενώ η κ. Σοφία , από το ΚΠΕ, συνοδεύει στο τραγούδι.


 Το κέφι "ανεβαίνει" και μαθητής χορεύει ζεϊμπέκικο, δεχόμενος τα χειροκτρτήματα όλων μας.

Την επόμενη μέρα το πρωϊ, μετά το πρωϊνό μας  αναχωρούμε πεζοί για το ΚΠΕ. Χρώματα και μυρωδιές στην διαδρομή της  μετακίνησής μας αυτής.











 Στη διαδρομή μας συναντήσαμε ένα τεράστιο θερμοκήπιο καλλιέργειας πιπεριάς "κέρατο" ή αλλιώς πιπεριά για τηγάνι.
                                     




 Το Κ.Π.Ε. φιλοξενείται στον χώρο του 2ου ΓΕΛ Ιεράπετρας, ένα μεγάλο σχολείο με τσιμεντένια αυλή, εκτός από την είσοδο που έχει χρώμα.


 

 Στο τοίχο το αποτύπωμα των χεριών μαθητών, μήνυμα από το κίνημα: "Ζήσε Χωρίς Εκφοβισμό"

 Ο ηλιακός φούρνος θα ζεστάνει την τριμμένη τομάτα που θα αποτελέσει μέρος του δεκατιανού μας, και έτσι οι Α.Π.Ε. μπαίνουν σε άμεση εφαρμογή με το καλωσόρισμά μας!
 Κατασκευάστηκε με την συνεργασία του ΕΠΑΛ Ιεράπετρας και αντίστοιχου σχολείου της Αυστρίας.



 Τα φωτοβολταϊκά κινούν τον ποδηλάτη!




                                     
 Να  και ο γνωστός μας κομποστοποιητής, οπότε τα οργανικά απόβλητα βρίσκουν τον προορισμό της χρήσιμης αποσύνθεσής τους!

  Το πρόγραμμα συνεχίζεται με την ενημέρωση, από την κ. Σοφία σε μορφή παρουσίασης, της τοποθεσίας και  των ιστορικών στοιχείων της περιοχής  της Ιεράπετρας, της Νύμφης του Λυβικού, που βρίσκεται στο Νομό Λασιθίου. Επίσης γίνεται αναφορά των ασχολιών των κατοίκων της περιοχής με ιδιαίτερη μνεία στα θερμοκήπια, κυρίως για την καλλιέργεια της πιπεριάς "κέρατο" αλλά και λουλουδιών, και την εναλλακτική χρήση εντόμων για την προστασία των φυτών αντί για τα επιβλαβή φυτοφάρμακα όπως και για την επικονίαση αυτών. Η παρουσίαση ολοκληρώνεται με αναφορά και ενημέρωσή μας για τα προγράμματα με τα οποία ασχολείται το Κ.Π.Ε.

                                 
                                     

                                    


                                          












Ακολούθησε η παρουσίαση ενός κατατοπιστικού και ενημερωτικού βίντεο για τον πλανήτη μας, τη χρήση των ΑΠΕ, πώς παράγεται ενέργεια με ήπιο και αειφόρο τρόπο, χωρίς να μολύνεται το περιβάλλον, και την αλλαγή της δικής μας συμπεριφοράς για  να αλλάξουμε το κλίμα. Ένα 2ο βίντεο αφορούσε την αλόγιστη εγκατάσταση και χρήση των ΑΠΕ και τις συνέπειες τέτοιων ενεργειών, ιδιαίτερα στην περιοχή της Κρήτης. Η αυξανόμενη παραγωγή Διοξειδίου του Άνθρακα (CO2), δημιουργεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου, αλλάζει το κλίμα της Γης, προκαλεί λιώσιμο των πάγων. Στη χώρα μας και ποιο έντονα στην περιοχή της Νότιας Κρήτης, εμφανίζεται το φαινόμενο της ερημοποίησης.

Ακολούθησε ένα "ξεμούδιασμα " των μαθητών με ένα βιωματικό παιχνίδι, όπου ανά δύο οι μαθητές, ακολουθώντας τις οδηγίες αποτυπωμένες σε έντυπη μορφή που τους είχε δοθεί,  έδειχναν στους υπόλοιπους τρόπους χαιρετισμού διαφόρων φυλών και εθνικοτήτων.








Στην επιστροφή  των μαθητών στην αίθουσα παρουσιάσεων τους ζητείται να χωριστούν σε τρεις ομάδες:  α) Επιχειρηματίες  β) Δήμος - Κράτος  &  γ) Πολίτες. Στο παιχνίδι αυτό των ρόλων οι τρεις ομάδες οφείλουν με κατάλληλα επιχειρήματα , από την θέση που υπηρετούν η κάθε μία, να υποστηρίξουν ή όχι την εγκατάσταση Α.Π.Ε. στην ευρύτερη περιοχή διαμονής τους.










 Στη συνέχεια η κάθε ομάδα προτείνει έναν εκπρόσωπό της για να παρουσιάσει και στους υπόλοιπους μαθητές τις προτάσεις και τα επιχειρήματά της.



 Υπάρχει και δευτερομιλία!


 Γίνονται και παρεμβάσεις από άλλα μέλη των ομάδων , όταν διαφωνούν με τον εκπρόσωπό τους!

Ώρα για ένα δεκατιανό διαφορετικού τύπου ,τυπικού ίσως στην Κρήτη. 
Οι μαθητές μας πάντως το τίμησαν!






Μετά τη θεωρία, το παιχνίδι ρόλων και το δεκατιανό οι μαθητές μοιράζονται σε τρείς ομάδες και κυκλικά ενημερώνονται από τρία μέλη του ΚΠΕ για τον τρόπο λειτουργίας των φωτοβολταϊκών,
τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας, στο σπίτι και στο σχολείο αλλά και είδη ενεργειών (ηλιακή, αιολική, χημική κ.λ.) και σε τι μετατρέπεται κάθε φορά ανάλογα με τη χρήση




 Οι μαθητές παρατηρούν, ρωτούν και  παίρνουν την απάντηση ότι τα μαύρα δοχεία στις ταράτσες των γύρω σπιτιών είναι ντεπόζιτα νερού για το λόγο ότι δεν έχουν ανελλιπώς νερό από το κεντρικό δίκτυο ύδρευσης και έτσι πρέπει να υπάρχει αποθηκευμένη πάντα μια μικρή ποσότητα νερού, περίπου 1 τόνο (1000 λίτρα),  για τις βασικές οικιακές ανάγκες.









                                     





Ποδηλατάδα γνωριμίας με την Ιεράπετρα

Μέσα από το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα του ΚΠΕ  οι μαθητές μαθαίνουν, επίσης, ότι καλό είναι  να χρησιμοποιούν το ποδήλατο για τις μετακινήσεις, γιατί το αυτοκίνητο μολύνει το περιβάλλον. Ακολουθεί  βόλτα μίας ώρας με ποδήλατα του ΚΠΕ σε μια διαδρομή που περιέχει πολλά από  τα ιστορικά μνημεία της πόλης.



 Η χαρά της ποδηλασίας δεν είναι μόνο των μαθητών αλλά και των εκπαιδευτικών!



 Η βόλτα ξεκινάει και ο κ. Χάρης είναι εμπροσθοφυλακή ενώ η  κ. Έλσα οπισθοφυλακή.
 Ο κ. Χάρης είναι εξοπλισμένος και βοηθάει σε όποιο τεχνικό πρόβλημα εμφανίζεται.
 Πρώτη στάση στη Ναυμαχία, μια μικρή λίμνη στην παλιά πόλη.








 Στάση και στο λιμανάκι για φωτογραφία!
  
 Το Ενετικό Κάστρο






 Στην άκρη του βουνού, δεξιά της εικόνας, ξεχωρίζει η μορφή μίας γυναίκας (η μύτη και τα χείλη)
 Στο βάθος, στα αριστερά της εικόνας, κάποιοι  κολυμπούν!




 Η  βόλτα συνεχίζεται σε γραφικά σοκάκια της Ιεράπετρας.

 Το σπίτι όπου διανυκτέρευσε ο Μέγας Ναπολέων.
Είναι το μόνο παλιό σπίτι στη περιοχή που δεν ανοικοδομήθηκε, λόγω της νυχτερινής φιλοξενίας του Ναπολέοντα!

 

Η περιοχή της Ιεράπετρας όπου βρίσκεται το  Οθωμανικό Τέμενος.


Η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη μετατράπηκε σε τζαμί στα τέλη του 19ου αι. και έκτοτε σηματοδοτεί την ομώνυμη γραφική πλατεία της Κάτω Μεράς. Ο μιναρές του ανακατασκευάστηκε το 1953 ενώ στον αναπλασμένο του περίβολο ξεχωρίζει η τούρκικη κρήνη ( με στοιχεία όχι μόνο οθωμανικά), που ως μνημείο πάντα συνόδευε τους οθωμανικούς λατρευτικούς χώρους.

 



Επιστροφή στο ΚΠΕ γαι την παράδοση των ποδηλάτων και πριν την ξεκούραση στο  ξενοδοχείο γίνεται  μία μικρή στάση για φαγητό στην κεντρική πλατεία. Επτά η ώρα το απόγευμα η αναχώρηση για τον Άγιο Νικόλαο, πρωτεύουσα του νομού . Η λίμνη  μας αφήνει άφωνους με  την ομορφιά της.








Ακολουθεί η συνάντηση με τους μαθητές και εκπαιδευτικούς του Γυμνασίου Αγίου Νικολάου:


Η επίσκεψη του σχολείου μας στον Άγιο Νικόλαο έγινε και πρωτοσέλιδο τοπικής εφημερίδας!!







Η ορχήστρα είναι μαθητές του γυμνασίου!


 Μαθητές και εκπαιδευτικοί των δύο σχολείων χορεύουν κρητικούς και ποντιακούς χορούς.























 Αναμνηστική φωτογραφία κάτω από το άγαλμα της αρπαγής της Ευρώπης, όπως μας ζητήθηκε από τους φιλόξενους εκπαιδευτικούς του Γυμνασίου Αγίου Νικολάου.




Το 2ο πρωϊνό και πριν αναχωρήσουμε για τον  ΥΔΡΟΒΙΟΤΟΠΟ  «ΜΠΡΑΜΙΑΝΩΝ», απολαμβάνουμε το πρωϊνό μας κολατσιό στο πεντακάθαρο χώρο της τραπεζαρίας του ξενοδοχείου.








Στην διαδρομή μας έως τη λίμνη ΜΠΡΑΜΙΑΝΩΝ συναντήσαμε πολλά θερμοκήπια, επιβεβαιώνοντας το χαρακτηρισμό της περιοχής ως η Ιεράπετα των θερμοκηπίων.








Η τεχνητή λίμνη Μπραμιανών κατασκευάστηκε το 1986 για να καλύψει τις ανάγκες καλλιέργειας 30.000 στρεμμάτων της Ιεράπετρας. Βρίσκεται 5 χλμ βορειοδυτικά από την πόλη, στο δρόμο που ενώνει την Ιεράπετρα με την Καλαμαύκα., κοντά στα Μπραμιανά. Η λίμνη έχει έκταση 1050 στρέμματα και χωρητικότητα 15 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων, κάνοντας την το δεύτερο μεγαλύτερο υγρότοπο της Νότιας Ελλάδας, μετά το φράγμα Ποταμών Αμαρίου.
Το νερό της το προμηθεύεται κυρίως από τις πήγες στο Κεφαλοβρύσι Καλαμαύκας, από τον ποταμό Κρυγιό που έρχεται από το Σελάκανο και τις Μάλλες, από τις πήγες της Μαλάβρας αλλά και από τις πηγές στο φαράγγι του Κόρακα Μεσελέρων.
Η τεχνητή αυτή λίμνη σε μια τόσο "διψασμένη" περιοχή, σύντομα έγινε ένας σπουδαίος υδροβιότοπος και σταθμός μεταναστευτικών πουλιών. Σήμερα, προσελκύει τους μεγαλύτερους πληθυσμούς υδρόβιων πτηνών στην Κρήτη. Σύμφωνα με στοιχεία του Μουσείου φυσικής ιστορίας (2011), πάνω από 218 διαφορετικά είδη πουλιών έχουν καταγραφεί στην περιοχή, αριθμός πολύ μεγάλος για μια τόσο νέα λίμνη. Όλοι αυτοί οι λόγοι συνέβαλαν στο χαρακτηρισμό των Μπραμιανών ως εθνικό δρυμό. Στο φράγμα έχει αρχίσει να φωλιάζει η πρασινοκέφαλη πάπια η οποία είχε εξαφανιστεί από την Κρήτη ήδη από το 1975. Κορμοράνοι, Βαλτόπαπιες, βουτηχτάρια, νερόκοτες, ερωδιοί, χαραδριοί, γλάροι και γλαρόνια είναι ακόμη μερικά από τα υδρόβια πουλιά της λίμνης. Εκτός από αυτά, τριγύρω έχουν παρατηρηθεί αετοί, γεράκια, πέρδικες, τρυγόνια, κορυδαλλοί, χελιδόνια κλπ. Την άνοιξη και το φθινόπωρο, τα Μπραμιανά κατακλύζονται από μεταναστευτικά πουλιά. Το χειμώνα η λίμνη αποτελεί καταφύγιο για τα πουλιά που ξεχειμωνιάζουν εκεί, πολλά από αυτά απειλούμενα με εξαφάνιση σε ολόκληρο τον κόσμο (βαλτόπαπια, μαυροπελαργός, χρυσογέρακο, κιρκινέζι). Άλλα ζώα που συναντά κανείς στη λίμνη είναι βατράχια, λαγοί, σκαντζόχοιροι, νυχτερίδες, μυγαλές, ζουρίδες, νεροχελώνες, νερόφιδα και σαύρες. Η βλάστηση γύρω από τη λίμνη χαρακτηρίζεται από καλάμια, πλατάνια, πεύκα, λεύκες και αλμυρίκια.



 Στην περιοχή όπου σχηματίζεται ένα λατινικό S υπάρχει προγραμματισμός να παραμένει γεμάτος με νερό όλες τις εποχές, ώστε κάποια είδη πουλιών να μπορούν να μένουν εδώ μόνιμα.









 Ο κ. Χάρης εφοδιάζοντας τους μαθητές με κυάλια εξηγεί τα είδη των πουλιών που φαίνονται αλλά και τις ιδιότητες των φυτών και  βοτάνων που συναντάνε στη διαδρομή .







 Στο μικρό αυτό πολύχρωμο μπουκέτο υπάρχουν: Τα Κουρμουτσούλια ή Κρητικός Έβενος


που αποτελεί καθαρά ενδημικό φυτό. Επίσης βλέπουμε τη Λαδανιά ή Αλαδανιά, που τη συναντάει κάποιος εδώ και στην Κύπρο. Το Φασκόμηλο έχει εδώ στην Κρήτη ιδιαίτερες ιδιότητες σε σχέση με άλλα μέρη της Ελλάδας. Και αυτό με την ιδιαίτερη οσμή είναι το γνωστό Θυμάρι.
 Με αυτό το μπουκέτο αποχαιρετάμε το Κ.Π.Ε. Ιεράπετρας και τους ευχαριστούμε πολύ για τη φιλοξενία και τις γνώσεις που με τόση φροντίδα μοιράστηκαν με εμάς.

Επόμενη στάση στο Ενυδρείο λίγο έξω από το Ηράκλειο Κρήτης.




 Μαθητές μας, με δική τους πρωτοβουλία,  ρίχνουν κέρματα  στον ειδικό χώρο βοηθώντας στη διάσωση θαλάσσιας χελώνας!
 Οι εικόνες που ακολουθούν έχουν  χρώμα και μαγεία. Ακόμα και ο καρχαρίας δεν δείχνει τόσο απειλητικός!


 


































Χελωνάκια καρέτα-καρέτα, προσομοίωση σε άμμο σε παράκτια περιοχή






 Ένας ατέλειωτος χορός κινήσεων  σε υπέροχες χορογραφίες, διαφόρων ειδών μέδουσας!






   

















Συνέχεια έχει η Κνωσός.
Το Μινωικό Παλάτι της Κνωσού βρίσκεται 5 χιλιόμετρα νοτιο-ανατολικά από το Ηράκλειο, στην κοιλάδα του ποταμού Καίρατου. Ο πρώτος οικισμός στην Κνωσό χρονολογείται γύρω στο 7.000π.Χ., στη Νεολιθική Εποχή. Η οικονομική, κοινωνική και πολιτική ανάπτυξη του οικισμού οδήγησε κατά τα τέλη της δεύτερης χιλιετίας π.Χ. στην ανέγερση του μεγαλοπρεπούς ανακτόρου της Κνωσού. Η Κνωσός αποτέλεσε έδρα του μυθικού βασιλιά Μίνωα και το κυριότερο κέντρο εξουσίας στην Κρήτη.
Το Πρώτο αυτό Ανάκτορο καταστρέφεται κατά το 1.700 π.Χ. περίπου, αλλά ξανακτίζεται  για να καταστραφεί οριστικά πια από φωτιά το 1350 πΧ.
Το ανάκτορο της Κνωσού αποτελεί το μνημειακό σύμβολο του μινωικού πολιτισμού σε ότι αφορά την κατασκευή, χρήση πολυτελών υλικών, αρχιτεκτονικού σχεδίου, προηγμένων τεχνικών δόμησης και το εντυπωσιακό μέγεθος του.

Η πρώτη ανασκαφή μεγάλης έκτασης έλαβε χώρα το 1878 από τον εύπορο φιλότεχνο Ηρακλειώτη Μίνω Καλοκαιρινό ενώ η Κρήτη βρισκόταν ακόμη υπό τουρκική κατοχή. Ο Μίνως Καλοκαιρινός ανάσκαψε τμήμα των δυτικών αποθηκών και έφερε στο φως πολλούς μεγάλους πίθους.

Το Μάρτιο του 1900 ο sir Arthur Evans ανασκάπτει όχι μόνο το ανάκτορο αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Κνωσού. Η ανασκαφή διαρκεί μέχρι το 1931, ενώ το συγκρότημα του ανακτόρου ανασκάφηκε σε 5 χρόνια, χρόνος που θεωρείται ελάχιστος με τις σημερινές μεθόδους και τεχνικές.
Ο Εβανς προχώρησε στην αναστήλωση του ανακτόρου με τσιμέντο, τεχνική που κατακρίνεται σήμερα σαν αυθαίρετη και επιβαρυντική για το μινωικό οικοδόμημα.  ‘Εκτοτε η αρχαιολογική έρευνα συνεχίζεται διαρκώς και έχει ξεκινήσει πρόγραμμα συντήρησης του ανακτόρου από τις φθορές.
Η επίσκεψη στο χώρο της Κνωσού ξεκινά από τη Δυτική Είσοδο του ανακτόρου και ακολουθεί κυκλική φορά.




 Όπου βλέπουμε τσιμέντο είναι η παρέμβαση που έγινε για τις ανάγκες της αναστήλωσης, και έχι κατακριθεί πολύ. Στην πραγματικότητα στη θέση αυτή υπήρχε ξύλο ή πέτρα.

 Το διπλό τσεκούρι που βλέπουμε χαραγμένο σε διάφορα σημεία του παλατιού ονομαζόνταν λάβρης και αποτελούσε σημαντικό σύμβολο της εποχής.


 Έξω από το κύριο κτήριο υπήρχαν άλλα οικοδομήματα που μοιάζουν με σημερινές
διώροφες  κατοικίες.

 

 Οι φιγούρες δείχνουν να είναι άνδρες λόγω του ότι έχουν σκούρο δέρμα, ενώ οι γυναίκες εμφανίζονται στις τοιχογραφίες με λευκό δέρμα. Οι τοιχογραφίες δείχνουν ότι οι καλλιτέχνες έχουν επηρεαστεί από την Αιγυπτιακή Τέχνη, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι οι άνθρωποι αυτού του πολιτισμού ΄είχαν την δυνατότητα να ταξιδεύουν ακι αυτό αποτελούσε τη Δύναμή τους. Έκαναν εξαγωγή αγροτικών προϊόντων, κοσμημάτων και πυθαριών ενώ έκαναν εισαγωγή χαλκού, χρυσού και πολύτιμων λίθων.
 Στο βάθος φαίνεται το σύμβολο των κεράτων του Μινώταυρου.




 Το μαύρο χρώμα στις πέτρες δείχνει ότι κάηκαν, ίσως μετά από κάποιο σεισμό, από τη φωτιά που ξέσπασε το 1340 π.χ.  και προκλήθηκε από τις λυχνίες που έκαψαν τα περιεχόμενα των πυθαριών που είχαν λάδι. Στο παλάτι βρέθηκαν κοσμήματα αλλά όχι λείψανα ανθρώπων άρα οι άνθρωποι έφυαν βιαστικά και σώθηκαν.



 Η τοιχογραφία αυτή  δείχνει τις διαδοχικές κινήσεις ενός αθλητή ταυρομαχίας ξεκινώντας από αριστερά.

 Εδώ απεικονίζονται γυμνόστηθες γυναίκες οι οποίες υμνούν τη θεά Γη, ή τη θεά Φύση οπότε και δεν υπάρχει κάποιο θέμα σεμνοτυφίας.
 Σε αυτήν την τοιχογραφία φαίνεται πως και οι γυναίκες είχαν δικαίωμα στη διασκέδαση όπως και οι άνδρες και όλοι μαζί συνυπάρχουν σε εορτατικό κλίμα. Είναι από τις πιο χαρούμενες και γιορτινές τοιχογραφίες.
 Το χταπόδι στην κεντρική τοιχογραφία ενώ δεξιά και αριστερά υπάρχουν άλλες που απεικονίζουν μαϊμού, δηλώνοντας το ταξιδιωτικό χαρακτήρα των κατοίκων του πολιτισμού αυτού.


 Η αίθουσα αυτή είναι από τις πιο δροσερές με φυσικό δροσισμό που προκύπτει από τα πολλά ανοίγματα που έχει σε πόρτες , παράθυρα και φωταγωγό.




 Πριν ξεκινήσουν την κατασκευή των κτηρίων, την εποχή εκείνη,  είχαν ήδη προγραμματίσει και κατασκευάσει το αποχετευτικό τους σύστημα.












Έως και πέντε ορόφους έφτανε να έχει το παλάτι που αποτελούσε το κεντρικό τμήμα της πόλης. Ο Δαίδαλος ήταν ο αρχιτέκτονας που  εμπνεύστηκε το  μεγαλειώδες (δαιδαλώδες) αυτό παλάτι. Μετά τη δολοφονία του γιού του βασιλιά Μίνωα, ζήτησε και πραγματοποιούνταν κάθε χρόνο στην αρένα του παλατιού τα Ταυροκαθάψια, αγώνες γνωστοί σε εμάς από την μυθολογία ως ο Λαβύρινθος όπου χάνονταν νέοι και νέες σταλμένοι από την Αθήνα. Στην πραγματικότητα το δαιδαλώδες του παλατιού σε συνδυασμό με το όνομα του διπλού πέλεκυ, αφήνει να θεωρηθεί ότι ο Λαβύρινθος ήταν οι δύσκολοι και επικίνδυνοι αγώνες που λάμβαναν  χώρα στην αρένα του παλατιού.









Ο τέλειος σχεδιασμός του παλατιού φαίνεται και από το σύστημα με τα κανάλια νερού. Διέθεταν αποχετευτικό σύστημα, λουτρά.


 Διαμέρισμα της Βασίλισσας με τη διάσημη τοιχογραφία των δελφινιών.












 Το θέατρο δείχνει να είναι μικρό αλλά για την εποχή κάλυπτε τις ανάγκες δημόσιας συνάντησης των ανθρώπων. Τα  δύο μονοπάτια οδηγούν στον αρχαιότερο δρόμο της Ελλάδας.





Αναχωρούμε από την Κνωσό γεμάτοι με γνώσεις που η ξεναγός Στέλλα φρόντισε να μας δώσει με τρόπο ώστε να μη θεωρήσουμε ούτε λεπτό ότι αυτά που ακούσαμε ήταν άσκοπα ή αδιάφορα. Εμπνευσμένη ξεναγός.

 Επόμενη στάση στο Ηράκλειο, όπου στην πλατεία μας υποδέχεται το άγαλμα του Ελευθέριου Βενιζέλου. Γρήγορο περπάτημα έως το πεζόδρομο για μία περιήγηση μισής ώρα για πρόχειρο  φαγητό και αγορές προϊόντων!












 Η επιστροφή κυλά ομαλά χωρίς πλέον την ανησυχία της πτήσης.



 Η αναμονή της παραλαβής των βαλιτσών κάνει κάποιους από τους μαθητές σχεδόν να μπούν  κάτω από τις διαχωριστικές λωρίδες και να ανακαλύψουν  ότι  υπάλληλοι είναι αυτοί που άκομψα και πολύ βιαστικά ρίχνουν όπως - όπως τις βαλίτσες στο διάδρομο κύλισης.


 Κλείνουμε όλη αυτή την περίηγησή μας με το υπέροχο χαμόγελο της κ. Αθανασίου και ευχόμαστε να υπάρξουν και άλλες τέτοιες εξορμήσεις που μας γεμίζουν με ευχάριστες εμπειρίες και κυλούν όμορφα και γλυκά . Ευχαριστούμε και τους μαθητές μας που ήταν άριστοι σε όλες τις εκδηλώσεις της εξόρμησής μας καθώς και τους γονείς  που μας εμπιστεύτηκαν τα παιδιά τους.















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.