Δευτέρα 10 Απριλίου 2017

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ Κ.Π.Ε. ΠΟΡΟΪΩΝ

Την Πέμπτη 23/3/2017 η περιβαλλοντική ομάδα της Β’ τάξης του σχολείου μας πραγματοποίησε επίσκεψη στο Κ.Π.Ε. Ποροΐων , συνοδεία τριών εκπαιδευτικών, για την παρακολούθηση του προγράμματος με τίτλο «Αν τη γη αγαπάς, προσοχή σε ό,τι πετάς».
Κατά την άφιξή μας οι υπεύθυνοι του Κ.Π.Ε. αφού μας υποδέχτηκαν, μας οδήγησαν στον αύλιο χώρο του κέντρου όπου όλοι μαζί (μαθητές-εκπαιδευτικοί και υπεύθυνοι) λάβαμε μέρος σε ομαδικά παιχνίδια-δραστηριότητες με σκοπό να γνωριστούμε αλλά και να χαλαρώσουμε από το ταξίδι μας. Μέσα από αυτή τη διαδικασία σχηματίστηκαν δύο ομάδες μαθητών: οι «Ανακυκλωτές» και οι «Επαναχρησιμοποιητές». Να σημειωθεί ότι οι υπόλοιπες δράσεις του προγράμματος έλαβαν  χώρα μέσα από αυτές τις δύο ανταγωνιστικές ομάδες.
Ακολούθησε προβολή παρουσίασης για την ανακύκλωση σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Κ.Π.Ε.  Οι μαθητές ενημερώθηκαν για το τι είναι η ανακύκλωση, τα υλικά που μπορούμε να ανακυκλώσουμε, καθώς και για τη σημασία και τα οφέλη της.
Αφού ολοκληρώσαμε το θεωρητικό κομμάτι του προγράμματος ακολούθησε διάλειμμα για κολατσιό που μας προσφέρθηκε από το Κ.Π.Ε. Το κολατσιό αποτέλεσε αφορμή για προβληματισμό και εισήγαγε την επόμενη δραστηριότητα όπου «Ανακυκλωτές» και «Επαναχρησιμοποιητές» έχοντας στη διάθεσή τους διάφορα υλικά, ανακυκλώσιμα και μη, κλήθηκαν  να επιλέξουν τον κάδο στον οποίο θα τα πετάξουν. Μέσα από αυτή τη διαδικασία τα μέλη των ομάδων κατανόησαν ποια υλικά αποτελούν  «σκουπίδια» και ποια όχι, έκαναν χρήση του σωστού κάδου ανάλογα με το υλικό που καλούνταν να πετάξουν και γνώρισαν τη σημασία των συμβόλων της ανακύκλωσης που υπάρχουν στις ετικέτες των προϊόντων.
Στη συνέχεια οι δύο ομάδες μας έχοντας δημοσιογραφικό ρόλο συνέταξαν από ένα ερωτηματολόγιο με σκοπό να ερευνήσουν τη στάση των κατοίκων του χωριού απέναντι στην ανακύκλωση. Μετά τη σύνταξη των ερωτηματολογίων, κάθε ομάδα έχοντας ως καθοδηγητή έναν υπεύθυνο του Κ.Π.Ε. επισκέφτηκε την πλατεία του χωριού για να διεξάγει την έρευνά της. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την περιήγησή τους στο χωριό οι ομάδες έκαναν ταυτόχρονη καταγραφή των απορριμάτων που συναντούσαν στην πορεία τους. Αφού ολοκληρώθηκε η έρευνα, οι ομάδες συναντήθηκαν στην πλατεία του χωριού και ανακοίνωσαν τα αποτελέσματά τους. Τα συμπεράσματα της έρευνας ήταν θετικά, καθώς έδειξαν ότι οι κάτοικοι των Ποροΐων γνωρίζουν για την ανακύκλωση και ανακυκλώνουν σε αρκετά μεγάλο βαθμό.
Ωστόσο, νικήτρια ομάδα από τις δραστηριότητες που διαδραματίστηκαν κατά τη διάρκεια του προγράμματος δεν αναδείχθηκε, καθώς τόσο η ομάδα των «Ανακυκλωτών» όσο και αυτή των «Επαναχρησιμοποιητών» δούλεψαν εξαιρετικά πάνω σε όλα όσα τους ζητήθηκαν.
Η εξόρμησή μας ολοκληρώθηκε με έναν περίπατο στα Άνω Πορόια όπου μας δόθηκε η ευκαιρία να απολαύσουμε το φυσικό περιβάλλον.

Στην επιστροφή μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε τους μαθητές μας. Ύστερα από τη διαμεσολάβηση γιαγιάς μαθητή μας που εργάζεται σε γνωστή εταιρεία παγωτών, σταματήσαμε  στην εταιρεία, η οποία κέρασε τους μαθητές μας υπέροχα παγωτά και χάρισε σε όλους από ένα μπλουζάκι και ένα καπέλο. Ευχαριστούμε πολύ τόσο την γιαγιά του μαθητή μας όσο και την εταιρεία παγωτών για αυτήν την τόσο ευγενική χειρονομία.












































































































Το κείμενο έγραψε η κ. Βούλτσιου Ευθυμία  ΠΕ19, που ήταν και η φωτογράφος της εξόρμησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.