Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

ΑΣΤΙΚΟΣ ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ


Την Τρίτη 21 Μαρτίου 2017 - Παγκόσμια ημέρα κατά των Φυλετικών Διακρίσεων & του Ρατσισμού- η  Περιβαλλοντικής ομάδα με θέμα: "Σπορά : Γη και Ιστορία" επισκέφθηκε τον Αστικό Αμπελώνα της Θεσσαλονίκης. Η συνάντηση με τους υπεύθυνους του Κ.Π.Ε. Ελευθερίου Κορδελιού ήταν προγραμματισμένη για το πάρκο στη γωνία Κατσιμίδη και Αγίου Δημητρίου.Εκεί οι μαθητές, αφού χωρίστηκαν με τυχαίο τρόπο σε ομάδες, μελέτησαν  το χώρο του πάρκου και απάντησαν  σε ερωτήσεις σε Φύλλα Εργασιών που τους είχαν δοθεί . Οι ερωτήσεις αφορούσαν θέματα όπως: ασφάλεια, καθαριότητα των χώρων, δυνατότητα πρόσβασης , χρήση τους από ποιες ομάδες πολιτών, εγκαταστάσεις  εξυπηρέτησης πολιτών, ύπαρξη φυσικού  ή τεχνικού  δροσισμού κ.α.


















Η παιδική χαρά αποτελεί συνέχεια του πάρκου και προστατεύεται μόνο από τη μία είσοδο με κανόνες!





Οι ομάδες των μαθητών παρουσιάζουν τις εργασίες τους.

Η συνέχεια σε κοντινό ρέμα με φυσική βλάστηση










Αστικός Αμπελώνας
Με τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2004 απομακρύνθηκε από αυτήν την περιοχή το μηχανοστάσιο, που υπήρχε, και με μέριμνα του Δήμου καλλιεργήθηκε ο Αμπελώνας. Το 2014 -2015 φοιτητές του Α.Π.Θ. ,που έκαναν το μεταπτυχιακό τους, εξασφάλισαν κονδύλια για να οργανώσουν έναν αστικό λαχανόκηπο με τη συμμετοχή του Δήμου και των κατοίκων της περιοχής. Ο Δήμος τους παρέπεμψε σε αυτήν την περιοχή , λόγω του αμπελώνα, και το εγχείρημα δύο χρόνια μετά δείχνει να έχει πετύχει τόσο πολύ που αποφασίστηκε να επεκταθεί και στην υπόλοιπη έκταση αυτού του εδάφους.





















Τα τραπέζια εργασίας έτοιμα για την αποτύπωση σε έντυπη μορφή των προβληματισμών και της φαντασίας των μαθητών.



και ενώ κάποιοι εργάζονται "σκληρά" κάποιοι άλλοι απολαμβάνουν τον πρώτο ανοιξιάτικο ήλιο!

















Ζεστό τσάι, χαμομήλι ή δυόσμο σε επιλογή, από την υπεύθυνη του Κ.Π.Ε. κ. Αθανασίου Χρυσούλα



Κλήμα  Ιταλίας , που φυτεύεται από μαθητή μας . Μετά από τρία χρόνια θα έχει δικαίωμα να γευτεί το κρασί, που θα παραχθεί!








Ποντιακοί και άλλοι χοροί με μουσική από κινητό!


















Τα συμπεράσματα και οι απόψεις των μαθητών ακούγονται από τους υπεύθυνους του Κ.Π.Ε, για να διαμορφώσουν κατάλληλα το πρόγραμμά τους  στις ανάγκες και απαιτήσεις των μαθητών. Γενικά οι μαθητές απόλαυσαν την εξόρμηση αυτή και πλούτισαν τις γνώσεις τους με επιπλέον πληροφορίες, που πήραν και με βιωματικό τρόπο.



Δείτε επίσης αντίστοιχο αφιέρωμα για αυτήν την εξόρμηση στη διεύθυνση:
https://www.facebook.com/cityasaresource/posts/1862846960629772

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.