Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2017

Κ.Π.Ε. ΝΑΟΥΣΑΣ - ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ

Την Δευτέρα 6  Φεβρουαρίου 2017 η περιβαλλοντική ομάδα του σχολείου μας, με συνοδεία τριών εκπαιδευτικών, επισκέφθηκε το Κ.Π.Ε. Νάουσας στο πλαίσιο του προγράμματος : "Γεωργία και Περιβάλλον".









Αρχικά έγινε μία παρουσίαση σε Power Point μορφή, στο χώρο διαλέξεων του Κέντρου, από την κ. Μπούζδη Αλεξάνδρα, μέλος της περιβαλλοντικής ομάδας του Κ.Π.Ε. Η παρουσίαση αυτή αφορούσε την ενημέρωση των μαθητών γύρω από την περιβαλλοντική αξία χρήσης κομποστοποιητή, είδη κομποστοποιητών αλλά και είδη εντόμων, που συμμετέχουν στη δημιουργία του τελικού προϊόντος, που δεν είναι άλλο από το  κομπόστ. Επίσης έγινε σύνδεση του φυσικού κομπόστ με αυτό που παράγεται από τα οργανικά απόβλητα. Στο τέλος της ενημέρωσης εγκαταστήσαμε στον υπολογιστή του ΚΠΕ το παιχνίδι  της κομποστοσφαίρισης, ώστε να είναι στη διάθεση των μαθητών των σχολείων που θα επισκέπτονται το Κέντρο.


Μέσα από αυτό το παιχνίδι σε Scratch μορφή θέλαμε να καταδείξουμε με απλό και διασκεδαστικό τρόπο την αξία της κομποστοποίησης. Να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον ώστε να γίνει γνωστό  ότι από την διαχείριση των  καθημερινών οικιακών οργανικών απορριμμάτων μπορούμε να παράγουμε το χρήσιμο κομπόστβοηθώντας τις φυσικές καλλιέργειες και προστατεύοντας ταυτόχρονα το περιβάλλον.








Μετά την παρουσίαση, ένα μικρό διάλλειμα για κολατσό, που κάποιοι μαθητές προνόησαν και έφεραν μαζί τους.







Αυτοσχέδιος κομποστοποιητής στην αυλή του ΚΠΕ.




Φωτοβολταϊκά πάνελ.



Δεύτερος γύρος ενημέρωσης των μαθητών.
Ο κ. Λιλιόπουλος Νίκος, Μέλος Π.Ο. του ΚΠΕ, δείχνει στους μαθητές τα προϊόντα που επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν στον κομποστοποιητή.












Αποσυναρμολόγηση του θρυμματιστή,  ώστε να φανεί το στρογγυλό μαχαίρι, που είναι υπεύθυνο για το θρυμματισμό των κλαδιών.




 Τα κλαδιά θρυμματίζονται και μετατρέπονται σχεδόν σε σκόνη, οπότε και τοποθετούνται στον κομποστοποιητή.




Τρίτος  γύρος ενημέρωσης των μαθητών.
Μετάβαση με το λεωφορείο στο χώρο του Αγίου Νικολάου, ώστε οι μαθητές να δουν με βιωματικό τρόπο το φυσικό κομπόστ.






Ακολουθούν κάποιες φωτογραφίες από τον «επίγειο παράδεισο» του Αγίου Νικολάου. Δυστυχώς ο χώρος του Ξενοδοχείου «ΒΕΡΜΙΟ» και το αναψυκτήριο δεν λειτουργούν, λόγω οικονομικών προβλημάτων. 




















Οι μαθητές ενημερώνονται για την εικόνα  των φύλλων ανάλογα με το στάδιο της αποσύνθεσής τους και με τα όργανα μετρούν το PH του εδάφους που κυμαίνεται μεταξύ του 7,5 και 8 ενώ η μέτρηση της θερμοκρασίας δίνει την τιμή των  20 βαθμών.










Κάτω από τα φύλλα εμφανίζεται το φυσικό άοσμο κομπόστ.









Κορμός δέντρου που έχει κοπεί από ξυλοκόπους.  Έχει απλώσει νέους κορμούς δεξιά και αριστερά του, ενώ στο χώρο κοπής του κορμού παράγει το φυσικό άοσμο κομπόστ.



Η περιοχή των πηγών.

























Το τελευταίο στάδιο της εξόρμησης: Η αξιολόγηση της ενημέρωσής μας από μαθητές και εκπαιδευτικούς.


Φωλιές κούκων πάνω στα δέντρα.



Η "γνωστή" παράταξη των τρακτέρ στους δρόμους, ως μοχλός πίεσης στην εκάστοτε κυβέρνηση,  για να ικανοποιούνται τα αιτήματά τους κλείνοντας τους εθνκούς δρόμους!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.