Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2017

Σχολείο Ανοιχτό στην Κοινωνία-Ενεργός Πολίτης στο Δήμο Παύλου Μελά


Την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017 ήταν μία ημέρα γιορτής για το σχολείο μας.  Από αυτές όμως που θυμάσαι για μια ζωή. Ευχαριστούμε πραγματικά τα μέλη της Εναλλακτικής Κοινότητας ''Πελίτι'' Θεσσαλονίκης, τα μέλη των Περιαστικών Καλλιεργητών Καρατάσιου, τα μέλη της ΠΡΟΤΕΚΤΑ και φυσικά τον Αντιδήμαρχο Πρασίνου του Δήμου Παύλου Μελά κ. Σάκη Λαζαρίδη, που έγραψε για τη χθεσινή ημέρα:
Σχολικοί λαχανόκηποι-βοτανόκηποι στο Δήμο Παύλου Μελά στο πλαίσιο του Περιβαλλοντικού Δικτύου ''Σχολείο Ανοιχτό στην Κοινωνία-Ενεργός Πολίτης στο Δήμο Παύλου Μελά''. Συνεργασία του 3ου Γυμνασίου Σταυρούπολης, Δευτεροβάθμιας Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δ.Θεσ/νίκης, Κ.Π.Ε. Ελευθερίου Κορδελιού και Βερτίσκου, Εναλλακτικής Κοινότητας ''Πελίτι'', Περιαστικών Καλλιεργητών Καρατάσιου, ΠΡΟΤΕΚΤΑ.
Η Περιβαλλοντική Ομάδα του Σχολείου ενημερώθηκε και προετοίμασε το ανοιξιάτικο φυτώριο με σπόρους από ντόπιες παραδοσιακές ποικιλίες λαχανικών από το ''Πελίτι''. Έπεσε ο σπόρος στα χέρια των μαθητών...


Η θερμοκρασία περιβάλλοντος  των 19 βαθμών Κελσίου βοήθησε ώστε να απολαύσουμε την συνάντηση αυτή έξω στο λαχανόκηπό μας.

Οι πληροφορίες πολλές και όλες ενδιαφέρουσες από:
  •  στατιστικές μελέτες που συνδέουν την  καλλιέργεια σχολικού λαχανόκηπου με την αύξηση της επίδοσης των μαθητών στα μαθήματάς τους,
  •  την αξία διατήρησης των παραδοσιακών σπόρων και την συνειδητή επιλογή τους σε σχέση  με τους υβριδικούς σπόρους του εμπορίου, 
  • τον τρόπο οργάνωσης ενός λαχανόκηπου και καλλιέργειας των εποχικών φυτών,
  • την δημιουργία και συντήρηση ενός σπορείου,  
 και την πιο σημαντική από όλες ότι
  • υπάρχουν άνθρωποι καθημερινοί ανάμεσά μας, που δρουν εθελοντικά για να μεταδώσουν τη Γνώση και την Αγάπη για αυτό που θεωρούν ότι έχει αξία για τη διατήρηση και τη συνοχή της Ανθρώπινης Κοινωνίας και Ζωής.
Μία σημαντική πληροφορία που μας έδωσε ο πρόεδρος της ΠΡΟΤΕΚΤΑ είναι ότι το σχολείο μας θα υποδεχτεί ένα πρότυπο Μετεωρολογικού Σταθμού, όπου οι μαθητές θα παίρνουν καθημερινά  μετρήσεις. Το  Πανεπιστήμιο θα ενημερώνεται για αυτές τις μετρήσεις όπως και για εκείνες που θα γίνονται στο 4ο Γυμνάσιο Πολίχνης. Θα υπάρχει και σύνδεση με την  πόλη της Κατερίνης, με αντίστοιχο Σταθμό. Αυτό το γεγονός ήταν ένα όραμα που θέλαμε να πραγματοποιήσουμε από την προηγούμενη σχολική χρονιά αλλά  δεν μπορούσαμε να το υλοποιήσουμε λόγω οικονομικών δυσχερειών. Βρέθηκε φέτος χρηματοδότης και το πρόγραμμα αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί και είμαστε πραγματικά χαρούμενοι!

Η συγκέντρωση στο χώρο του λαχανόκηπου:








Ανοίγουν τα "φακελάκια" και εμφανίζονται οι πολύτιμοι σπόροι!




















 Η μελέτη του χώρου από τους "ειδικούς" βρίσκει ότι χρειάζεται να γίνει παρέμβαση όπως κλάδεμα δέντρων, αναμόχλευση εδάφους, προσθήκη κοπριάς, οργάνωση του λαχανόκηπου σε τμήματα για την υποδοχή των φυτών, μεταφορά σε υψηλότερο σημείο των φωλιών πουλιών, που έχουμε τοποθετήσει σε ένα από τα χαμηλά δέντρα του λαχανόκηπου. Υπόσχεση ότι θα έρθουν να μας δείξουν πώς θα κάνουμε το κλάδεμα των δέντρων.
 Η μετακίνησή μας στο εσωτερικό του σχολείου στο χώρο του προσωρινού μας σπορείου , ώσπου να ολοκληρωθούν οι εργασίες για το αυτοσχέδιο θερμοκήπιό μας.




Τρύπημα του πάτου των πλαστικών ποτηριών που θα υποδεχθεί τη κοπριά & το σπόρο. Αυτός θα καλυφθεί με ένα μικρό στρώμα από την κοπριά και στο τέλος  συμπληρώνουμε λίγο νερό. Κάθε δύο μέρες  θα προσθέτουμε λίγο νερό, διατηρώντας την υγρασία που χρειάζεται ο σπόρος για να αναπτυχθεί. Το σπορείο οφείλει να παραμείνει σε χώρο ζεστό και εύκολα προσπελάσιμο από τον ήλιο.


 Όλοι βοηθούν







 ακόμα και ο Αντιδήμαρχος Πρασίνου



Υπάρχουν περισσότεροι τους ενός φωτογράφοι!


Καταγράφεται  το είδος του σπόρου που έχει φυτευθεί, στο κάθε πλαστικό ποτήρι .




Αυτά τα χέρια των μαθητών που δούλευαν ασταμάτητα με το χώμα γεμίζοντας τα ποτήρια, καταγράφοντας τους σπόρους, οργανώντας το σπορείο είναι από τις εικόνες που ομολογούν το γεγονός ότι αξίζει αυτό καθώς  και όλα τα βιωματικά εργαστήρια που γίνονται .









Πότισμα με νερό και το σπορείο δείχνει να είναι έτοιμο.


 Να όμως που πάντα υπάρχει και κάτι καλύτερο να γίνει. Από τους ιχθυοπώλες της λαϊκής αγοράς έρχεται η προμήθεια των θηκών από φελιζόλ, που οργανώνουν, αφού πλυθούν,  ακόμα πιο ιδανικά τα ποτήρια με τους σπόρους.



 Και ενώ τελείωσε η ομάδα  του λαχανόκηπου με ιδιαίτερη χαρά το έργο της, ζητώντας να επισκεφθούν ξανά το σχολείο μας οι φιλοξενούμενοι εθελοντές μας,





συνεχίσαμε με την ομάδα του χορού του ευρωπαϊκού μας προγράμματος στην αυλή του σχολείου.

Στη κάλυψη  βίντεο  η κ. Βούλτσιου ενώ η κ. Αθανασίου εκτελεί  "χρέη"  disc jockey








                                         

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.