Κυριακή, 17 Απριλίου 2016

ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ


Η εβδομάδα που πέρασε , 11 έως 17 Απριλίου 2016,  ήταν γεμάτη περιβαλλοντικές δράσεις για το σχολείο μας. Ας ξεκινήσουμε όμως από τα πιο πρόσφατα.
 Χθες, Σάββατο 16/4/2016,  άρχισε η  4η Γιορτή Σποράς & Δημιουργίας στο Πάρκο του Καρατάσου.(http://www.envi3gymstav.blogspot.gr/2016/04/4.html) Μαθητές του 2ου ΓΕΛ Πολίχνης και μαθήτρια του σχολείου μας ετοίμασαν το έδαφος ώστε σήμερα μαθητές  να φυτέψουν  φυτά, στο χώρο που έχει παραχωρηθεί στο 2ο ΓΕΛ Πολίχνης για καλλιέργεια φυτών. Επίσης παρακολουθήσαμε εργαστήριο παρασκευής ψωμιού, το οποίο ψωμί, ψήθηκε στο πετρόφουρνο του χώρου της  ΠΕΡΚΑ 1. Δόθηκε σε όσους ήθελαν μαγιά ώστε να δοκιμάσουν τη συνταγή στο σπίτι τους. 

Στις 14/4/2016 τριάντα επτά μαθητές από την Α & Β τάξη της περιβαλλοντικής ομάδας του σχολείου μας συμμετείχαν στην  4η Εκπαιδευτική Συνάντηση  «Μια πόλη για όλους»
όπου Μαθητές και εκπαιδευτικοί εκφράζουν τις προσδοκίες τους για μια Βιώσιμη Πόλη. (http://www.envi3gymstav.blogspot.gr/2016/04/4.html)

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης
 

Πέντε μαθητές μας από τη δημοσιογραφική  ομάδα (4 από τη Β τάξη και 1 από την Α τάξη ) οδηγήθηκαν στον εσωτερικό χώρο, όπου τοποθετήθηκαν στο αντίστοιχο στρόγγυλο τραπέζι, με βάση τον αριθμό που πήραν στην είσοδο. Τα τραπέζια ήταν οκτώ. Σε κάθε τραπέζι υπήρχε ένας ή δύο εκπαιδευτικοί που συντόνιζαν την συζήτηση στο θέμα που είχαν αναλάβει να μελετήσουν, να εκφραστούν και να καταλήξουν σε συμπεράσματα οι δέκα τυχαία τοποθετημένοι και άγνωστοι μεταξύ τους μαθητές. Επομένως στο εσωτερικό της αίθουσας αυτής υπήρχαν 80 μαθητές. 


Σε αυτή τη συνάντηση ήρθαν μαθητές και εκπαιδευτικοί από διάφορα σημεία της Ελλάδας (Κομοτινή, Κέρκυρα, Πήλο, Κύμη κ.λ.π.) και ανάμεσά τους και κάποιοι τραυματίες ! (αν θυμάμαι καλά οι μαθητές αυτοί ήρθαν απο την Κύμη).

Οι μαθητές που δεν συμμετείχαν στις συζητήσεις στα στρογγυλά τραπέζια μοιράστηκαν σε άλλες ομάδες όπως: Grafity, χορού, κατασκευής φωλιάς πουλιών. Υπήρχε έτοιμη και η ομάδα που θα φύτευε φυτά αλλά αυτά δεν έφθασαν για κάποιους λόγους στο χώρο του Δημαρχείου και έτσι κάποιοι μαθητές βρέθηκαν χωρίς αντικείμενο άμεσης απασχόλησης.

                                                                                     

 

 

 
Τα poster & οι ζωγραφιές που σύλλογοι και  μαθητές έφεραν μαζί τους, εκφράζοντας τη συμμετοχή τους στη θεματολογία της Βιώσιμης πόλης όπως την προσέγγισαν στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

Η συμμετοχή του σχολείου της Κύμης  


                                    Εδώ ο Μιχάλης  όλο χαρά μας δείχνει τη δική του ζωγραφιά.

 Το κολατσιό των εκπαιδευτικών και τα σάντουϊτς των μαθητών. Όλα οργανωμένα με απόλυτη ακρίβεια. Οι μαθητές έξω ολοκληρώνουν την καλλιτεχνική τους προσέγγιση & οι μαθητές μέσα στην αίθουσα συζητήσεων "κλείνουν"  τις τοποθετήσεις τους.

Το δέντρο των ευχών.
 Έξω κάποιοι  μαθητές συμμετέχουν σε χορευτικά δρώμενα ενώ στον επάνω όροφο, στο χώρο των συνεδριάσεων, μετακινούνται οι μαθητές των οκτώ ομάδων ώστε να ενημερώσουν για τις σκέψεις  και τα συμπεράσματά τους, στο θέμα που τους δόθηκε να μελετήσουν,  την υπόλοιπη μαθητική κοινότητα. Εκεί παραβρίσκονται και ενημερώνονται φορείς από την πολιτική ηγεσία του Δήμου Θεσαλονίκης.Τη συζήτηση συντονίζουν  υπεύθυνοι του Κ.Π.Ε. Ελευθερίου Κορδελιού.
 


 Και ενώ οι ενημερώσεις βρίσκονται σε εξέλιξη μαθητές του σχολείου μας επιλέγουν την γνωστή ψηφιακή εικονική πραγματικότητα !

Όταν και οι οκτώ  ομάδες ολοκληρώνουν την παρουσία τους,  τα συμπεράσματά τους  τοποθετούνται στο διάδρομο και οι μαθητές κολλάνε ο κάθε ένας τους από ένα στρόγγυλο αυτοκόλλητο σε εκείνη τη Δράση που θεωρούν ότι είναι  πρώτης προτεραιότητας για να ασχοληθούν με αυτό το θέμα.


 


 

Η εργασία με τα περισσότερα αυοκόλλητα επάνω της είναι εκείνη που διακρίνεται από την μαθητική κοινότητα ότι την αφορά περισσότερο και άρα είναι πρωταρχικής αξίας για αυτήν.
Έξω στην αυλή έχουν "κρεμαστεί" και τα έργα των μαθητών της ομάδας του Grafity. Μαθήτριές μας παρουσιάζουν και εδώ, όπως και στην εκδήλωση των λαχανόκηπων στο Πάρκο του Καρατάσου, το τραγούδι που η μία από αυτές  έγραψε τους στοίχους σε μουσική τραγουδιού της Ζουγανέλη. Οι δύο φοράνε μαύρα ρούχα συμβολίζοντας τις "κακές" ενέργειες των ανθρώπων που οδηγούν σε μια πόλη με πολλά προβλήματα ενώ οι άλλες δύο φοράνε ανοιχτόχρωμα ρούχα και λουλούδια στα μαλλιά συμβολίζοντας την "ομορφιά" μιας βιώσιμης πόλης για τους πολίτες και τον εαυτό της .
Στη συνέχεια  η μία από αυτές χορεύει την Άνοιξη του Vivaldi αντιστοιχίζοντας και πάλι συμβολικά τη βιώσιμη πόλη με τη χαρά και τα χρώματα της άνοιξης.


 Η κ. Νικολέτα από το ΚΠΕ Ελευθερίου Κορδελιού παραδίδει στη μαθήτριά μας ως εκπρόσωπο του σχολείου  αναμνηστικά της συμμετοχής μας καθώς και τη φωλιά που κατασκεύασαν οι μαθητές μας.


Ανακοινώνονται τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας των προτάσεων των μαθητών

και στο χορευτικό που ακολουθεί, τα πλακάτ στο τέλος σχηματίζουν προτάσεις για μια βιώσιμη πόλη.


Θεατρικό σε παντομίμα παρουσιάζει και το καλλιτεχνικό σχολείο Θεσσαλονίκηςκαι η συνάντηση τελειώνει με μαθήτρια του 2ου ΓΕΛ Πολίχνης να οδηγεί ως δασκάλα σε μουσικούς ήχους zumba όσους από τους συμμετέχοντας μικρούς και μεγάλους αντέχουν αυτούς τους έντονους ρυθμούς.


Πριν αποχωρήσουμε από το Μέγαρο του Δημαρχείου μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας, με την προτροπή μας και όχι αυθόρμητα και συνειδητά μετά από μία τέτοια ξεχωριστή και ιδιαίτερη εκδήλωση, μαζεύουν κάποια από τα σκουπίδια του χώρου.


Καλή δύναμη σε όσους αναλαμβάνουν τέτοιες ξεχωριστές και δυναμικές εκδηλώσεις για να ενεργοποιήσουν και να βοηθήσουν τους μαθητές να εκφραστούν γι α θέματα της καθημερινότητάς τους. Ελπίζω να είμαστε καλά και να συμμετέχουμε ξανά και του χρόνου.

Η άλλη εκδήλωση αυτής της εβδομάδας ήταν εκείνη που πραγματοποιήθηκε  στο Πάρκο του Καρατάσου την Τρίτη 12/4/2016 στο πλαίσιο της  2ης Περιβαλλοντικής συνάντησης Σχολικών Μονάδων του Δήμου Παύλου Μελά και που όπως αναφέρεται στη σελίδα του Δήμου αποτελεί  ένα θεσμό που αρχίζει να αποκτά βαθιές ρίζες αναδεικνύοντας τις προσπάθειες μαθητών και εκπαιδευτικών στην κατεύθυνση της διαμόρφωσης ενός καλύτερου, περισσότερου αειφορικού τρόπου ζωής. Στη συνάντηση αυτή μαθητές και εκπαιδευτικοί από οκτώ σχολεία του Δήμου Παύλου Μελά παρουσίασαν τη δουλειά και τον προβληματισμό τους κατά την ενασχόλησή τους στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς με τη καλλιέργεια λαχανόκηπου ή κατασκευή θερμοκηπίου στην αυλή του σχολείου. Ο  Δήμος Παύλου Μελά έκανε το κάλεσμα και συμμετείχαν το ΚΠΕ Ελευθερίου Κορδελιού καθώς και το Γραφείο της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης. Διοργανωτές της εκδήλωσης από την πλευρά των σχολείων ήταν οι :κ. Ευθύμης Παπαδημητρίου από το  2ο ΓΕΛ Πολίχνης και η Μήλη Ελένη από το 3ο Γυμνάσιο Σταυρούπολης.

Τρίτη 12/4/2016, 8:30 π.μ.  τριάντα  μαθητές  της Α τάξης του σχολείου μας συνοδευόμενοι από δύο εκπαιδευτικούς τους: κ. Μήλη Ε. και κ. Παπαδόπουλο Χ. ξεκίνησαν από το χώρο του σχολείου με προορισμό το Πάρκο του Καρατάσου.
 Η ομάδα μαθητριών κατασκεύασε ένα λαχανόκηπο με ένα εργαστήριο - ζύμης αλλά η ζύμη έχασε τη ζωντάνια των χρωμάτων της μετά από κάποιες ώρες και έτσι οι μαθήτριες ξαναέφτιαξαν το λαχανόκηπό τους με πλαστελίνη αυτή τη φορά. Για κάθε λαχανικό βρήκαν και έγραψαν πληροφορίες .


 Το ωραιότερο χαμόγελο που δόθηκε από άνθρωπο εργαζόμενο νωρίς το πρωί ! Μας το χάρισε αυθόρμητα η κυρία του περιπτέρου ενώ κουβαλούσε το δεμάτι με τα περιοδικά και τις εφημερίδες. Δέχτηκε να τη φωτογραφίσουμε αφού την ευχαριστήσαμε για το δώρο που μας έκανε.
 Μετά από μισή ώρα περπάτημα φθάνουμε στο χώρο συνάντησης.


 Στήνεται το προεδρείο όπου συμμετέχει όλο χαρά και μαθήτριά μας


 Άλλες τέσσερις  μαθήτριές μας παίρνουν θέση ανά δύο για να καταγράψουν στη συζήτηση που θα ακολουθήσει τις θέσεις των μαθητών γι α το θέμα ευθύνης τους η κάθε μία ομάδα. Συνολικά υπάρχουν τέσσερις ομάδες των δύο μαθητών που θα καταγράψουν τα συμπεράσματα των θεμάτων που θα απασχολήσουν στη συνέχεια τη μαθητική κοινότητα.Η ομάδα των μαθητριών που ασχολήθηκε με την κατασκευή του λαχανόκηπου και βρήκε τις πληροφορίες για τα λαχανικά παίρνει θέση ώστε όταν καταφθάσουν οι μαθητές των σχολείων να τους ενημερώνουν σχετικά με τα προϊόντα τους.


 Αρχίζει η εκδήλωση με το καλωσόρισμα από τους διοργανωτές, κ. Μήλη Ελένη και Παπαδημητρίου Ευθύμη, και τον Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος & Πρασίνου κ. Λαζαρίδη Σάκη. Συγκινητική η παρουσίαση από τον εκπαιδευτικό δημοτικού σχολείου του σχολικού κήπου από τα παιδιά τμήματος ένταξης.


Άφιξη μαθητών του 4ου Γυμνασίου Σταυρούπολης με τον υποδιευθυντή κ. Κεραμιδά Σ.


Μαθήτριές μας αναλαμβάνουν να οργανώσουν το παιχνίδι "Φωνές του λαχανόκηπου" για τα παιδιά των Δημοτικών σχολείων. Εδώ θέλω να ευχαριστήσω την κ. Μπαλουκτσή Α. εκπαιδευτικό καλλιτεχνικών στο σχολείο μας που έκανε πράξη την ιδέα του παιχνιδιού αυτού με τα χαρτόνια.

Τα λαχανικά προσφορά στους μαθητές και τα σχολεία από το 2ο ΣΕΚ & 2ο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης

 Η παρουσίαση του σχολείου μας ξεκινάει με μία ιστορική αναδρομή της ενασχόλησής μας με το λαχανόκηπο & το σπορείο στα χρόνια που προηγήθηκαν για να καταλήξει στην τωρινή κατασκευή θερμοκηπίου από τους μαθητές που συμμετέχουν στην ομάδα αυτής της  εργασίας:

https://lookaside.fbsbx.com/file/%CE%99%CE%A3%CE%A4%CE%9F%CE%A1%CE%99%CE%9A%CE%9F%20%CE%A3%CE%A7%CE%9F%CE%9B%CE%99%CE%9A%CE%9F%CE%A5%20%CE%9B%CE%91%CE%A7%CE%91%CE%9D%CE%9F%CE%9A%CE%97%CE%A0%CE%9F%CE%A5.ppt?token=AWyjrdQuqbyiFWfR_NoOOBVKK7ouI7auvAUiOqWPNC0-CO63sIqEGKZ6VFHzWXwG-0r8PsMEY_WrmDv6DRT2-BxE198gTnFIsJplnXFzr4vwrn0oidqtjjJlfpBFETDB_F4gRsFMDjIm-12wD9QrmvfMePd1sl448qSxpqzpbKsUag


 Η παρουσίαση του 1ου Γυμνασίου Πολίχνης με θεατρικό δρώμενο
 Σημαντικός ο λόγος του κ. Καράγεωργα συνταξιούχο πανεπιστημιακού εκπαιδευτικού που δραστηριοποιείται σε ~8 εθελοντικές ομάδεςΤελικά πάρθηκε η απόφαση να παρακάμψουμε τη συζήτηση μεταξύ των μαθητών όπως αρχικά είχαμε προγραμματίσει, διότι ο χρόνος των παρουσιάσεων  ήταν μεγαλύτερος από τον αναμενόμενο και οι μαθητές άρχισαν να δείχνουν ανησυχία και δυσφορία . Έτσι βγήκαμε όλοι έξω από την αίθουσα στην αυλή όπου μαθήτρια του 2ου ΓΕΛ Πολίχνης  οδήγησε τους μαθητές και τον κ. Παπαδημητρίου στους ρυθμούς της zumba.


 Μαθήτριά μας  χορεύει την Άνοιξη του VivaldiΦιλότιμες προσπάθειες του κ. Παπαδόπουλου και του κ. Υφαντή να ακουστεί η μουσική από το laptop

 Μαθήτριές μας παρουσιάζουν  το τραγούδι που η μία από αυτές  έγραψε τους στοίχους σε μουσική τραγουδιού της Ζουγανέλη.

 Ομαδική φωτογραφία όσων συμμετείχαν στην εκδήλωση

Η συνέχεια στο χώρο της ΠΕΡΚΑ1 & ενημέρωση των παρευρισκομένων από συντελεστή της ΠΕΡΚΑ1 για τον τρόπο λειτουργίας των περιαστικών καλλιεργητών,

 

 

 

 

Σπορείο

Η γνωστή μας βρύση από παλαιότερη επίσκεψη του σχολείου μας εδώ

 

της ομάδας του ΠΕΛΙΤΙ με έδρα την Περιστερά της  Θεσσαλονίκης ,

 

 
και του αντιδήμαρχου περιβάλλοντος και πρασίνου

Η ομάδα του Πελίτι μας ενημερώνει γι α τις διαφορές των παραδοσιακών και υβριδικών φυτών και για την αξία του να διατηρήσουμε παραδοσιακούς σπόρους. Στη συνέχεια μοιράζουν σπόρους ώστε να διατηρηθούν στο σχολείο και να φυτευτούν από τους μαθητές.

         
 Τα φυτά από το 2ο ΣΕΚ & 2ο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης μοιράζονται στους μαθητές και εκπαιδευτικούς.
Η συνέχεια στο βοτανικό κήπο που θα ξαναδημιουργηθεί και θα συντηρηθεί με τη φροντίδα των μαθητών του 2ου ΓΕΛ Πολίχνης, μετά την καταστροφή που υπέστη κατά τη διάρκεια χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων στο χώρο του πάρκου.
Μαθητές από τα συμμετέχοντα σχολεία του Δικτύου Λαχανόκηπων στις αυλές των σχολείων φυτεύουν συμβολικά από ένα φυτό στο χώρο του βοτανικού κήπου.Το τέλος της εκδήλωσης βρίσκει τους μαθητές ιδιαίτερα χαρούμενους με τα δώρα που κουβαλάνε στα χέρια αλλά και στο μυαλό και τη ψυχή τους. Η επιστροφή γίνεται από άλλο δρόμο που οδηγεί στη πίσω πλευρά της διαδρομής που επιλέξαμε για να φθάσουμε στο πάρκο του Καρατάσου.


πίσω από τα καπνομάγαζα της οδού Λαγκαδά.
Εκεί στη ρόδα ενός κάδου απορριμμάτων οι μαθητές εντοπίζουν ένα φιδάκι τυλιγμένο  !

Στις 14/4/2016 οι μαθήτριες της ομάδας του λαχανόκηπου φυτεύουν τα φυτά που μας προσφέρθηκαν στο πάρκο του Καρατάσου.


 

Την Δευτέρα 11/4/2016 τριάντα τέσσερις μαθητές από την Περιβαλλοντική μας ομάδα συνοδεία των εκπαιδευτικών : Αθανασίου Χ, Ζεβελάκη Μ. & Μήλη Ε. επισκέφτηκαν το ΚΠΕ Ελασσόνας  όπου ενημερώθηκαν για  την αξία της βιολογικής γεωργίας των φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών. Οι  μαθητές επισκέφτηκαν και το αγρόκτημα βιολογικής καλλιέργειας συνταξιούχου εκπαιδευτικού του κ. Θανάση  ο οποίος με απλό, κατανοητό και παιγνιώδη τρόπο ενημέρωσε τους μαθητές για τα είδη φυτών στο αγρόκτημά του, τα διάφορα εργαλεία και πώς χρησιμοποιούνται και για τον τρόπο λειτουργίας του θερμοκηπίου του. 

                                     Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.