Δευτέρα 14 Μαρτίου 2016

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ



Τη Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016 επισκέφθηκε το σχολείο μας ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος του Δήμου Παύλου Μελά κ. Σάκης Λαζαρίδης, ανταποκρινόμενος άμεσα στη πρόσκληση του Τμήματος Δημοσιογραφίας της Περιβαλλοντικής Ομάδας «Ενεργός Πολίτης» του σχολείου μας. Ο Αντιδήμαρχος ξεναγήθηκε αρχικά στην αυλή του σχολείου, όπου οι μαθητές παρουσίασαν την ιδέα τους να δημιουργήσουν εκεί ένα μικρό λαχανόκηπο και ένα θερμοκήπιο για τη βιολογική καλλιέργεια λαχανικών. Ο Αντιδήμαρχος, και ο ίδιος ως  έμπειρος καλλιεργητής ελεύθερων χώρων, αντιλήφθηκε και συμμετείχε άμεσα στο όραμα των μαθητών, αναγνώρισε τα άγρια φυτά και βότανα που υπήρχαν εκεί, την κατάσταση και γονιμότητα της γης όπου θα γίνει ο λαχανόκηπος και εμπλούτισε με τις δικές του ιδέες και προτάσεις το σχέδιο καλλιέργειας. Ως συνέχεια του σχεδίου αυτού μας υπέβαλε την πρότασή του, δηλαδή το σχολείο μας να συμμετέχει στη δημιουργία ενός δικτύου 8 σχολείων του Δήμου μας με αντικείμενο την καλλιέργεια λαχανικών και ανθέων στις αυλές.
Στη συνέχεια, τα παιδιά του Τμήματος Δημοσιογραφίας συζήτησαν διεξοδικά με τον Αντιδήμαρχο τα δύο θέματα που απασχολούν από καιρό την Περιβαλλοντική Ομάδα:  οι ελεύθεροι χώροι πρασίνου και η αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου Π. Μελά προς όφελος των δημοτών. Ο κ. Σάκης Λαζαρίδης έδωσε σημαντικά στοιχεία και για τα δύο θέματα τονίζοντας τη μεγάλη εκπαιδευτική  χρησιμότητα της χειρονακτικής ενασχόλησης μαθητών με την καλλιέργεια της γης.  Ειδικά για το πρώην στρατόπεδο Π. Μελά διευκρίνισε ότι η παρούσα Δημοτική Αρχή έχει ασχοληθεί σημαντικά με το θέμα αυτό, γι αυτό και τώρα ο Δήμος διαθέτει ολοκληρωμένες προτάσεις αξιοποίησής του και σταδιακής μετατροπής του σε ελεύθερο χώρο πρασίνου. Όμως, για να ξεκινήσει οποιαδήποτε δράση ή παρέμβαση προς την κατεύθυνση αυτή από τον Δήμο, πρέπει προηγουμένως να οριστικοποιηθεί το ιδιοκτησιακό του καθεστώς, γεγονός δύσκολο λόγω της γνωστής γραφειοκρατίας αλλά και των πιέσεων που ασκούνται από διάφορους τομείς της Ελληνικής Διοίκησης.  Λόγω της μεγάλης έκτασης αλλά και της περιβαλλοντικής σημαντικότητας της έκτασης αυτής, όχι μόνο για το Δήμο Π. Μελά αλλά για όλη τη Θεσσαλονίκη (αν λάβουμε μάλιστα υπόψη ότι ανάλογης σημαντικότητας είναι και το παρακείμενο πρώην στρατόπεδο Καρατάσου), τότε θα πρέπει να αναμένουμε τουλάχιστον δύο με τρία χρόνια πριν ξεκινήσει η υλοποίηση οποιοδήποτε σχετικού έργου.  Ως τότε, όμως, όλες οι ενεργές ομάδες πολιτών του Δήμου Π. Μελά είναι χρήσιμο να επεξεργάζονται και να προτείνουν σχέδια που θα αναβαθμίσουν ποιοτικά τη ζωή των δημοτών στο μέλλον.
Οι μαθητές που συμμετείχαν στη συζήτηση - συνέντευξη έμειναν ενθουσιασμένοι από την ταχύτητα που ένα μέλος της δημοτικής ηγεσίας του τόπου ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά τους, από την αμεσότητα και ειλικρίνεια των απαντήσεών του, από την άρτια γνώση του πάνω σε θέματα βοτάνων, γης, καλλιέργειας και προστασίας του περιβάλλοντος και από το γεγονός ότι, παρότι μικροί σε ηλικία, στο θέμα αυτό μοιράζονται κοινό όραμα με την πολιτική ηγεσία του Δήμου τους. 













Οι ερωτήσεις και οι αντίστοιχες απαντήσεις της συνέντευξης ήταν περίπου οι  παρακάτω:

-Μέχρι που φθάνουν  οι αρμοδιότητες σας στο στρατόπεδο του Παύλου Μελά;

         -........... Η γραφειοκρατία είναι  ανυπέρβατη, δηλαδή οι τοπικές κοινωνίες παλεύουμε  τα τελευταία χρόνια να αποδώσουμε το πρώην στρατόπεδο Π. Μελά στους πολίτες ως κοινόχρηστο χώρο αναψυχής. Δυστυχώς όμως τα προβλήματα της γραφειοκρατίας μας έφεραν σε ένα αποτέλεσμα όχι τόσο αρνητικό αλλά θα έπρεπε να έχουμε βρει λύση και δυστυχώς ακόμα πολεμάμε να βρούμε πότε θα μας το αποδώσουνε, πως θα το χρηματοδοτήσουμε , τι θα φτιάξουμε κλπ. Εμείς είμαστε έτοιμοι και ως τοπική κοινωνία αλλά και ως διοίκηση του Δήμου Π. Μελά διότι έχουμε κάνει ένα Master Plan που λέμε ότι θέλουμε να αξιοποιήσουμε αυτά τα 300 στρέμματα που έχει το στρατόπεδο.  Σύμφωνα με τις χρήσεις που προβλέπει το επιχειρησιακό θέλουμε να το αξιοποιήσουμε ως ένα πάρκο αναψυχής, παιδείας και αθλητισμού. Θα αξιοποιήσουμε  μόνο τα υπάρχοντα κτίρια της ιστορικής πλευράς. Είναι ένα σχέδιο που το θέλει η τοπική κοινωνία, λόγω της πυκνοκατοικημένης περιοχής. Για να σταματήσει αυτό το πρόβλημα πρέπει να βοηθήσουμε όλοι μαζί . Δυστυχώς όμως από την στιγμή που δεν έχουμε στα χέρια μας ένα ιδιοκτησιακό καθεστώς,  το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι παρεμβάσεις ακόμα και παράτυπες. Μια από αυτές τις παρεμβάσεις είναι ότι καθαρίσαμε το στρατόπεδο, το οποίο  παλιότερα ήταν μια χωματερή. Εμείς θέλουμε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να μας αποδώσει το στρατόπεδο, και να καταθέσουμε το επιχειρησιακό μας έτσι ώστε να μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε δράσεις μέσω του χρηματοδοτικού προγράμματος ΕΣΠΑ.

- Σε ποιόν ανήκει το στρατόπεδο;
         -Το στρατόπεδο αρχικά ανήκε στον Οθωμανικό Στρατό. Αφότου όμως ήρθε ο Ελληνικός Στρατός  να παραλάβει την Θεσσαλονίκη περιήλθε αυτόματα στον Ελληνικό Στρατό. Από τότε, εγκαταστάθηκε εκεί ο Ελληνικός Στρατός και περιήλθε στην ιδιοκτησία του Ταμείου Εθνικής Άμυνας.  Υπάρχουν 340 στρέμματα από τα οποία, κάποια κομμάτια ανήκουν στο Υπουργείο Οικονομικών, στην Κτηματική Εταιρία Δημοσίου, αλλά επειδή ένα μεγαλύτερο κομμάτι ανήκει στο Ταμείο Εθνικής Άμυνας, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας διαχειρίζεται το ιδιοκτησιακό καθεστώς και το πώς θα γίνει η μεταβίβαση στον Δήμο Π. Μελά.

- Για ποιο λόγο εγκαταλείφτηκε στην τύχη του το στρατόπεδο και ποιος ευθύνεται για αυτό;

-           - Οι πρώτοι που ευθύνονται είναι οι πολιτεία διότι από την στιγμή που έφυγε ο Ελληνικός Στρατός είδαμε ότι ενώ υπήρχαν κτίρια έτοιμα να υποδεχτούν κάποιες δημόσιες υπηρεσίες που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν, δυστυχώς αυτή η γραφειοκρατία οδήγησε στην απαξίωση αυτών των χώρων  και στην λεηλάτηση  των κτιρίων και του αξιόλογου κτηριακού εξοπλισμού.

-         - Ποιο είναι το όραμα σας για την αξιοποίηση του στρατοπέδου

-          -Στη Θεσσαλονίκη έχουμε στην διάθεση μας 2,7 τ.μ. ανά κάτοικο ελεύθερο χώρο πρασίνου ενώ ο κατώτατος μέσος όρος είναι 10 τ.μ. ανά κάτοικο, και ζούμε σε μια αρκετά μολυσμένη περιοχή. Πρέπει να προστατέψουμε τους ελεύθερους χώρους πρασίνου που δυστυχώς είναι μόνο τα εγκαταλελειμμένα πρώην στρατόπεδα . Το όραμά μας είναι αυτοί οι χώροι να είναι κοινόχρηστοι χώροι αναψυχής με όμορφα πάρκα, χώρους δεξιοτήτων  και γήπεδα για να τα χαιρόμαστε όλοι εμείς.

- Στο στρατόπεδο, πριν από κάποια χρόνια, έγινε μια πρόταση - μελέτη να γίνει Βοτανικός Κήπος. Τι σκέφτεστε πάνω σε αυτήν την πρόταση;

    -Θα δέσμευε πάρα πολύ χώρο, και εμείς έχουμε ήδη έναν Βοτανικό Κήπο που δυσκολευόμαστε να τον συντηρήσουμε διότι δεν έχουμε τα έσοδα. 

-Πώς θεωρείτε ότι πρέπει να αναβαθμιστεί η περιοχή του στρατοπέδου και γύρω από αυτό;

    -Αν μπορέσουμε και υλοποιήσουμε ένα τέτοιο επιχειρησιακό , στο οποίο λέμε ότι όλα τα αξιόλογα κτίρια θα τα κρατήσουμε έτσι ώστε να ανοίξει ο χώρος και να μπορέσει να αποδοθεί στην τοπική κοινωνία, αμέσως όλη η γύρω περιοχή θα πάρει μια αξία και όχι μόνο οικονομική. 

-Έχετε λάβει παράπονα από δημότες πάνω στο θέμα του εγκαταλελειμμένου στρατοπέδου;

   -Φυσικά και έχουμε λάβει παράπονα. Εδώ και ένα χρόνο είμαστε στη διοίκηση του Δήμου Παύλου Μελά. Έχουμε λάβει επίσης αρκετές φωτογραφίες μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τα σκουπίδια στο στρατόπεδο. Μας ζητήθηκε να καθαριστούν και δώσαμε βάρος πάνω σ αυτό το θέμα και εκπληρώσαμε το αίτημα τους , αν και παράτυπα γιατί ακόμα δεν ανήκει σε εμάς το στρατόπεδο. Αυτές οι ενέργειές μας έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου Παύλου Μελά. Εκεί μπορείτε να δείτε τις Δράσεις μας. Επίσης δεχτήκαμε αρκετά παράπονα για τα αδέσποτα που υπάρχουν στο στρατόπεδο με κάποια άσχημα γεγονότα επίθεσης σε υπαλλήλους και πολίτες.  Υπάρχει εδώ και 7 μήνες το Γραφείο Παραπόνων όπου οι πολίτες μπορούνε είτε προσωπικά είτε τηλεφωνικά και ηλεκτρονικά να καταθέσουν τα παράπονά τους και εμείς τα λαμβάνουμε υπόψιν μας από εκεί. 

- Σε ποιο βαθμό θα μπορούσατε να ικανοποιήσετε δεσμευτικά τις επιθυμίες των πολιτών σας σχετικά με την χρήση του στρατοπέδου;

    -Ελπίζουμε, πως στα 4 χρόνια που θα παραμείνουμε στην διοίκηση του Δήμου Π. Μελά, θα λυθεί το πρόβλημα της απόδοσης του στρατοπέδου έτσι ώστε να προχωρήσουμε στην αξιοποίησή του. Η αξιοποίηση δε θα είναι άμεση. Τα πρώτα στάδια της αξιοποίησης είναι η κατάθεση και η ωρίμαση των μελετών. Επίσης θα πρέπει να χωρίσουμε το στρατόπεδο σε μέρη αναψυχής, αθλητισμού κτλ. και να έρθουν τα χρήματα από τις χρηματοδοτικές οργανώσεις. Ωστόσο εμείς δεσμευόμαστε ότι από την στιγμή που θα έχουμε το στρατόπεδο στα χέρια μας, με συγκεκριμένο επιχειρησιακό θα προσπαθήσουμε όσο το δυνατόν συντομότερο να οργανώσουμε έναν διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, και με τις δικές μας τις προτάσεις να μπορέσουν να μας βοηθήσουν στην υλοποίηση του οράματός μας.

   -Πώς θα μπορούσαμε εμείς σαν σχολείο να σας βοηθήσουμε στις δράσεις σας;

- Μπορούμε μαζί, την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, να επισκεφθούμε το στρατόπεδο και να δούμε όλα όσα υπάρχουν εκεί μέσα, και να φτιάξουμε ένα δελτίο τύπου στο οποίο θα λέμε τις προτάσεις μας. 

-Εμείς θα θέλαμε και ένα πάρκο για parkour  και έναν τοίχο αναρρίχησης για τους εφήβους.

   - Θα θέλαμε και εμείς πολύ να φτιάξουμε έναν στον χώρο δεξιοτήτων , αλλά δυστυχώς μας εμποδίζει το πρόβλημα της ιδιοκτησίας και της ασφάλειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.