Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

ΕΡΓΑΣΙΕΣ Β ΦΑΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΧΩΡΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΥ


Η ομάδα βίντεο δημιούργησε το παρακάτω  video με τις πληροφορίες που είχε από την διαδρομή προς το βοτανικό κήπο.


Ακολουθούν οι πληροφορίες και οι συνεντεύξεις από την ομάδα δημοσιογραφίας και μνημείων της Α τάξης. Όλο το φωτογραφικό υλικό της διαδρομής του περιβαλλοντικού μας μονοπατιού για τη Β Φάση της Βιώσιμης πόλης είναι αναρτημένο στη διεύθυνση:  http://envi3gymstav.blogspot.gr/2016_02_01_archive.html

Στα πλαίσια του προγράμματος της Περιβαλλοντικής με τίτλο «ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ» οι μαθήτριες Θεανώ Α. , Ολυμπία Α. , Χριστίνα  Λ. και Χρύσα Τ.   εκπροσωπώντας το σχολείο μας το 3ο Γυμνάσιο Σταυρούπολης επισκεφτήκαμε την εκκλησία του Αγ. Ελευθερίου και πήραμε συνέντευξη από έναν από τους πατέρες της εκκλησίας, τον πάτερ Άγγελο. Ακολουθεί η συνέντευξη :
Μ.: Πόσα χρόνια έχει που κτίστηκε η εκκλησία;
Π.: Η εκκλησία του Αγ. Ελευθερίου σαν ενορία ,παλιότερα βρισκόταν κάπου απέναντι στην οδό Λαγκαδά. Το 1952 όμως, επειδή  ο ναός ήταν πολύ μικρός, και ο πληθυσμός της περιοχή μεγάλωνε χρειάστηκε να κτιστεί ένας ναός μεγαλύτερος που να χωράει τους πιστούς .Δόθηκε ,λοιπόν, αυτό το οικόπεδο από το στρατόπεδο του Παύλου Μελά και το 1952 μπήκε το θεμέλιο της εκκλησίας .Μέσα σε λίγα χρόνια έγινε ο ναός και από τότε μεταφερθήκαμε από το παλιό το εκκλησάκι και λειτουργούσαμε εδώ στον μεγαλύτερο ναό.
Μ.: Έχουν υπάρξει κλοπές;
 Π.: Υπήρξαν κλοπές πολλές φορές, διότι ζούμε και σε μια δύσκολη περιοχή, με επικίνδυνους ανθρώπους, είναι πλέον ευδιάκριτο, αν και τον τελευταίο καιρό (εδώ και λίγα χρόνια ) δεν υπάρχουν κρούσματα κλοπής, επειδή τοποθετήθηκε σύστημα συναγερμού.
Μ.: Τι προσπάθησαν να κλέψουν;
Π.: Προσπαθούσαν να κλέψουν χρήματα, αν και δεν τα κατάφεραν, ιδίως μετά την τοποθέτηση του συστήματος συναγερμού. Δεν στράφηκαν προς τα αντικείμενα που υπάρχουν στον χώρο της εκκλησίας.
Μ.: Υπάρχουν εθελοντές που βοηθούν στις ανάγκες της εκκλησίας ;
Π.: Τον εθελοντισμό η εκκλησία τον ανακάλυψε από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσής της. Με εθελοντές λειτουργούσε η εκκλησία, και ότι κάνουμε εδώ γίνεται με την βοήθεια τον εθελοντών. Για παράδειγμα οι επίτροποι μας είναι εθελοντές, οι κυρίες που μαγειρεύουν στο συσσίτιο είναι εθελόντριες   (καθημερινά ο Αγ. Ελευθέριος τρέφει 200 ανθρώπους από το συσσίτιο του ). Χωρίς τον εθελοντισμό θα ήταν πολύ δύσκολα να λειτουργήσουμε.
Μ.: Είναι μεγάλος ο αριθμός των πιστών που παρακολουθούν την κυριακάτικη λειτουργία; Έρχονται πιστοί  για να προσευχηθούν;
Π.: Φυσικά. Μάλιστα ένα ευχάριστο γεγονός είναι ότι παρατηρούνται και πολλά νεαρά σε ηλικία άτομα, αν και είμαστε «γερασμένη» ενορία, στην περιοχή μας δεν υπάρχουν πολλά νέα ζευγάρια, αλλά εκκλησιάζονται πολλοί και για τον λόγο αυτό, επειδή δεν χωρούσε στην εκκλησία κόσμος, κάθε Κυριακή λειτουργούμε και στο 3ο δημοτικό Τερψιθέας , μέσα στο σχολειό, μέχρι να βρεθεί χώρος για να γίνει μια εκκλησία εκεί στην περιοχή. Αυτό σημαίνει ότι οι ανάγκες έχουν μεγαλώσει, εδώ δεν χωράει ο κόσμος και αναγκαζόμαστε να πηγαίνουμε κι εκεί και να λειτουργούμε.
Μ.: Πόσοι ιερείς υπάρχουνε στην εκκλησία;
Π.: Στην εκκλησία μας υπηρετούν 4 ιερείς, κι ένας διάκονος.(ο διάκονος θεωρείτε ο βοηθός των ιερέων και βοηθάει στην θεία λειτουργία τον ιερέα )
Μ.: Λειτουργεί και κατηχητικό;
Π.: Τα  κατηχητικά μας λειτουργούν Σάββατο και Κυριακή. Δηλαδή τις μέρες  που δεν έχετε σχολείο. Το Σάββατο είναι για τα κορίτσια και η Κυριακή για τα αγόρια. Υπάρχουν αίθουσες και πνευματικό κέντρο πίσω από την εκκλησία. Ο πάνω όροφος διατίθεται αποκλειστικά για τα παιδιά.
Μ.: Αυτές ήταν οι ερωτήσεις μας, σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για τον χρόνο που διαθέσατε.
Π.: Εγώ σας ευχαριστώ που μου δώσατε την ευκαιρία να σας μιλήσω για την ιστορία της ενορίας μας. Να πάτε στο καλό.

Ι. Ν. Αγ. Ελευθερίου Σταυρουπόλεως

Ο σημερινός Ιερός Ναός θεμελιώθηκε από τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Παντελεήμονα τον Α’ σε οικόπεδο που χορηγήθηκε από το Γ’ Σώμα Στρατού με ενέργειες του προέδρου της Κοινότητας Σταυρουπόλεως μακαριστού Νικολάου Σκουλικάρη.
Ο Ιερός Ναός εγκαινιάσθηκε στις 13 Απριλίου 1975, από τον Α΄ Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.Διονύσιο, ο οποίος και ανύψωσε τον Ι.Ναό σε δεύτερη Μητροπολιτική έδρα και όρισε να συνεορτάζεται πανηγυρικά και η εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού.
Ο Ιερός Ναός, που είναι όλος πετρόκτιστος και έχει στην πρόσοψή του ένα καμπαναριό, έχει ολοκληρωθεί ως προς την αγιογράφησή του, ενώ το εσωτερικό του κοσμούν, τα θαυμάσια μαρμάρινα γλυπτά του αρχιερατικού θρόνου, του τέμπλου και του άμβωνα.

Επίσης  επισκεφτήκαμε το πολιτιστικό κέντρο Χρήστος Τσακίρης και πήραμε συνέντευξη από μία υπάλληλο με υπηρεσία 30 χρόνων στο κτήριο η οποία θέλησε να παραμείνει ανώνυμη. Αυτές είναι οι πληροφορίες που μας έδωσε.:
Το πολιτιστικό κέντρο Χρήστος Τσακίρης έχει 4 ορόφους.
 Στο ισόγειο υπάρχει το θέατρο χωρητικότητας 250 ατόμων Στον πρώτο όροφο στεγάζονται τα γραφεία παιδείας ενώ στον δεύτερο όροφο έχουμε την βιβλιοθήκη και το γραφείο πολιτισμού, που ασχολείται με όλες τις εκδηλώσεις και τα πολιτιστικά του δήμου. Στον τρίτο όροφο, που είναι  ένας μεγάλος όροφος , συγκαλείται το Δημοτικό Συμβούλιο και διοργανώνονται εκδηλώσεις και εκθέσεις φωτογραφίας, ζωγραφικής ή ότι μας ζητηθεί από τους δημότες ή από συλλόγους και τέλος όλος ο τέταρτος όροφος είναι σχολή χορού (κλασικού μπαλέτου , παραδοσιακών κ.α.).
Μ.: Δέχεται πολλούς επισκέπτες ;
Υπ.: Οι επισκέπτες είναι πάρα πολλοί , γιατί γίνονται πάρα πολλές εκδηλώσεις. Υπάρχουν σύλλογοι που ζητάνε να τους παραχωρηθεί κάποια αίθουσα που είναι διαθέσιμη, για να κόψουν την  πίτα τους ή για να κάνουν συνελεύσεις, και φυσικά το κέντρο είναι ανοιχτό σε όλους του πολιτιστικούς, αθλητικούς (κ.α.) συλλόγους της πόλης (ύστερα από αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου και αφού εξεταστούν τα αιτήματα των συλλόγων)
Μ.: Πότε και υπό ποιες συνθήκες κτίστηκε το πολιτιστικό κέντρο ;
Υπ.: Θεμελιώθηκε επί δημαρχίας Χρήστου Τσακίρη, γι αυτό και φέρει το όνομά του. Ο κ. Τσακίρης σε συνέλευση με την Μελίνα Μερκούρη ζήτησε το συγκεκριμένο οικόπεδο για την δημιουργία ενός πολιτιστικού κέντρο και του παραχωρήθηκε. Παρόλο που ήμουν γραμματέας του και παρούσα σε πολλές συνεδριάσεις δυστυχώς δεν μπορώ να θυμηθώ τις ημερομηνίες των γεγονότων.
Μ.: Σας ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο που διαθέσατε.
Υπ.: Δεν κάνει τίποτα, είναι χαρά μου να μιλάω για την ιστορία αυτού του κτιρίου. Αντίο σας και καλή συνέχεια.
Μ.: Επίσης. Αντίο.  


 
Το παλιό εργοστάσιο της ΑΓΝΟ στην Σταυρούπολη.

Το εργοστάσιο της ΑΓΝΟ δημιουργήθηκε στην Σταυρούπολη το 1954, όπου και λειτούργησε για περίπου 35 χρόνια. Το 1990 η εταιρία μετέφερε την επιχείρηση στην περιοχή του Λαγκαδά. Η περιοχή έμεινε ανεκμετάλλευτη και πολλές φορές έγινε αιτία αντιδράσεων των κάτοικων της περιοχής. Το 2004 η εταιρία  ΔΟΜΟΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε. αγόρασε το κτήριο, ωστόσο δεν έχει γίνει καμία ενέργεια για την ανάπλαση της περιοχής.   
Η άνοδος και η πτώση
Η ΑΓΝΟ ήταν συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία με την επωνυμία «Ένωση Αγελαδοτροφικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης ΑΓΝΟ», κατέχοντας για δεκαετίες κυρίαρχη θέση στην ελληνική γαλακτοβιομηχανία. Στα μέσα της δεκαετίας του 1980 ξεκινούν τα προβλήματα. Η ανέγερση του νέου της εργοστασίου - ο προϋπολογισμός του οποίου ξεπέρασε τα 12 δισ. δραχμές - κακές επιλογές, διαπιστωμένες παρατυπίες και κακοδιαχείριση (σε ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν διαπιστώθηκαν παρατυπίες στις χρήσεις 1991 - 1995) ήταν μερικές από τις αιτίες που έφεραν τη μεγάλη γαλακτοβιομηχανία στη σημερινή της κατάσταση. Την εποχή εκείνη στην ελληνική αγορά έχουν ήδη μπει δυναμικά οι εταιρείες ΔΕΛΤΑ, ΦΑΓΕ και ΜΕΒΓΑΛ. Η ΑΓΝΟ αρχίζει να χάνει προμηθευτές- παραγωγούς από τις ιδιωτικές γαλακτοβιομηχανίες, οι οποίες, στα πρότυπα πολυεθνικών εταιρειών, εισβάλλουν στην αγορά με νέα προϊόντα και σύγχρονες πολιτικές μάρκετινγκ, «κτίζοντας» εμπορικά δίκτυα που τις φέρνουν πιο κοντά στους καταναλωτές.
Από 22,2 δισ. δραχμές που ήταν ο τζίρος της ΑΓΝΟ το 1995, το 1997 κλείνει με πωλήσεις 19 δισ. δραχμών και χρέη ύψους 23 δισ. δραχμών προς την Αγροτική Τράπεζα. Σχέδια και προσπάθειες για να παραμείνει η ΑΓΝΟ κατά πλειοψηφία στους συνεταιρισμούς έγιναν πολλές, όμως δεν απέδωσαν. Έτσι, στις 6 Δεκεμβρίου 1999 μπαίνει υπό καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης από την Αγροτική Τράπεζα. Ακολουθεί, το 2000, πλειοδοτικός διαγωνισμός, στον οποίο καταθέτουν από κοινού πρόταση για την απόκτησή της έναντι 21 δισ. δραχμών η ΔΕΛΤΑ και η ΦΑΓΕ. Όμως, ο διαγωνισμός κατακυρώνεται στην Αγροτική Τράπεζα, η οποία αποκτά τη γαλακτοβιομηχανία έναντι 32 δισ. δραχμών. Τον Σεπτέμβριο του 2001 η ΑΓΝΟ είναι ήδη ανώνυμη εταιρεία και έχει ολοκληρωθεί η μεταβίβαση του ενεργητικού της στον νέο ιδιοκτήτη της, την ΑΤΕ. Ακολουθεί, το 2002, δεύτερος διαγωνισμός, στον οποίο εκδηλώνουν ενδιαφέρον η ΦΑΓΕ, η ΜΕΒΓΑΛ και η ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ. Τελικά κηρύσσεται άγονος, καθώς καμία από τις εταιρείες δεν υπέβαλε δεσμευτική προσφορά.
Το 2001 κατείχε μερίδιο 7,3% στην αγορά του φρέσκου γάλακτος, παρουσιάζοντας, όμως, πτωτική πορεία, καθώς το 2000 το μερίδιό της ήταν 8%. Στη χρήση του 2002 ο κύκλος εργασιών της ήταν 36 εκατ. ευρώ (12,2 δισ. δραχμές) και η εταιρεία απασχολούσε 442 άτομα, διαθέτοντας ένα εργοστάσιο στον Λαγκαδά παραγωγής Θεσσαλονίκης.
 Το 2010 ο δήμος Παύλου Μελά δηλώνει.:
• Σύμφωνα με το ισχύον ρυμοτομικό διάταγμα ο χώρος της ΑΓΝΟ είναι χώρος πρασίνου.
• Οι όποιες προηγούμενες προσπάθειες για ένταξη των 13 στρεμμάτων της ΑΓΝΟ στην πολεοδομική ενότητα της Πρόνοιας και οικοδόμηση με συντελεστή δόμησης 2,4 αντιτέθηκαν στο κοινό αίσθημα των κατοίκων και του δημοτικού συμβουλίου.
• Το πολεοδομικό καθεστώς της ΑΓΝΟ δεν επιτρέπει την οικοδόμησή του.

ΟΙ  ΜΑΘΗΤΕΣ  ΣΥΜΠΕΡΑΝΑΝ  ΟΤΙ.:
  • Η περιοχή του παλιού εργοστασίου έχει τη δυνατότητα να αναδημιουργηθεί, και να αξιοποιηθεί  σωστά , με βάση τις ανάγκες των πολιτών και τη μορφολογία της περιοχής.
  •  Όσο όμως παραμένει σε αυτή την κατάσταση  αποτελεί .:
1.     Εστία μικροβίων.
2.     Καταφύγιο για αδέσποτα με όλες τις δυσάρεστες συνέπειες για τα ζώα και τους ανθρώπους.
3.     Καταφύγιο ναρκομανών (μιας και η περίφραξη  δεν επαρκεί και δεν ανταπεξέρχεται στις συνθήκες )
4.     Χώρος ρίψης απορριμμάτων.
5.     Υποβαθμίζει  την εικόνα της πόλης και του δήμου

  •   Ακόμα συμπεράναμε πως 13-15 στρέμματα χρειάζονται πολλή δουλειά για να αναδημιουργηθούν. Είναι όμως μία διαδικασία που οφείλει να πραγματοποιηθεί διότι  η περιοχή, έτσι όπως είναι σήμερα, είναι πολύ επικίνδυνη επειδή.:
1.     Περιλαμβάνει ετοιμόρροπα κτήρια
2.     (και) υπόγειες σήραγγες
3.     Σκουπίδια και απορρίμματα καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής 

  •      Θεωρούμε την «αναγέννηση» και αναβάθμιση της περιοχής ως ένα  έργο για το οποίο πρέπει να υπάρχει συνεργασία με τις διοικητικές αρχές και τους κατοίκους της περιοχής για την καλύτερη δυνατή αξιοποίησή της.


Το Εβραϊκό νεκροταφείο Θεσσαλονίκης στη Σταυρούπολη .
Στη Σταυρούπολη, κοντά στο χείμαρρο Δενδροπόταμο, υπάρχει το μικρό νεκροταφείο της Ισραηλιτικής Κοινότητας της Θεσσαλονίκης, που αναπτύχθηκε μεταπολεμικά, μετά την καταστροφή από τους Γερμανούς ναζί του τεράστιου ιστορικού νεκροταφείου που απλωνόταν στο χώρο της Πανεπιστημιούπολης. Στο σύγχρονο νεκροταφείο, όπου δεσπόζει το μαρμάρινο μνημείο με την επτάφωτη λυχνία, στη μνήμη των 46.000 Εβραίων κατοίκων της Θεσσαλονίκης που αφανίστηκαν στα στρατόπεδα του θανάτου από τους Γερμανούς στη διάρκεια του μεγάλου πολέμου, υπάρχουν και λίγες ταφόπλακες που μεταφέρθηκαν από το παλιό νεκροταφείο, το οποίο απλωνόταν σε 3.000 περίπου στρέμματα έξω από τα ανατολικά τείχη της πόλης.
Το νέο νεκροταφείο κτίστηκε το 1938. 

Στα πλαίσια του ίδιου προγράμματος  επισκεφτήκαμε τον ΒΟΤΑΝΙΚΟ ΚΗΠΟ και ξεναγηθήκαμε  από την κ.Περσάκη. Παραθέτουμε τις  πληροφορίες που λάβαμε:


   Η κατασκευή του βοτανικού κήπου ξεκίνησε στις 20/05 το 1996 και εγκαινιάστηκε στις 04/06 το 2002 με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας περιβάλλοντος. Η έκταση των 5 στρεμμάτων , παραχωρήθηκε από τον δήμο Παύλου μελά και περιλαμβάνει 1000 περίπου είδη φυτών που ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκουν αναπτύσσονται στο ύπαιθρο και σε θερμοκήπιο έκτασης 200 τ.μ. .

  Στην νότια πλευρά του κήπου βρίσκονται κωνοφόρα δέντρα όπως πεύκα, κέδροι και έλατα και λειτουργούν ως ανεμοφράκτες προστατεύοντας τα υπόλοιπα φυτά από τον δυνατό άνεμο. Προχωρώντας προς τα ανατολικά από τα κωνοφόρα δέντρα  συναντάμε αρχαιοελληνικά φυτά όπως και πολύ όμορφα έργα ενός καλλιτέχνη που κοσμούν τον κήπο. Δίπλα στα κωνοφόρα δέντρα είναι φυτεμένα διάφορα είδη τριανταφυλλιών όπως οι αναρριχώμενες αλλά και εμβολιασμένες σε μορφή δένδρου τριανταφυλλιές ενώ εδώ απαντώνται και οι πασίγνωστες για το λευκό ξύλο και τις ευεργετικές τους ιδιότητες ,Σημύδες που χαρακτηρίζονται και ως αρωματικά δέντρα.

Λίγο πιο πέρα από τις ευωδιαστές Σημύδες με θέα στα εποχιακά φυτά και στο κέντρο ολόκληρου του κήπου δεσπόζει το θερμοκήπιο (έκτασης 200 τ.μ.) το οποίο περιλαμβάνει καλλωπίστηκα ,φαρμακευτικά ,προϊστορικά , παχύφυτα, κακτοειδή, σαρκοφάγα, αρωματικά, φυτά με τεράστιες ρίζες, τροπικά, υποτροπικά καθώς και υδρόβια φυτά με ποιο εντυπωσιακό τον καταρράκτη με τις φτέρες. Χαρακτηριστικά φυτά του θερμοκηπίου που κερδίζουν τις εντυπώσεις είναι το ακτινίδιο, η μπανανιά και το μπονζάι (το οποίο μένει νάνο). 

Το επόμενο πιο εντυπωσιακό στοιχείο του κήπου βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του και  είναι το κιόσκι που καλύπτεται από αναρριχόμενα φυτά και όπου τελούνται και γάμοι. Γύρω από το κιόσκι υπάρχουν διάφορα φυτά με σημαντικότερα τα παρακάτω είδη.
1.    Κυδωνιά
2.    Τζιντόνι
3.    Καστανιές
4.    Γίνγκο μπί λούνγκα (φυτό με πολλές φαρμακευτικές  χρήσεις) και
5.       Ευκάλυπτοι  που είναι φυτά ιδιαίτερα ευεργετικά για τον άνθρωπο διότι έχουν φαρμακευτικές ιδιότητες αλλά προκαλούν μεγάλες καταστροφές όταν φυτεύονται σε πυκνοκατοικημένες περιοχές και δεν έχουν χώρο να αναπτυχθούν.
Τέλος ολοκληρώνοντας την ξενάγηση στον βοτανικό κήπο και πλησιάζοντας την κεντρική πύλη συναντάμε τα φοινικοειδή, τα οινοφόρα αλλά και την τζιτζιφιά του κήπου που τα άνθη της μοσχοβολούν.

 
Ο ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ ΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ

Το σχέδιο του κήπου
Ο Βοτανικός Κήπος Σταυρούπολης εγκαινιάστηκε στις 4 Ιουνίου του 2002. Η δημιουργία του είχε ξεκινήσει από το 1996. Σχεδιάστηκε από την Χατζηαθανασιάδου Αθηνά – γεωπόνο και τον Γιάννη Μήρτσιο – αρχιτέκτονα και υλοποιήθηκε από το τμήμα πρασίνου και την τεχνική υπηρεσία του Δήμου Σταυρούπολης. Χρηματοδοτήθηκε αποκλειστικά από πόρους του Δήμου. Καταλαμβάνει ένα χώρο 5 στρεμμάτων στην περιοχή Άνω Ηλιούπολης του Δήμου Σταυρούπολης και περικλείεται από τις οδούς Κ. Κωνσταντινίδη – Ολύμπου – Περικλέους. Φιλοξενεί 1000 είδη χαρακτηριστικά της ελληνικής χλωρίδας, αυτοφυή και ξενικά. Η συνολική περιοχή έκτασης 27 στρμ ήταν παλιά το ρέμα Περικλέους, παραπόταμος του Δενδροποτάμου και μετατράπηκε σε άξονα πρασίνου. Εκεί κατασκευάστηκαν παιδικές χαρές, γήπεδα, αναψυκτήριο, αμφιθέατρο που αποτελούν συμπληρωματικούς χώρους του Βοτανικού κήπου.
ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ: ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
O Βοτανικός Κήπος είναι ένας περιφραγμένος χώρος που εσωτερικά οργανώνεται από διαδρομές, που επιτρέπουν στον επισκέπτη να παρατηρεί από κοντά τα φυτά και να έχει πρόσβαση στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους. Τα τμήματα από τα οποία αποτελείται είναι τα παρακάτω:
Βραχόκηποι
Με την είσοδό μας αντικρίζουμε τρεις βραχόκηπους. Στο σημείο αυτό υπήρχε φυσική κλίση και αξιοποιώντας τη δημιουργούμε βραχόκηπους όπου στον ένα είναι φυτεμένα αρωματικά – φαρμακευτικά και μελισσοτροφικά φυτά, στο δεύτερο κυριαρχούν τα κωνοφόρα και στον τρίτο οι πόες. Προχωρώντας δεξιά στο κεντρικό περιμετρικό διάδρομο πλάτους 5μ, συναντάμε αριστερά φυτά με ιδιαίτερες μορφές : π.χ. Ιτιά (Salix matsudana), και άλλα κρεμοκλαδή είδη.
Τριανταφυλλεώνας
Ο Βοτανικός Κήπος Σταυρούπολης φιλοξενεί εκατόν πενήντα ποικιλίες τριανταφυλλιάς κάθε τύπου κερδίζουν τις εντυπώσεις την άνοιξη.

Κωνοφόρα
Στη βορινή πλευρά του κήπου έχουν τοποθετηθεί οι συλλογές των κωνοφόρων (coniferophyta) όπως κέδροι, έλατα, κυπαρίσσια, πεύκα κ.λ.π.
Εποχιακά
Συνεχίζοντας την πορεία μας αριστερά, συναντάμε ένα πολύχρωμο χαλί με εποχιακά ανοίξεως ή θέρους και βολβώδη, ριζωματώδη, κονδυλώδη φυτά.
Θερμοκήπιο
Στο κέντρο του χώρου υψώνεται ένα επιβλητικό θερμοκήπιο διαστάσεων 21,00 x 15,00μ και ύψους 6,00 μ. Φιλοξενεί τροπικά, υποτροπικά, επίφυτα, σαρκοφάγα φυτά. Στο κεντρικό του τμήμα υπάρχουν 3 λιμνούλες με υδρόβια και υδροχαρή και μια κατασκευή από βράχια όπου ρέει ένας μικρός καταρράχτης ανάμεσα σε πτεριδόφυτα και ορχιδέες. Επίσης υπάρχουν διαδρομές για να βλέπει ο επισκέπτης από κοντά όλα τα φυτά.
Δεξιά του περιμετρικού διαδρόμου τοποθετήθηκαν συλλογές φυτών σύμφωνα με κριτήρια συστηματικής Βοτανικής. Υπάρχουν λοιπόν συλλογές από γνωστές οικογένειες όπως: Caprifoliaceae, Celastraceae, Compositae, Labiatae, Leguminosae, Myrtaceae, Liliaceae, Palmae κ.λ.π.
Κιόσκι
Είναι κατασκευασμένο σε τεχνητό λοφίσκο στο σημείο της καλύτερης θέας. Οκτώ πέτρινες κολόνες στηρίζουν θολωτή μεταλλική κατασκευή στην οποία αναρριχώνται δέκα ποικιλίες γλυτσίνου. Τα πρανή του λοφίσκου καλύπτονται από φυτά εδαφόστρωσης.
Κάκτοι και άλλα παχύφυτα
Σε πήλινες γλάστρες αλλά και στο έδαφος έχουν φυτευτεί εκατό ποικιλίες κάκτων και διαφόρων άλλων παχύφυτων.
Φοινικοειδή και Μεσογειακά φυτά
Στο απάνεμο και προφυλαγμένο τμήμα του ο Βατανικός Κήπος Σταυρούπολης φιλοξενεί τα φοινικοειδή και τα εσπεριδοειδή. Ακόμα υπάρχουν φυτά που κυριαρχούν στο Mεσογειακό τοπίο.
Συνολικά έχουν φυτευτεί περίπου 1000 είδη φυτών. Ο τρόπος φύτευσης έγινε με διαφορετικά κριτήρια. Τα φυτά ταξινομούνται είτε κατά οικογένειες, είτε σύμφωνα με χαρακτηριστικές τους ιδιότητες (αναρριχώμενα, φυτά εδαφόστρωσης, εποχιακά, υδροχαρή, υδρόβια),είτε βάση τύπων κήπων (βραχόκηπος, τριανταφυλλεώνας), είτε σύμφωνα με τις βιολογικές πρώτες ύλες που παράγουν (αρωματικά, ινοφόρα, ελαιοδοτικά κλπ. φυτά).
ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ: ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΕΡΓΟ
Η μεγάλη επιτυχία του Βοτανικού κήπου είναι το εκπαιδευτικό έργο, που επιτελείται. Στα τέσσερα χρόνια της λειτουργίας του τον επισκέφτηκαν και ξεναγήθηκαν από το επιστημονικό προσωπικό 20.000 μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές, αντιπροσωπείες από άλλες χώρες, περιβαλλοντικές και άλλες ομάδες. Ο Βοτανικός κήπος συνεχίζει τη δράση του:
• Οργανώνοντας προγράμματα επισκέψεων, ξεναγήσεων σε σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κυρίως τους μήνες Οκτώβριο, Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο.
• Συμμετέχοντας σε προγράμματα περιβαλλοντικά που οργανώνουν σχολεία, κάτοικοι και ομάδες Α.Μ.Ε.Α.Την τελευταία περίοδο έγινε σημαντική δουλειά με σχολεία που συμμετείχαν στα περιβαλλοντικά προγράμματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
• Αναπτύσσοντας εκτενέστερα την συνεργασία με τη σχολή Γεωπονίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ανθοκομία και αρχιτεκτονική τοπίου).
• Αναπτύσσοντας διαρκή συνεργασία με το μεταπτυχιακό τμήμα της αρχιτεκτονικής τοπίου (Γεωπονικής και Αρχιτεκτονικής σχολής του Α.Π.Θ.).
• Οργανώνοντας την πρακτική άσκηση των φοιτητών, σπουδαστών και μαθητών Τ.Ε.Ε.

ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ: ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ
Έχοντας σαν αφετηρία την ευαισθητοποίηση και την συνειδητοποίηση των πολιτών σε θέματα πρασίνου και περιβάλλοντος, κινούμαστε στους παρακάτω στόχους:
• Παροχή γνώσης πάνω στον κόσμο των φυτών.
• Περιβαλλοντική εκπαίδευση. Οργανωμένες ξεναγήσεις ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και τα προγράμματα σχολείων και επισκεπτών.
• Προστασία της βιοποικιλότητας και των απειλούμενων με εξαφάνιση φυτών, μελέτη και αξιοποίηση της ελληνικής χλωρίδας και διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος.
• Υλοποίηση ερευνητικών προγραμμάτων σε συνεργασία με Πανεπιστημιακούς και ερευνητικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
• Ανταλλαγή τεχνογνωσίας και γενετικού υλικού με Βοτανικούς Κήπους στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
• Δράση μέσα από τα δίκτυα Βοτανικών Κήπων (διεθνές και ελληνικό).
• Επέκταση του Βοτανικού Κήπου στο Μητροπολιτικό πάρκο πρώην στρατοπέδου Π. Μελά
• Οικονομική, αισθητική και πολιτιστική αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής.
• Διάδοση της ιδέας των Βοτανικών κήπων. Να συμπεριληφθεί στα αξιοθέατα της πόλης και στα προγράμματα επίσκεψης όλων των σχολείων.
• Σύνδεση Βοτανικού Κήπου με ποικίλες πολιτιστικές δραστηριότητες, γιατί το πράσινο και ο πολιτισμός κάνουν τη ζωή μας πιο όμορφη.
ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ-ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ
• Εκπαιδευτικό πακέτο για αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά
• Πρωτότυπη Εργασία με αντικείμενο το διαχωρισμό φυτών σύμφωνα με τις βιολογικές πρώτες ύλες που παράγουν
• Ανακοίνωση από την υπεύθυνη του Βοτανικού κήπου Χατζηαθανασιάδου Αθηνά για το Βοτανικό κήπο Σταυρούπολης σε Συνέδριο Αρχιτεκτονικής Τοπίου με θέμα «Εκπαίδευση, Έρευνα και Εφαρμοσμένο έργο» που διοργανώθηκε από το Α.Π.Θ. το Μάιο του 2005
• Λεύκωμα από Βοτανικούς κήπους και φυτά από όλο τον κόσμο, που προέκυψε από τον διεθνή διαγωνισμό, που οργάνωσε σε συνεργασία με το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης με θέμα «Βοτανικοί κήποι-Τα Βιβλία της Φύσης».
• Φυλλάδια και αφίσες του Βοτανικού κήπου Σταυρούπολης
• Ημερολόγιο Βοτανικού κήπου με φωτογραφίες και στοιχεία για σημαντικούς Βοτανικούς Κήπους στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ: ΔΡΑΣΕΙΣ
• Συμμετοχή κάθε χρόνομε διάφορους τρόπους στην Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς
• Συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Leonardo da Vinci (προσανατολισμός του Βοτανικού κήπου προς την κατεύθυνση του εκπαιδευτικού κήπου και της συστηματοποίησης των χρήσιμων φυτών)
• Συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Overture Πράσινη Δράση.
• Ανάπτυξη σχεδίων Περιβαλλοντικής Δράσης Εδιμβούργο – Ισπανία – Σλοβακία- Σλοβενία
• Συμμετοχή σε επιστημονική ημερίδα που οργάνωσε το ΕΘΙΑΓΕ και ο Βαλκανικός Βοτανικός κήπος Κρουσσίων με το δίκτυο Βοτανικών Κήπων της Ευρώπης
• Αποστολές για συλλογή φυτών σε περιοχές όπως : Κρήτη, Νέστος ποταμός (Ξάνθη), Δάσος Παρανεστίου Δράμας, Χορτιάτης Θεσσαλονίκης, Ν. Μεσσηνίας Αγρίλη Κυπαρισσίας, Ν. Λακωνίας, Πορόϊα Ν. Σερρών.
• Διοργάνωση Διεθνούς Διαγωνισμού Φωτογραφίας με θέμα « Βοτανικοί κήποι –Τα βιβλία της φύσης» και πραγματοποίηση έκθεσης με διακεκριμένες Φωτογραφίες στη Θεσσαλονίκη και μεταφορά στην ανθοκομική έκθεση Κηφισιάς και το Βαλκανικό Βοτανικό Κήπο Κρουσσίων στο Κιλκίς και αλλού.
• Διοργάνωση Περιβαλλοντικών προγράμματων για αντιπροσωπείες από την Ελλάδα και το εξωτερικό (Ιταλία, Γερμανία, Ελβετία κ.λ.π.)

ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ: ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
• Διοργάνωση εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος
• Μουσικές εκδηλώσεις
• Συμμετοχή σε προγράμματα Ανακύκλωσης
• Εκθέσεις Ζωγραφικής
Χρήσιμες πληροφορίες:
Πού βρίσκεται: Περικλέους – Ολύμπου, Σταυρούπολη 56431 Θεσσαλονίκη
Για την Επικοινωνία:
Τηλ. 2310 600717 και 2313302961 – 62
Fax: 2310 607121 και 2313302947
Email: botanic.gard@stavroupoli.gr
Για οργανωμένες ξεναγήσεις τηλεφωνήστε εγκαίρως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.