Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2016

ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΒΟΤΑΝΙΚΟ ΚΗΠΟ - Β ΦΑΣΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ



Την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016 η ομάδα των "Μνημείων" αναχώρησε  από το σχολείο στις 13:12 συνοδεία δύο εκπαιδευτικών με σκοπό να παρατηρήσει και να καταγράψει τη διαδρομή έως το βοτανικό κήπο της Σταυρούπολης και πίσω επιστροφή στο σχολείο, για τις ανάγκες του προγράμματος  ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ  & ειδικότερα: 
 Β΄ Φάση: Γνωρίζουμε την πόλη μας
(http://www.kpe-thess.gr/el/programs/thessaloniki-sustainable-city/  
http://www.kpe-thess.gr/el/networks/biosimipoli/material/ )

Παραθέτουμε την διαδρομή μας στο Google maps




   
 Αριστερά έξω από την αυλή του σχολείου τα δύο γήπεδα τέννις του Δήμου Παύλου Μελά














και αμέσως μετά εκτείνεται το γήπεδο ποδοσφαίρου που φιλοξενεί την ακαδημία ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ.















Κάποιοι από τους  παρατηρητές των αγώνων ή κάποιοι από τους  περαστικούς, που ξεκουράζονται στα παγκάκια έξω από το γήπεδο, αφήνουν τα σημάδια στο δάπεδο από την διατροφική τους απόλαυση στους ξηρούς καρπούς! Παράλληλα διακοσμούν τους θάμνους με τα πλαστικά κύπελα από τα ροφήματά τους!
"Και να σκεφτεί κανείς ότι υπάρχει κάδος απορριμάτων" ήταν η παρατήρηση μαθητή της ομάδας.





 

 Ευθεία μπροστά το πολιστικό κέντρο  "Τσακίρης" και αριστερά ο ιερός ναός:  Άγιος Ελευθέριος.








Έξω από την εκκλησία. Χωρίς λόγια!

 Αριστερά στην πορεία μας επί της οδού Λαγκαδά το πρώην στρατόπεδο του Παύλου Μελά (τη διαδρομή μέσα από το Στρατόπεδο οι μαθητές την είχαν μελετήσει και καταγράψει το 2013 ( http://envi3gymstav.blogspot.gr/2013_01_01_archive.html  ενώ το 2015 άλλη ομάδα μαθητών στις 12/05/2015 είχε αναρτήσει  κάποιες προτάσεις και σκέψεις για την χρήση του .
Η εργασία για την Β Φάση με τη διαδρομή έξω από το Στρατόπεδο και έως τη Μονή Λαζαριστών έχει αναρτηθεί στην διεύθυνση http://envi3gymstav.blogspot.gr/search?updated-min=2014-12-31T14:00:00-08:00&updated-max=2015-03-29T14:49:00%2B03:00&max-results=11&start=6&by-date=false).
 Απέναντι από το Στρατόπεδο βρίσκεται  το κτήριο  του πρώην Δημαρχείου Σταυρούπολης το οποίο εξυπηρετεί τους πολίτες για διάφορα θέματα.
                                                     















Αφήνουμε πίσω μας την οδό Λαγκαδά και ακολουθούμε την κάθετο οδό Καραολή Δημητρίου.













Σε συνέχεια του κτηρίου του πρώην  Δημαρχείου συναντούμε το Εθνικό Αθλητκό Κέντρο Σταυρούπολης, πνεύμονας πολιτισμού και αθλητισμού για την περιοχή.


Συνεχίζοντας την πορεία μας στη ίδια διαδρομή συναντούμε ένα δημόσιο παιδικό σταθμό με παραμελημένη τη φροντίδα του πεζοδρομίου του.

 
Η συνέχεια της διαδρομής μας φέρνει μπροστά από το πρώην  εργοστάσιο  της εταιρείας γάλακτος ΑΓΝΟ. Ο χώρος είναι τελείως εγκαταλελειμμένος .

 Είναι το δεύτερο  πρώην και αφημένο στην τύχη του (στρατόπεδο, εργοστάσιο) που συναντούμε στην εικοσάλεπτη διαδρομή μας!



 Απέναντι ακριβώς βρίσκεται η πολύ μεγάλη έκταση, προστατευμένη με επιβλητικό τείχος,  των νεκροταφείων της ισραηλινής κοινότητας. Ζητήσαμε από την ισραηλινή κοινότητα να μας ξεναγήσει  ενημερώνοντάς μας για την επιλογή του χώρου και γενικότερα για την ιστορία τους στην πόλη μας. Η διαδικασία όμως ήταν χρονοβόρα  (~ τρεις εβδομάδες) και όταν πήραμε την έγκριση για μία τέτοια συνάντηση δεν προλαβαίναμε να στείλουμε τις βεβαιώσεις στις οικογένειες των μαθητών, οπότε και απλά φωτογραφήσαμε την εξωτερική μπροστά όψη του κτηρίου.

Απέναντι στο δρόμο συναντά κανείς τα  σύγχρονα στέκια των νέων!

Η πορεία μας στο πεζοδρόμιο μας φέρνει μπροστά σε κάποιες αρνητικές εκπλήξεις:
- ένα σκύλο, ευτυχώς ζωντανό, απλωμένο στα πλακάκια,

- πλακάκια στο πεζοδρόμιο που καθιστούν την πορεία απαγορευτική για μαμάδες με καρότσια αλλά και ανάπηρους ή τραυματισμένους που χρειάζεται να κυκλοφορήσουν με πατερίτσες

 - αυτοκίνητα παρκαρισμένα στο ήδη περιορισμένο πεζοδρόμιο

 - καφετέρια δεσμεύει ωφέλιμο χώρο από το δικαίωμα των πεζών στην ελεύθερη διάβαση, αυξάνοντας τον χώρο των θαμώνων με πλαστικό διαφανές περίβλημα πάνω σε πεζοδρόμιο!....




- καταστήματα στερεώνουν στύλους στο πεζοδρόμιο έξω από τη βιτρίνα τους επεκτείνοντας τον χώρο τους έξω από τα τετραγωνικά του μαγαζιού τους





- μανάβικο απλώνει την πραμάτειά του έξω από το χώρο του καταστήματός του καταλαμβάνοντας το χώρο από τις πολύτιμες πλάκες ΑΜΕΑ που είναι οδηγοί  ειδικά για τους τυφλούς. 

 - ίδια ιστορία με τα πλακάκια ΑΜΕΑ όμως εδώ το πρόβλημα προκύπτει από το παρτέρι του δέντρου και το στήλο δημόσιου φωτισμού!


 - παντού αυτοκίνητα παρκαρισμένα πάνω στα πεζοδρόμια

Στο δρόμο μας αριστερά ο ιερός ναός του Αγίου Κωνσταντίνου και σε συνέχεια ένα πάρκο.


 




Ο δρόμος δείχνει ότι η αρχιτεκτονική της περιοχής δεν έχει συνέχεια και συνέπεια. Συνανά κανείς τριώροφο παλιού σχεδιασμού, μονοκατοικία δεκαετίας '50 , παλιό επιβλητικό αρχοντικό και σύγχρονη οικοδομή.




Και να που μετά από σαράντα πέντε λεπτά πεζοπορίας φθάνουμε μπροστά στον τελικό μας προορισμό: στον Βοτανικό κήπο.



 


Η περοχή γύρω είναι από το βοτανικό κήπο έχει πάρκα 



ενώ η είσοδος της οικοδομής στα δεξιά δείχνει να έχει επηρεαστεί θετικά από την λογική των πάρκων γύρω γύρω.




Η κ. Περσάκη, γεωπόνος του βοτανικού κήπου, μας περίμενε και μας ξενάγησε με φροντίδα και αγάπη στους χώρους του κήπου. Μαθήτρια κατέγραψε και ετοιμάζει εργασία για ότι ειπώθηκε εδώ.
Γενικά σε ένα βοτανικό κήπο συναντά κανείς και ενημερώνεται για τα διάφορα είδη φυτών και δέντρων που υπάρχουν και που δεν θα μπορούσε να τα δει αλλού έτσι συγκεντρωμένα. Αποτελεί ο βοτανικός κήπος ένα εκθεσιακό χώρο βλάστησης με πληροφορίες για φυτά και δέντρα κάθε μορφής.
Ο χώρος αυτός  άρχισε να λειτουργεί το 2002 με όραμα κάποιων γεωπόνων και αρχιτεκτόνων. Στόχος τους είναι στα εκατό από τα τριακόσια στρέμματα του στρατοπέδου Παύλου Μελά να δημιουργηθεί και να λειτουργήσει ένας μεγάλος βοτανικός κήπος.  

                              








Πέργκολα με πολλά και διαφορετικά είδη τριανταφυλλιάς δεξιά και αριστερά της.

 

Η περιοχή των κωνοφόρων του κήπου.  Δεξιά η συμήδα με το ασημί κορμό που συναντά κανείς σε βόρειες χώρες και στην Ελλάδα στην οροσειρά της Ροδόπης και δεξιά η ειδική μορφή κωνοφόρου με τα κλαδιά να πέφτουν προς τα κάτω.

 

Οι μαθητές μυρίζουν το άρωμα του φυτού που ανθίζει τώρα το χειμώνα.





 Κορμός δέντρου με προεξοχές!



                                                        Δέντρο - Ζέμπρα
Οι μαθητές ξεναγούνται μέσα στο μεγάλο θερμοκήπιο.                                                                      

σαρκοβόρο φυτό-ιδανικό  να μας απαλλάσει από τα κουνούπια


δέντρο μπονσάι





ακανθώδης τριανταφυλλιά





Το κιόσκι έξω από το θερμοκήπιο αποτελεί πόλος έλξης για ζευγάρια που φωτογραφίζονται εδώ μετά από το θρησκευτικό γάμο ή ζευγάρια που πραγματοποιούν  εδώ την τελετή του πολιτικού γάμου τους.
 





 Το γνωστό μας ακτινίδιο

                                             


Παρεμβάσεις καλλιτέχνη

 

Το δέντρο Γκίνγκο έχει ιδιότητες και είναι ιδανικό για τη διατήρηση της μνήμης. Βοηθάει τους μαθητές που μελετούν, να θυμούνται αυτά που διαβάζουν.






Φθάσαμε και στην περιοχή των γνωστών αρωματικών φυτών και βοτάνων όπως ρίγανη, δεντρολίβανο, δάφνη κ.λ.π.


 


 

Ο ευκάλυπτος με τις επικίνδυνες ρίζες που μπορεί να ανασηκώσουν πλακάκια και τείχο!




         



















 Στην εικόνα φαίνεται ένα νούφαρο τόσο μεγάλο που μπορεί να υποστηρίξει το βάρος ενός μωρού!


                                       
Πέρα από τα πνευματικά  να και τα υλικά  δώρα των μαθητών

Η επιστροφή  στο χώρο του σχολείου πραγματοποιείται από άλλη διαδρομή που μας οδηγεί στην οδό Λαγκαδά από τη μεριά της στροφής Καρατάσιου. Περνάμε δίπλα από πάρκα ως προέκταση του σχεδιασμού του βοτανικού κήπου, νηπιαγωγεία, σχολεία, διασταυρώσεις, απορρίμματα, γειτονιές που θυμίζουν ταινίες παλιού ελληνικού κινηματογράφου δεκαετίας '60, παλιά καπνομάγαζα, ιδρύματα κ.λ.π.






Παλιό μοναστήριο  (άλλο ένα πρώην
εγκαταλελειμμένο και αφημένο στη τύχη του)


 








Παλιό καπνομάγαζο στην οδό Λαγκαδά.

 





 



 



Το Ψυχιατρείο στη Σταυρούπολη
 

Εργατικές κατοικίες δεξιά από το Ψυχιατρείο

 

 Κύκλος στη διαδρομή μας : στο βάθος ο ιερός ναός Αγίου Ελευθερίου και απέναντι το πολιτιστικό κέντρο του Τσακίρη Χ.

                                 
 




Παιδιά ενός κατώτερου Θεού
  






 Και εδώ τα αυτοκίνητα έχουν την τιμητική τους: βρίσκονται πάνω στο πεζοδρόμιο. Οι μαθητές το εγκαταλείπουν,  κατεβαίνουν στο δρόμο για να συνεχίσουν την πορεία τους.




 


 




Η επιστροφή στο σχολείο  και ο κύκλος κλείνει εδώ μετά από δυόμιση  ώρες γεμάτες με πολύτιμες πληροφορίες. Μένει σε εμάς να τις αξιοποιήσουμε κατάλληλα.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.