Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015

ΒΡΕΧΕΙ ΛΕΞΕΙΣ



Την  Παρασκευή  18/12/2015  οι μαθητές της   Α τάξης  χωρισμένη σε δύο ομάδες  έδωσαν τις λέξεις που κατά την άποψή τους  εκφράζει  την γειτονιά τους. Είχε προηγηθεί από τις προηγούμενες εβδομάδες συζήτηση και προτροπή οι μαθητές να παρατηρήσουν τις διαδρομές τους γύρω από τη γειτονιά τους (π.χ. στην πορεία προς το σχολείο ή τις δραστηριότητες που πραγματοποιούν  κοντά στο χώρο του σπιτιού τους κ.λ.π.) και να ανακαλύψουν αν υπάρχουν  μνημεία και ποια η  ιστορία τους (π.χ. νερόμυλοι, καπνομάγαζα κ.λ.π.)
Οι λέξεις που γράφτηκαν στο πίνακα  μας ανησύχησαν αρκετά διότι οι μαθητές όταν είδαν τις σκέψεις τους καταγεγραμμένες στον πίνακα συνειδητοποίησαν ότι ήταν σε υψηλό ποσοστό αρνητικές λέξεις. Το Α1 σε σύνολο 17 λέξεων διατύπωσε μόνο 4 θετικές ενώ το Α2 μαζί με το Α3 (εργάστηκαν μαζί τα δύο τμήματα) σε σύνολο 15 λέξεων δεν διατύπωσε κάποια θετική λέξη. 
Αντίστοιχη ήταν και η συμπεριφορά των μαθητών του  Β2 τμήματος  που και αυτό  συμμετείχε σε αυτήν την δραστηριότητα σε άλλη χρονική στιγμή.
Προσεγγίζοντας το θέμα όχι πια της γειτονιάς αλλά της οπτικής γωνίας που βλέπουμε τα θέματα καταλήξαμε στα εξής συμπεράσματα:
-Όταν ο πρώτος μαθητής τοποθετείται με αρνητικό τρόπο σε κάποιο θέμα ακολουθούν μιμητικά και όλοι οι υπόλοιποι με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.
- Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης  δίνουν συνήθως σε προτεραιότητα αρνητικές ειδήσεις. Αυτό  έχει ως  αποτέλεσμα οι έφηβοι να επηρεάζονται από  έναν τέτοιο τρόπο σκέψης και  αρχίζουν να βλέπουν γύρω τους μόνο τις άσχημες καταστάσεις ως σημαντικές της καθημερινότητάς τους.
- Η οικονομική κρίση που υπάρχει στη χώρα μας  επηρεάζει αρνητικά την ψυχολογία των εφήβων με αποτέλεσμα να επιλέγουν ως πρώτη εντύπωση την αρνητική.

Αφού εντοπίστηκε αυτό το πρόβλημα οι μαθητές ανασυγκροτήθηκαν και «ανακάλυψαν» με δεύτερη ματιά τα θετικά της γειτονιάς τους όπως Πολιτιστικά Κέντρα, Θεατρικοί και  Αθλητικοί χώροι, ελεύθεροι χώροι πρασίνου κ.λ.π.

Εμείς όμως παραθέτουμε εδώ την πρώτη τους προσέγγιση διότι οι  αρνητικές αυτές λέξεις συνδέθηκαν με τις ελάχιστες θετικές και δημιούργησαν μια αισιόδοξη παράγραφο. Αυτό έδωσε ένα ακόμα μήνυμα  ότι δηλαδή μπορούμε να αλλάξουμε κάτι που δεν μας αρέσει σε κάτι που μας  ενεργοποιεί και μας δίνει χαρά. 

Οι λέξεις που προτάθηκαν ήταν:
Σκουπίδια, ναρκωτικά, χώμα, στρατόπεδο, φροντίδα, τσιγάρο, τσιμέντο, μονοκατοικίες, εγκαταλελλειμένα κτήρια, πολυκατοικίες, δέντρα, αλκοολικοί, στενοί δρόμοι, αυτοκίνητα, καταστήματα, δομικά έργα, αδέσποτα.  

Η παράγραφος που συντάχθηκε είναι:

Στην περιοχή μας υπάρχει πολύ χώμα όπου μπορούμε να φυτέψουμε  αρκετά δέντρα και να καλλιεργήσουμε κάποια φυτά. Οι άνθρωποι παρέχουν φροντίδα στην φύση που έχει μείνει στη γειτονιά μας και όσο μπορούνε και στα αδέσποτα ζώα που κυκλοφορούν ανάμεσά μας. Τα στρατόπεδα της περιοχής μας έχουν πολλά  εγκαταλελειμμένα κτήρια αλλά αποτελούν έμπνευση για πολλές επόμενες δράσεις μας...

Οι αρχικές λέξεις κατηγοριοποιήθηκαν στους εξής τίτλους:
Φύση, Κοινωνία-Πολιτισμός, Οικονομία, Πολιτική.



Φύση
Κοινωνία-Πολιτισμός
Οικονομία
Πολιτική
Χώμα
Ναρκωτικά
Ναρκωτικά
Χώμα
Δέντρα
Στρατόπεδα
Τσιγάρο
Στρατόπεδα
Σκουπίδια
Φροντίδα
Τσιμέντο
Σκουπίδια

Τσιγάρο
Εγκαταλελειμμένα κτήρια
Τσιγάρο

Σκουπίδια
Αλκοολικοί
Εγκαταλελειμμένα κτήρια

Τσιμέντο
Αυτοκίνητα
Δομικά έργα

Μονοκατοικίες
Καταστήματα


Εγκαταλελειμμένα κτήρια
Δομικά έργα


Πολυκατοικίες



Αλκοολικοί



Στενοί δρόμοι



Αυτοκίνητα



Καταστήματα



Δομικά έργα



Αδέσποτα



Παραθέτουμε την εικόνα που δημιουργήσαμε με το Tagxedo.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.