Τρίτη 12 Μαΐου 2015

ΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ - ΑΝΑΣΤΟΧΑΣΜΟΣ "ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ"





Τέλος σχολικής χρονιάς - τέλος  των  τοποθετήσεων και δράσεων των μαθητών  σχετικά με το θέμα της Βιώσιμης πόλης . 
Στόχος μας ήταν να αναρτήσουμε την Γ και Δ φάση μαζί,  ώστε να φανεί το πρακτικό αποτέλεσμα  των θεωριών των προηγούμενων δύο φάσεων.
Ομολογούμε ότι δεν τα καταφέραμε. Οι λόγοι αρκετοί: 
-Μπορεί να  βάλαμε ψηλά τον πήχη και ο χρόνος δεν ήταν αρκετός  για να οργανώσουμε τη Δράση μας
ή  οι μαθητές
-αδρανοποιήθηκαν με την έναρξη της άνοιξης           
-αγχώθηκαν με τις εξετάσεις πτυχίων της αγγλικής γλώσσας αλλά και του σχολείου και παράτησαν όλα τα «περιφερειακά»
-μπορεί στη διαδρομή να έπαψαν να  εμπνέονται από το θέμα ως εξωπραγματικό-πολύπλοκο για την ελληνική κουλτούρα, με απαιτήσεις ενημέρωσης και οργάνωσης πολλών και διαφορετικών ομάδων  και κατά συνέπεια να θεώρησαν ότι έκλεισε ο κύκλος ενασχόλησής τους με το πρόγραμμα.
Προλάβαμε βέβαια να θέσουμε κάποιες προτάσεις συζητώντας όλοι μαζί στην ομάδα «των συντακτών», τις οποίες παραθέτουμε παρακάτω. Δεν προλάβαμε όμως να κάνουμε δράση αυτές τις προτάσεις αναλαμβάνοντας ενεργό ρόλο στην κοινότητα των μαθητών αλλά και στην άμεση γειτονιά του σχολείου. Δεν ενημερώσαμε τον σύλλογο γονέων αλλά ούτε και την τοπική αυτοδιοίκηση και δεν ήρθαμε σε επαφή με τοπικούς πολιτιστικούς φορείς. Δεν κάναμε εμείς το πρώτο βήμα  ώστε να ακολουθήσουν και άλλοι στη συνέχεια. 
Σε ότι αφορά τον κομποστοποιητή τα πήγαμε καλύτερα. Ενημερώσαμε τους μαθητές του σχολείου για τη χρήση του κομποστοποιητή μέσα από ένα ψηφιακό παιχνίδι σε περιβάλλον Scratch, στο οποίο συμμετείχαν παίζοντας όλοι τους. Θέλαμε να καταδείξουμε με απλό και διασκεδαστικό τρόπο την αξία της κομποστοποίησης. Να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον ώστε να γίνει γνωστό ότι από την διαχείριση των καθημερινών οικιακών οργανικών απορριμμάτων μπορούμε να παράγουμε το χρήσιμο κομπόστ βοηθώντας τις φυσικές καλλιέργειες και προστατεύοντας ταυτόχρονα το περιβάλλον. Στην αυλή του  σχολείου είναι τοποθετημένος ο πράσινος κάδος κομποστοποίησης, ώστε οι μαθητές να μπορούν να κάνουν πράξη την θεωρία δίνοντας τα προϊόντα σε εκείνους που ορίστηκαν υπεύθυνοι για τον έλεγχο της εισαγωγής των προϊόντων στον κάδο. 


Ειδικότερα όμως οι προτάσεις της συντακτικής μας  ομάδας σχετικά με την Δ φάση της βιώσιμης πόλης (http://www.kpe-thess.gr/category/sustainable-city-network/step4/ )  αφορούσαν τα εξής:
Στο χώρο του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά, που είναι δίπλα στο σχολείο μας,

  •  να διατίθενται από τον Δήμο Παύλου Μελά ποδήλατα, με χαμηλό  κόστος ενοικίασης, ώστε οι οδηγοί αυτοκινήτων να παρκάρουν τα οχήματά τους σε πάρκινγκ μέσα στο χώρο αυτό και να συνεχίζουν τη διαδρομή τους στη πόλη με ποδήλατα.

Με αυτόν τον τρόπο:  
- μειώνονται οι ρύποι από την κίνηση των οχημάτων
- δημιουργούνται θέσεις εργασίας στο πάρκινγκ αυτοκινήτων και στο χώρο ενοικίασης – συντήρησης  ποδηλάτων
- αποκτά κάποια έσοδα ο Δήμος από τις δράσεις αυτές
-γυμνάζονται οι πολίτες «ποδηλατώντας»!

  •  να συντηρηθούν τα κτήρια με εθελοντική εργασία των κατοίκων της περιοχής όπου ο κάθε ένας θα παρέχει αυτό που μπορεί είτε ως προϊόν π.χ. ξυλεία-κουφώματα, βαφές, υδραυλικά, καλοριφέρ είτε ως εργασία π.χ.  ελαιοχρωματιστής, οικοδόμος,  κ.λ.π. έτσι ώστε να νοιώσουν οι κάτοικοι ότι η τύχη αυτού του ιστορικού χώρου είναι προσωπική υπόθεση του κάθε πολίτη.

  •  να πλαισιωθούν τα κτήρια που θα επισκευαστούν με ανθρώπινο δυναμικό και να παρέχουν κοινωνικό έργο π.χ. συνταξιούχοι γιατροί και νοσηλευτές ή φοιτητές του ευρύτερου ιατρικού χώρου που θα στελεχώσουν ίσως ένα κοινωνικό πολυϊατρείο. Επίσης αντίστοιχα εκπαιδευτικοί που θα βοηθούν «αδύναμους» αλλά και «ταλαντούχους» μαθητές  στα μαθήματά τους. Ίσως κάποιοι καλλιτέχνες ζωγράφοι – γλύπτες να βοηθήσουν στην αισθητική κάποιων επιλεγμένων  χώρων,  εμπνέοντας και διδάσκοντας την τέχνη σε μικρούς και μεγάλους.

  • Να δημιουργηθούν ποδηλατοδρόμοι μέσα στο χώρο ώστε μικροί και μεγάλοι να απολαμβάνουν  ασφαλή διαδρομή με τα ποδήλατα μέσα σε φυσικό περιβάλλον.

  •  Να δημιουργηθούν παιδικές χαρές για τους μικρούς μας πολίτες αλλά και χώροι όπου η Τρίτη ηλικία θα νοιώθει ενεργό μέλος του κοινωνικού ιστού.

  •    Να οργανωθούν διαδρομές για ασφαλή πεζοπορία ή τρέξιμο και επίσης χώροι για τεχνική αναρρίχηση ίσως παρκούρ κ.λ.π.

  •  Κάποιες επιλεγμένες εκτάσεις μέσα στο χώρο να διατεθούν προσωρινά σε άνεργους πολίτες ως μερίδια καλλιεργήσιμης γης, εξασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο μέρος της καθημερινής διατροφής τους .

Θα μπορούσαμε να μιλάμε μέρες ατέλειωτες για το πώς θεωρητικά μπορεί να λειτουργήσει αυτός ο ελεύθερος χώρος πρασίνου προς όφελος των πολιτών. Αυτό αποδείχτηκε ότι είναι το εύκολο κομμάτι. Το δύσκολο είναι αυτές ή κάποιες από αυτές τις προτάσεις να γίνουν πράξη! 


Γ ΦΑΣΗ
ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ-δραστηριότητα Γ3 β http://www.kpe-thess.gr/category/sustainable-city-network/step3/



Α ΠΟΛΗ

Στην πρώτη εικόνα συναντάμε μία πόλη σαν την πόλη μας, όπου κυριαρχεί η άτακτη μετακίνηση των πολιτών κυρίως με οχήματα.
Η συνέπεια είναι να δημιουργούνται  προβλήματα καθυστερήσεων και ασφάλειας για τους οδηγούς αλλά και για τους πεζούς, που στερούνται βιώσιμου χώρου για την καθημερινότητά τους.
Η κατάσταση αυτή δηλώνει την αδιαφορία των πολιτών οι οποίοι δεν νοιάστηκαν για τη σωστή ρυμοτόμηση της πόλης  κατά την περίοδο της  ανάπτυξής της, αλλά ούτε και προσπάθησαν εκ των υστέρων για την άμβλυνση του προβλήματος, όπως θα άρμοζε σε ενεργούς πολίτες.
Η αδράνεια του πληθυσμού της πόλης και των υπηρεσιών της οδήγησαν τελικά στην ανεξέλεγκτη παραγωγή καυσαερίων και άλλων ρύπων από τις παραγωγικές μονάδες της περιοχής, με έντονα αρνητικές επιπτώσεις στη καθημερινή ζωή των πολιτών.
  
Β ΠΟΛΗ
Η δεύτερη εικόνα εκφράζει το όραμά μας για μια βιώσιμη πόλη, όπου η ύπαρξη πολλών ελεύθερων χώρων, ο σωστός καταμερισμός τους σε σχέση με το δομημένο περιβάλλον και ο ασφαλής σχεδιασμός αστικών μετακινήσεων δημιουργεί την αίσθηση της ασφάλειας και της ικανοποίησης στους κατοίκους της.
Στην ιδανική πόλη Β η ενέργεια (π.χ. ηλεκτρική ) που απαιτείται παράγεται από τοπικούς πόρους με μεθόδους που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον, για παράδειγμα από το νερό των ρεμάτων, από τον ήλιο και τον αέρα.
Με αυτήν την οργάνωση δημιουργούνται συνθήκες αστικής διαβίωσης που δίνουν επαγγελματική διέξοδο στους κατοίκους της πόλης και ταυτόχρονα καθολική πρόσβαση στα κοινά αγαθά (υπηρεσίες, εκπαίδευση, νοσοκομεία, πάρκα, παιδικές χαρές, πολιτισμός, διασκέδαση) ανεξάρτητα από ηλικία, φύλο, οικονομική ή κοινωνική κατάσταση και κατάσταση της υγείας τους.

Δυο πόλεις τόσο ίδιες και τόσο διαφορετικές…
Η πόλη μας δυστυχώς θεωρούμε ότι ανταποκρίνεται περισσότερο στην Α πόλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.