Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013

ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΧΩΡΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΥ

Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013 11:00π.μ. και κάποια μέλη (απουσίασαν όλα τα αγόρια!) από την  ομάδα των μαθητών που έχει αναλάβει την ενότητα: "Ελεύθεροι Χώροι Πρασίνου"  εμφανίζονται στο χώρο συνάντησης, που είναι η Παιδική Χαρά  στο πρώην  Στρατόπεδο Καρατάσου.






        


Ξεναγός μας είναι η  Ευαγγελία που με πολύ καλή διάθεση και ευγένεια μας ενημερώνει για την ύπαρξη, τις δραστηριότητες αλλά και τον τρόπο λειτουργίας της ΠΕΡ.ΚΑ. 3 στο χώρο του Καρατάσου (όλη η συνέντευξη είναι αναρτημένη στην επιλογή του blog : TA VIDEO).



Η Ευαγγελία μας οδηγεί στον χώρο της ΠΕΡ.ΚΑ. 3 οπότε και οι μαθητές ενημερώνονται ότι η ονομασία ΠΕΡ.ΚΑ. δεν αφορά το ονομαστό ψάρι αλλά προκύπτει από τα  αρχικά: " Περιαστικές Καλλιέργειες".




Η συνέχεια της ενημέρωσης αφορά  τον κομποστοποιητή , ένα μικρό αυτοσχέδιο θερμοκήπιο καθώς και την  παρουσίαση των μεριδίων και των αντίστοιχων καλλιεργειών στον χώρο της ΠΕΡ.ΚΑ 3. Ένα από τα μερίδια είναι κοινόχρηστο και η παραγωγή του αποδίδεται σε συσσίτια ή γενικά σε άπορους ανθρώπους. Όλα τα φυτά προκύπτουν από βιολογικούς σπόρους που προμηθεύονται από τον Πελίτη και στις καλλιέργειες δεν χρησιμοποιούνται φυτοφάρμακα.

Φλούδες από πατάτες και τσόφλια αυγών.Τίποτα δεν πάει χαμένο!


Μίνι θερμοκήπια φυτών!


Τα μερίδια διαχωρίζονται με παρτέρια ξύλινα

ή πέτρινα


Για τα μικρά παιδιά των καλλιεργητών κατασκευάζεται από τους ίδιους ξύλινο σπιτάκι με περίφραξη για  τα γλαστράκια τους, με ξύλα που ήταν παρατημένα στην γύρω περιοχή του Καρατάσου.Όλα ανακυκλώνονται!





Η ξενάγησή μας συνεχίζεται και ολοκληρώνεται στον εσωτερικά διαμορφωμένο χώρο του κτηρίου.







Αφού ευχαριστήσαμε την ξεναγό μας για την φιλοξενία και ενημέρωση που μας παρείχε,  συνεχίσαμε την πορεία μας μέσα στο πρώην Στρατόπεδο. Συναντήσαμε τυχαία μία ομάδα ανθρώπων να ετοιμάζει τα άρματα-ποδήλατα για το Καρναβάλι 2013 στην πόλη της Θεσσαλονίκης και δεχθήκαμε πρόσκληση να παραβεθούμε αλλά και να συμμετέχουμε εκείνη την μέρα της γιορτής, Τσικνοπέμπτη, στις  εκδηλώσεις  στην  πλατεία  Χρηματιστηρίου.   Στόχος είναι  να  προωθηθεί  η  Βιώσιμη Κινητικότητα  δηλαδή να κινούνται άνετα, γρήγορα και με ασφάλεια στην πόλη οι ποδηλάτες, οι πεζοί και άτομα με ειδικές ανάγκες.  Η ατμόσφαιρα χαρούμενη και ιδιαίτερα φιλική οπότε, μετά τις συστάσεις για το ποιοι είμαστε και ποιοι είναι, γίνεται μια ακόμη ενημέρωση από τον Μπάμπη, καλλιεργητή της ΠΕΡ.ΚΑ. 2. Η φιλοσοφία στον τρόπο καλλιέργειας και λειτουργίας είναι αντίστοιχη εκείνης της ΠΕΡ.ΚΑ 3.(όλη η συνέντευξη είναι αναρτημένη στην επιλογή του blog : TA VIDEO). Ο χώρος (πρώην ΚΨΜ)  έξω από τον οποίο γίνεται η ενημέρωση ονομάζεται "Σπορείο"  και αφορά έναν πολιτιστικό χώρο εκδηλώσεων.



Εκεί συναντάμε τον Δημήτρη, καλλιεργητή της ΠΕΡ.ΚΑ.1 οπότε η συνέντευξη (όλη η συνέντευξη είναι αναρτημένη στην επιλογή του blog : TA VIDEO) και ξενάγηση, στο ίδιο πάντα φιλικό και  ζεστά ανθρώπινο κλίμα, συνεχίζεται στον χώρο της πρώτης  ΠΕΡ.ΚΑ.του χώρου  Καρατάσου.





































Θερμοκήπιο και Σπορείο Φυτών από Παραδοσιακούς Σπόρους.

Κατασκευή βρύσης με τεχνική COB-πηλό και πέτρα μαζί

Πέτρινος Φούρνος με υλικά της Γης.
                    


Σε όλη την διάρκεια της  ξενάγησης  τα παιδιά των καλλιεργητών απολαμβάνουν το παιχνίδι τους  στο φυσικό "περκοχώρο" τους.







Στην πορεία μας προς την έξοδο από το χώρο του Καρατάσου  η γη που περάσαμε περπατώντας και τα κτήρια που είδαμε  ήταν φροντισμένα αν και εγκαταλελειμμένα. Μοιραία κάναμε την σύγκριση με αυτό που ζήσαμε στην εξόρμησή μας στο πρώην Στρατόπεδο του Παύλου Μελά και η σκέψη αβίαστη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι εδώ τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Καρατάσου και οι Καλλιεργητές προσέχουν και σέβονται τον χώρο.Το πρώην Στρατόπεδο του Καρατάσου είναι  ένας Ζωντανός  Χώρος επειδή ακριβώς υπάρχουν οι άνθρωποι που το διατηρούν έτσι: οι καλιεργητές, οι περπατητές, οι ποδηλάτες, τα μικρά παιδιά  και γενικά όλοι αυτοί που σέβονται  τον εαυτό τους και το περιβάλλον της αυλή τους, της γειτονιάς τους, του πλανήτη τους.
 
 









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.