Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2012

ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΝΑΟΥΣΑΣ


Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012   ώρα 07:45 π.μ  οι μαθητές ,οι συνοδοί καθηγητές και η τροχαία βρίσκονται στον χώρο του σχολείου έτοιμοι για την εξόρμηση στο Κ.Π.Ε. Νάουσας.
Η αναχώρηση, όμως, θα καθυστερήσει  μία ολόκληρη ώρα λόγω της ασυνέπειας του πρακτορείου. Αυτό, ενώ είχε συμφωνηθεί να διαθέσει το λεωφορείο  στο σημείο εκκίνησης στις 07:40 π.μ., το απέστειλε μόλις στις 08:10 π.μ. Ακολούθησε ο καθιερωμένος έλεγχος από την τροχαία  και τελικά δόθηκε η εντολή εκκίνησης στις 09:00 π.μ.
Μετά από μία ήρεμη διαδρομή περίπου μιάμισης ώρας  φθάσαμε στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Νάουσας.    
                                       
 
Οι μαθητές  ενθουσιάστηκαν βλέποντας το χιονισμένο τοπίο στην περιοχή του Κ.Π.Ε. και βάλθηκαν  να παίξουν  χιονοπόλεμο.


Είχε όμως χαθεί πολύτιμος χρόνος ήδη κατά την εκκίνηση της εξόρμησης, οπότε και αναγκαστήκαμε να αναστείλουμε την χαρούμενη διάθεση των μαθητών και  να τους οδηγήσουμε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Κέντρου για να αρχίσει η ενημέρωση του προγράμματος.
Έγινε η πρώτη παρουσίαση σε Power Point μορφή από την κα.Δαραβίγκα Δέσποινα, με θέμα: Αειφορική Διαχείριση Γεωργικής Γης.
Οι μαθητές συμμετείχαν με ενδιαφέρον στην παρουσίαση της  κα.Δαραβίγκα Δέσποινας, αφού αυτή φρόντισε να κρατάει ζωντανή την ενημέρωση με τις συνεχείς ερωτήσεις που έθετε στους μαθητές. Ακολούθησε ένα διάλλειμα περίπου είκοσι λεπτών, κατά το οποίο δόθηκε στον κάθε έναν από τους φιλοξενούμενους του Κέντρου κουλούρι και τοπικό κίτρινο κασέρι . Σε αυτό το διάστημα, σε όσους από τους μαθητές έδειξαν ενδιαφέρον, ο κ. Λιλιόπουλος Νίκος, μέλος της ομάδας του Κέντρου, έκανε μια ενημέρωση σχετικά με την κομποστοποίηση τροφίμων σε ανοικτό κάδο, παρότι  αυτή  η παρουσίαση αποτελεί μέρος άλλου προγράμματος του Κέντρου.  Η ενημέρωση έγινε, επειδή δηλώσαμε ότι ενδιαφερόμαστε να εφαρμόσουμε αυτήν την τεχνική κατά την διάρκεια  της νέας σχολικής χρονιάς στο χώρο του λαχανόκηπου του σχολείου μας. 
Ακολούθησε  η δεύτερη παρουσίαση σε Power Point μορφή από την κα.Δαραβίγκα Δέσποινα στην αίθουσα εκδηλώσεων με θέμα::
Ανάγνωση – Κατανόηση Ετικετών σε Επεξεργασμένα Τρόφιμα.
Η παρουσίαση αυτή επίσης αποτελεί μέρος άλλου προγράμματος του Κέντρου και έτσι έγινε απλή ενημέρωση  χωρίς εργαστηριακή εφαρμογή, κατά την οποία οι συμμετέχοντες εμπλέκονται κανονικά σε ανάγνωση ετικετών με την καθοδήγηση των έμπειρων εκπαιδευτών του Κέντρου. Η παρουσίαση αυτή έγινε εκτός προγράμματος επειδή δηλώσαμε ότι πραγματοποιούμε και αυτήν την έρευνα, παράλληλα με άλλες, στο περιβαλλοντικό πρόγραμμα του σχολείου μας.


 Ο χρόνος όμως «έτρεχε» και αποφασίστηκε από τους υπεύθυνους του Κέντρου ότι δεν προλαβαίναμε να μετακινηθούμε στο χωράφι του βιοκαλλιεργητή (μισή ώρα απόσταση από το Κέντρο) και να ενημερωθούμε θεωρητικά και εργαστηριακά για  τον τρόπο που καλλιεργεί τη γη του.
Το τελευταίο που απέμενε να κάνουμε ήταν να μεταβούμε στο χώρο του  Οινοποιείου Δαλαμάρα και να ενημερωθούμε από τον υιό Κωστή Δαλαμάρα  για την βιολογική και βιοδυναμική αμπελουργία. 

                                        Ο Κωστής Δαλαμάρας ολοκλήρωσε τις σπουδές αμπελουργίας-οινολογίας στη Μπον της Βουργουνδίας και, αφού εργάστηκε σε οινοποιεία που παράγουν κρασιά από σταφύλι βιοδυναμικής γεωργίας σε Γαλλία και Ισπανία, επέστρεψε για να ενταχθεί στο δυναμικό της επιχείρησης.Οι μαθητές με έτοιμο ερωτηματολόγιο που τους δόθηκε από την κ. Αβραμίδου Βέρα, Αναπληρώτρια Υπεύθυνη του Κέντρου, έθεσαν ερωτήσεις στον ξεναγό μας κ. Κωστή Δαλαμάρα  και τσέκαραν τις  απαντήσεις στα ανάλογα κουτάκια του ερωτηματολογίου. 
 

 
 Ακολούθησε η συμπλήρωση του φυλλαδίου αξιολόγησης του προγράμματος από τους μαθητές και συνοδούς καθηγητές  και το υλικό αυτό παραδόθηκε στην κ. Αβραμίδου Βέρα.

 
Μετά από καθολικό αίτημα μαθητών να  γευτούμε το γνωστό γλύκισμα της περιοχής, δηλ. το ρεβανί Βεροίας και την πουτίγκα Νάουσας,  ικανοποιήσαμε  αυτήν την επιθυμία  με μια στάση  σε γνωστό ζαχαροπλαστείο.


 
Συμπερασματικά, ήταν μια ενδιαφέρουσα εξόρμηση, από την οποία όμως  έλειπε το βιωματικό μέρος  με το οποίο οι μαθητές θα αποκτούσαν μνήμες και θα συμμετείχαν ενεργά με ερέθισμα της φαντασίας τους.
Το πρόγραμμα, κατά την άποψή μου, θα όφειλε  να πραγματοποιείται σε διήμερη τουλάχιστον επίσκεψη μαθητών και όχι σε μονοήμερη ενημέρωση. Υπάρχει η διάθεση των μελών του Κέντρου, η απαραίτητη τεχνογνωσία και οι υποδομές, ώστε να έχει επιτυχία ένα τέτοιο πρόγραμμα. Είναι όμως, κρίμα, που για  οικονομικούς λόγους δεν δίνεται η ευκαιρία διήμερης συμμετοχής σε μαθητές περισσότερων  των δέκα σχολείων ανά έτος να ζήσουν την εμπειρία της γνώσης και την χαρά της δημιουργίας, όταν μάλιστα αυτά τα σχολεία συμμετέχουν στο αντίστοιχο Θεματικό Δίκτυο του Κ.Π.Ε. 
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.