Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Η Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης είχε δημοσιεύσει  στις 15.03.2011 αυτό που επισήμως η Ιαπωνία παραδέχτηκε στις 12.04.2011, σε ότι αφορά την κατηγορία επικινδυνότητας του πυρηνικού ατυχήματος.
Παραθέτω μέρος εκείνου του κειμένου της  Ο.Κ.Θ. καθώς και την ενημέρωση από enet.gr στις 12/4/2011:

FUKUSHIMA I                                                                                             15.03.2011

Οι πληροφορίες που παίρνουμε από την Ιαπωνία συνηγορούν στο εξής :  Έχει επέλθει ήδη τήξη της καρδιάς και στους τρεις αντιδραστήρες (Νο1, 2 & 3) από τους 6 συνολικά του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα (Fukushima I).  
Το χρονικό των γεγονότων και οι τεχνικές του εξηγήσεις..................................................................
 ................................................................................................................................................................
Επίλογος :
Δεν γράφηκε ακόμη, αν και βρισκόμαστε μία εβδομάδα μετά τον σεισμό.  Το ατύχημα έχει χαρακτηρισθεί ως επιπέδου 6 στην κατηγορία των πυρηνικών ατυχημάτων, με 7 είχε βαθμολογηθεί το Chernobyl.   Ουσιαστικά, όμως είναι πλέον κατηγορίας 7 της διεθνούς κλίμακας μέτρησης πυρηνικών ατυχημάτων ( International Nuclear and Radiological Event Scale - INES) με βάση τις επίσημες ανακοινώσεις της διαχειρίστριας εταιρείας και τις μετρήσεις γύρω από το εργοστάσιο. 

Για τρείς λόγους : 

Α)  Γιατί αυτό που στο Chernobyl έφθασε στην ατμόσφαιρα με μια μόνο έκρηξη, στην Ιαπωνία παροχετεύεται σταδιακά, απλά η επικοινωνιακή πολιτική της ΙΑΕΑ είναι που κατατάσσει το ατύχημα σε ένα επίπεδο χαμηλότερα, βοηθούμενη από το γεγονός ότι η σταδιακή παροχέτευση του ραδιενεργού νέφους το κρατάει χαμηλά και δεν επιτρέπει την μεταφορά του σε μεγάλες αποστάσεις
Β)  Γιατί στο Φουκουσίμα έχουμε 3 αντιδραστήρες εκτός ελέγχου και όχι 1.
Γ) Γιατί στο Φουκουσίμα έχουμε 3 επιπλέον αντιδραστήρες που μπήκαν σε διαδικασία shut down λίγο πριν τον σεισμό, οπότε είναι  λογικό να αναμένουμε και από αυτούς προβλήματα, παρότι βρίσκονταν σε διαδικασία μειωμένης ισχύος.

Η υπεροψία όλου του ανθρώπινου είδους σε κρίση …

Και λίγα λόγια για την διαφορά του παρόντος ατυχήματος με το ατύχημα στο Chernobyl : 
Στους αντιδραστήρες «ζέοντος ύδατος» το ίδιο το νερό που περιβάλλει την καρδιά και το πυρηνικό καύσιμο ατμοποιείται και κινεί την τουρμπίνα της ηλεκτρογεννήτριας.  Στους αντιδραστήρες «πεπιεσμένου ύδατος» που είναι ρωσικής τεχνολογίας (πχ Chernobyl) το νερό του αντιδραστήρα θερμαίνει ένα δευτερεύον κύκλωμα νερού που ατμοποιείται και παράγει ηλεκτρικό ρεύμα.  Η πρώτη τεχνολογία θεωρείται ασφαλέστερη, γιατί σε περίπτωση απώλειας του αυτόματου ελέγχου του αντιδραστήρα, μπορείς να διοχετεύσεις νερό με κάποιο τρόπο προς την καρδιά και να τον ψύχεις επί μέρες  και εβδομάδας μέχρι να πετύχεις την σβέση του.  Επιπλέον διαθέτουν χαλύβδινο προστατευτικό πλαίσιο καθώς και τρίτο σκυροδετημένο προστατευτικό πλαίσιο.  Έχει το μειονέκτημα ότι λειτουργεί σε χαμηλότερες πιέσεις και έτσι παρουσιάζει μικρότερο βαθμό απόδοσης από τους αντιδραστήρες «πεπιεσμένου ύδατος».  Στους τελευταίους, όμως, έτσι και παρουσιασθεί απώλεια ελέγχου, είναι πολύ δύσκολος έως αδύνατος ο έλεγχος της θερμοκρασίας του με παροχέτευση ψυκτικού υγρού.  Επέρχεται έκρηξη, η οποία στέλνει ραδιενεργά υλικά ψηλά στην αέρα, τα οποία έτσι μπορούν να φτάσουν σε μεγάλες αποστάσεις και να επηρεάσουν απομακρυσμένες περιοχές.  Στην πρώτη περίπτωση η ραδιενεργή μόλυνση περιορίζεται σε αποστάσεις μερικών δεκάδων χιλιομέτρων.  Διαλέγεις και παίρνεις.
Πάντως, σε κάθε περίπτωση η ΙΑΕΑ έχει δώσει οδηγίες να αποφεύγονται τα αχρείαστα shut down σε πυρηνικούς αντιδραστήρες, αφού όλα τα σοβαρά ατυχήματα μέχρι τώρα παρουσιάσθηκαν σε διαδικασίες προγραμματισμένης (Chernobyl, ThreeMileIland) ή έκτακτης μείωσης ισχύος (Harrisburg, Fukushima) των αντιδραστήρων.  Αυτό, βέβαια, είναι αδύνατο, αφού υπάρχει ανάγκη για περιοδικό έλεγχο και συντήρηση των πυρηνικών εγκαταστάσεων και αυτό δεν είναι δυνατό να γίνει πάντα «εν πλω».  Αυτό είναι και ένα σημείο στο οποίο εστιάζει το οικολογικό κίνημα : οι πυρηνικοί αντιδραστήρες αναγκάζουν την κοινωνία σε μια συνεχή και σταθερή κατανάλωση ενέργειας και εμποδίζουν την διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό σύστημα μιας χώρας. 


Στον ανώτατο βαθμό επικινδυνότητας η Φουκουσίμα

Τελευταία ενημέρωση: 13:59 Τρίτη 12 Απριλίου 2011,  enet.gr
Ισότιμη με την πυρηνική καταστροφή του Τσερνόμπιλ αξιολογείται η πυρηνική κρίση στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα, καθώς οι ιαπωνικές αρχές αναβάθμισαν το επίπεδο της σοβαρότητάς της από την κατηγορία 5 στην κατηγορία 7. Την ίδια στιγμή, τα Ρίχτερ εξακολουθούν να παιδεύουν τους Ιάπωνες. Μέσα σε μία ημέρα σημειώθηκαν δυο μετασεισμοί της τάξεως των 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Οι ιαπωνικές αρχές εκτίμησαν ότι η αρχική σοβαρότητα του συμβάντος στη Φουκουσίμα ήταν αντίστοιχη με εκείνη του Τσερνόμπιλ το 1986. Ωστόσο, θεωρούν ότι υπάρχουν διαφορές όσον αφορά στην εξέλιξη της κρίσης, καθώς εκτιμούν ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας που μετρώνται καθημερινά έχουν πλέον υποχωρήσει σημαντικά. Σύμφωνα με την ιαπωνική υπηρεσία για την πυρηνική ασφάλεια, η διαρροή ραδιενεργών ουσιών από το εργοστάσιο του Νταϊτσί αντιστοιχεί περίπου στο 10% της ποσότητας ραδιενέργειας που είχε διαρρεύσει από το Τσερνόμπιλ. "Πρόκειται για μια καταρχήν αξιολόγηση και είναι ένα θέμα που απομένει να οριστικοποιηθεί από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας ", δήλωσε αξιωματούχος της κρατικής Υπηρεσίας Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας.
Ο Ιάπωνας αξιωματούχος παρέπεμψε στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, η οποία είναι αρμόδια για την έκδοση της Διεθνούς Κλίμακας Πυρηνικών και Ραδιενεργών Συμβάντων, δηλαδή την ταξινόμηση πυρηνικών και ραδιενεργών ατυχημάτων και συμβάντων, με κλίμακα βαθμολόγησης της σοβαρότητάς τους από το 1 έως το 7 κατά αύξοντα αριθμό.
Εν τω μεταξύ, η διαχειρίστρια εταιρεία του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα εξέφρασε την ανησυχία ότι η διαρροή ραδιενέργειας μπορεί να ξεπεράσει σε μέγεθος εκείνη του πυρηνικού δυστυχήματος στο Τσερνόμπιλ. "Η διαρροή ραδιενέργειας δεν έχει σταματήσει και η ανησυχία μας είναι ότι τελικά θα ξεπεράσει εκείνη του Τσερνόμπιλ", δήλωσε στους δημοσιογράφους αξιωματούχος της Tepco. 
Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου στο Τόκιο, ότι η κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα "σταθεροποιείται βήμα βήμα" και ότι η διαρροή ραδιενέργειας μειώνεται.

Ερωτηθείς για τη φανερή αντίφαση ανάμεσα στις δηλώσεις του αυτές και την απόφαση για αναβάθμιση της σοβαρότητας της κρίσης στο σταθμό της Φουκουσίμα στο επίπεδο 7, ο Ναότο Καν απάντησε: "Επανεξετάσαμε τη διαβάθμιση με βάση τις μετρήσεις για την ακτίνα διασποράς της ραδιενέργειας. Η υγεία των πολιτών είναι η βασική αρχή για τις αποφάσεις της κυβέρνησης".
"Προκαλέσαμε μεγάλα προβλήματα στον κόσμο και πρέπει να εξηγήσουμε λεπτομερώς την εμπειρία μας", παραδέχθηκε.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός ζήτησε συγγνώμη από τους αγρότες και τους ψαράδες, οι οποίοι επλήγησαν από τη ραδιενέργεια, ενώ έκανε έναν παραλληλισμό με την ανοικοδόμηση της Ιαπωνίας μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. "Ελπίζω ότι κι αυτή τη φορά θα υπάρξει το ίδιο πνεύμα για την ανοικοδόμηση της χώρας", υπογράμμισε.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.