Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Κρίση χωρίς τέλος στην πληγείσα Ιαπωνία Μετασεισμοί, ραδιενέργεια, κρύο και χιόνι το σκηνικό που επικρατεί

 Μάχη με όλα τα μέσα δίνουν οι Αρχές στην Ιαπωνία, για να αποτρέψουν τα χειρότερα όσον αφορά στα πυρηνικά εργοστάσια της χώρας, την ώρα που έντονη χιονόπτωση ήρθε να δυσκολέψει τις επιχειρήσεις διάσωσης. Οι επιζώντες βρίσκονται αντιμέτωποι με ελλείψεις σε τρόφιμα και νερό, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και θέρμανση. 

Άμεση κινητοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Το β΄ εξάμηνο του 2011 θα πρέπει να έχουν ελεγχθεί όλοι οι αντιδραστήρες που είναι εγκατεστημένοι στις χώρες-μέλη της ΕΕ και να έχει πιστοποιηθεί η ασφάλειά τους. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα σύσκεψης διαχείρισης της κρίσης, που έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες προχθές, όπου οι πυρηνικές εγκαταστάσεις θα δοκιμαστούν σε τεστ αντοχής απέναντι σε πλημμύρες, τσουνάμι, σεισμούς, τρομοκρατικές επιθέσεις και διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος.
Στο επόμενο δεκαήμερο, εξάλλου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να έχει ετοιμάσει τις προτάσεις της για την οργάνωση της σχετικής διαδικασίας, λαμβάνοντας υπόψη της τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής, ιδιαίτερα αν πρόκειται για σεισμογενή περιοχή.
Οι συγκεκριμένες αποφάσεις ελήφθησαν υπό την πίεση της ευρωπαϊκής κοινωνίας, που έχει κινητοποιηθεί αντιδρώντας στη χρήση της πυρηνικής ενέργειας, με αφορμή την τραγωδία που εκτυλίσσεται «σε αργή κίνηση» στην Ιαπωνία. Ο αρμόδιος επίτροπος Γκίντερ Έτινγκερ αναγνώρισε ότι «μιλούμε για την Αποκάλυψη. Τα πάντα είναι πια εκτός ελέγχου και δεν αποκλείω να συμβεί το χειρότερο τις προσεχείς μέρες».

Στο μεταξύ, μετά από την ανακοίνωση της Lufthansa, ότι εντόπισε ραδιενέργεια στα αεροσκάφη της που επιστρέφουν από την Ιαπωνία, οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες (Alitalia, British Airways, SAS) δηλώνουν η μία μετά την άλλη ότι ελέγχουν τα αεροσκάφη τους, ενώ έχουν τροποποιήσει ή και ακυρώσει ορισμένα δρομολόγιά τους προς και από την Ιαπωνία.
Στην κεντρική πολιτική σκηνή της ΕΕ, μόνον οι Ευρωπαίοι Πράσινοι επιμένουν στο αίτημα διοργάνωσης μιας «συντονισμένης και σταδιακής εγκατάλειψης της πυρηνικής ενέργειας», ενώ κοινωνικοί φορείς και δίκτυα (στη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία) ζητούν από τις κυβερνήσεις τους την παύση λειτουργίας των πυρηνικών εγκαταστάσεων, που φιλοξενούνται στη χώρα τους.
Αντίθετα, οι πρώην ανατολικές χώρες, η Πολωνία, Βουλγαρία και Λιθουανία, δήλωσαν πως δεν σχεδιάζουν να αναθεωρήσουν τα προγράμματα κατασκευής πυρηνικών εργοστασίων, ενώ η Ιταλία ετοιμάζεται για το δημοψήφισμά της, που θα λάβει χώρα στις 12 Ιουνίου.

Δεν υπάκουσε η Ιαπωνία

Η Ιαπωνία είχε προειδοποιηθεί το 2008 από την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) ότι τα πυρηνικά της εργοστάσια δεν ήταν σε θέση να αντέξουν ισχυρούς σεισμούς, σύμφωνα με διπλωματικά τηλεγραφήματα των ΗΠΑ που περιήλθαν στην κατοχή του WikiLeaks, σύμφωνα με την εφημερίδα «The Daily Telegraph». Σύμφωνα με ένα τηλεγράφημα, αξιωματούχος της IAEA είπε το Δεκέμβριο ότι οι κανονισμοί ασφαλείας των εργοστασίων είναι ξεπερασμένοι και ότι ενδεχόμενοι ισχυροί σεισμοί θα δημιουργούσαν «σοβαρό πρόβλημα» στους πυρηνικούς ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς, σύμφωνα με την «Ντέιλι Τέλεγκραφ».
Οι ανησυχίες αυτές είχαν εκφραστεί στη διάρκεια συνάντησης της Ομάδας Πυρηνικής Ασφάλειας του Ομίλου των 8 (G8) στο Τόκιο το 2008.
Τα τηλεγραφήματα αποκαλύπτουν ότι η ιαπωνική κυβέρνηση είχε αντιταχθεί σε δικαστική εντολή να κλείσει άλλο πυρηνικό εργοστάσιο στη δυτική Ιαπωνία, λόγω των ανησυχιών ότι δε θα άντεχε ισχυρούς σεισμούς, σύμφωνα με την «Ντέιλι Τέλεγκραφ».

17/03/2011 | Επιμέλεια Ελένη Μαυρουδή Sigmalive.com

 

ΗΜΕΡΗΣΙΑONLINE  

Της Ντίας Ζαβρά

Τα πυρηνικά εργοστάσια της Ιαπωνίας δεν είναι σε θέση να αντέξουν έναν ισχυρό σεισμό, προειδοποιούσε το 2008 η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, όπως αναφέρουν διπλωματικά έγγραφα του Wikileaks. Προειδοποιήσεις που τότε το Τόκιο αγνόησε? Σήμερα, λίγες μέρες μετά τον ισχυρό σεισμό που έφερε προ του πυρηνικού ολέθρου την Ιαπωνία, η διεθνής κοινότητα είναι αυτή που λαμβάνει πλέον το μήνυμα...

Η Κίνα ανακοίνωσε χθες το «πάγωμα» της διαδικασίας έγκρισης νέων πυρηνικών σταθμών στη χώρα, ενώ έθεσε υπό στενή παρακολούθηση τα πυρηνικά ηλεκτροπαραγωγικά της εργοστάσια. «Προτεραιότητα έχει η πυρηνική ασφάλεια», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Κρατικό Συμβούλιο, το οποίο συνεδρίασε χθες υπό τον πρωθυπουργό Ουέν Ζιαμπάο και αποφάσισε να «παγώσει» τη δημιουργία νέων πυρηνικών σταθμών. Επιβραδύνοντας, αλλά όχι σταματώντας, το φιλόδοξο πρόγραμμα πυρηνικής επέκτασης της Κίνας -το μεγαλύτερο ίσως στον κόσμο. «Η Φουσουσίμα εγείρει ερωτήματα για το κόστος και τον κίνδυνο της πυρηνικής ενέργειας», δήλωσε από το Κάιρο και η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.
Ακόμα και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, σφοδρός υπέρμαχος της πυρηνικής ενέργειας, παραδέχτηκε ότι πρέπει να ληφθούν μαθήματα απ' αυτό που συνέβη στην Ιαπωνία και ζήτησε τη διεξαγωγή ελέγχων ασφαλείας στους 58 αντιδραστήρες της χώρας -αν και έσπευσε πάντως να καταστήσει σαφές ότι η θέση του Παρισιού όσον αφορά την πυρηνική ενέργεια παραμένει σταθερή: Η πυρηνική ενέργεια είναι και θα είναι «αναπόσπαστο κομμάτι» της ενεργειακής ανεξαρτησίας της Γαλλίας. Ελέγχους ασφαλείας σε όλα τα πυρηνικά της εργοστάσια ανακοίνωσε χθες και η Ισπανία -η οποία αντλεί το 20% της ενέργειάς της από τους οκτώ πυρηνικούς σταθμούς-, λίγες ώρες αφότου η κυβέρνηση Θαπατέρο επέμενε ότι δεν θα αναθεωρήσει την ενεργειακή της πολιτική. «Η ευρύτερη χρήση των ορυκτών καυσίμων μετά το δυστύχημα στη Φουκουσίμα δεν αποτελεί λύση», διαμήνυσε ο Σουηδός πρωθυπουργός Φρέντρικ Ράινφελντ, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με το Λιθουανό ομόλογό του Αντριους Κουμπίλιους, επισημαίνοντας ότι «η εμπειρία της Ιαπωνίας πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση της ασφάλειας».

Ακουγιου

Δεν ανησυχούν όμως όλοι το ίδιο... Ντμίτρι Μεντβέντεφ και Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν από τη Μόσχα ότι η πυρηνική ενέργεια μπορεί να είναι ασφαλής, αρκεί οι πυρηνικοί σταθμοί να κατασκευάζονται στο σωστό σημείο και υπό τις κατάλληλες συνθήκες. «Ναι, η ατομική ενέργεια μπορεί να είναι ασφαλής, αρκεί να ληφθούν οι σωστές αποφάσεις για την τοποθεσία του σταθμού, το σχέδιο και το διαχειριστή του», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος. Δεν απάντησε ωστόσο εάν όλες αυτές οι προϋποθέσεις πληρούνται στον πυρηνικό σταθμό που πρόκειται να κατασκευάσει η Τουρκία -με τη συνδρομή της Ρωσίας- στο Ακούγιου... Σχέδια που δεν αλλάζει ούτε η Φουκουσίμα? «Υπάρχουν γεγονότα που η ανθρώπινη δύναμη δεν μπορεί να αποτρέψει, όπως για παράδειγμα τις φυσικές καταστροφές. Αυτό δεν θα επηρεάσει τα σχέδιά μας για τον σταθμό πυρηνικής ενέργειας», πρόσθεσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο -σεισμογενές- Ακούγιου θα ξεκινήσει εντός μηνών ή ακόμη και εβδομάδων.

Μοναδικά
Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της ρωσικής Rosatom Κίριλ Κομαρόφ χαρακτήριζε μοναδικά τα συστήματα ασφαλείας του πυρηνικού σταθμού Μπέλενε στη Βουλγαρία. Εκεί όπου η ανησυχία, πάντως, για την πυρηνική ασφάλεια εντείνεται εν μέσω των εξελίξεων στη Φουκουσίμα  υπέρ της πυρηνικής ενέργειας τάχθηκε χθες και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να παραμείνει στο «ενεργειακό κοκτέιλ» της Βρετανίας στο μέλλον, αν και θα πρέπει να ληφθούν μαθήματα από την παρούσα ιαπωνική κρίση.

 

1 σχόλιο:

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.