Πέμπτη, 17 Φεβρουαρίου 2011

H υπερθέρμανση του πλανήτη συνδέεται με τις πλημμύρες .

17/2/2011 1:55:00 μμ    Real.gr-Περιβάλλον


Δύο επιστημονικές μελέτες, που εμφανίζονται στην επιθεώρηση Nature συνδέουν για πρώτη φορά άμεσα την υπερθέρμανση του πλανήτη και τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου με τις σφοδρές βροχοπτώσεις και τις πλημμύρες.

Μία έρευνα για το Βόρειο Ημισφαίριο έδειξε ότι η πιθανότητα ακραίας βροχόπτωσης σε μία οποιαδήποτε ημέρα αυξήθηκε κατά 7% κατά το τελευταίο ήμισυ του 20ού αιώνα.

Μία δεύτερη έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στη Βρετανία διαπίστωσε ότι η κλιματική αλλαγή που οφείλεται στον άνθρωπο έχει σχεδόν διπλασιάσει τον κίνδυνο εμφάνισης υπερβολικής υγρασίας που προκαλεί πλημμύρες.

Μέχρι σήμερα, οι κλιματολόγοι προέβλεπαν ότι η αύξηση της θερμοκρασίας θα συνοδευόταν από ισχυρές βροχοπτώσεις, αλλά οι μελέτες τους δεν είχαν επιτύχει να αναδείξουν μία τόσο στενή σχέση, ανέφεραν οι συγγραφείς των ερευνών, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Και οι δύο μελέτες χρησιμοποίησαν εξελιγμένα μοντέλα από τον υπολογιστή, με τα οποία ανέλυσαν τα δεδομένα για το κλίμα, τη θερμοκρασία και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, οι οποίες ευθύνονται για την υπερθέρμανση του πλανήτη.


«Τα κλιματικά μοντέλα έχουν βελτιωθεί πολύ σε σχέση με μια δεκαετία πριν, όταν βασικά δεν μπορούσαμε να πούμε τίποτα για τις βροχοπτώσεις», είπαν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

Σε αυτή την έρευνα τα δεδομένα ελήφθησαν από Μετεωρολογικούς Σταθμούς στο Βόρειο Ημισφαίριο.

Η έρευνα επικεντρώθηκε στις πλημμύρες στην Αγγλία και την Ουαλία στη διάρκεια του 2000.

«Αυτό που συνέβαινε μία φορά στα εκατό χρόνια στο κλίμα μπορεί στο μέλλον να συμβαίνει δύο φορές συχνότερα», δήλωσαν οι επιστήμονες.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.