Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

Μια βραδιά στο Μέλλον.


Το Δελτίο Τύπου έλεγε:
Στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ, την Παρασκευή  11 Φεβρουαρίου 2011, η Parallaxi, μέσα από τη δράση της «Η Θεσσαλονίκη Αλλιώς», συνεχίζει τις παρεμβάσεις που ξεκίνησε με τις νύχτες στα Μουσεία, πάντα με στόχο να προσελκύσει το κοινό της πόλης στα μουσεία της και να δημιουργήσει γεγονότα που αλλάζουν τα στερεότυπα που υπάρχουν για τα μουσεία της πόλης.
Η δράση «Μια βραδιά στο Μέλλον» είναι εμπνευσμένη από το μέλλον και προσπαθεί να ρίξει φως σε όσα έρχονται. Με τη συνεργασία μερικών από τα πιο λαμπρά μυαλά της εποχής στην πόλη φωτίζουμε πτυχές του μέλλοντος και κλείνουμε τη νύχτα με ένα εντυπωσιακό πάρτι με σπουδαίες μπάντες της πόλης.


Γενικώς η βραδιά ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα όμως αυτό που αφορά εμάς, τη ν Περιβαλλοντική του 3ου Γυμνασίου Σταυρούπολης, είναι η εισήγηση που έκαναν οι:
1.   Καθηγητής Φυσικής του ΑΠΘ, Άλκης Μπάης, που μας ξενάγησε στον 21ο αιώνα και ανέλυσε τη σχέση του Ανθρώπου με το Περιβάλλον(κάποιες από τις θέσεις του τις έχουμε ήδη εντοπίσει και αναλύσει παλαιότερα στο blog μας ,ενώ κάποιες άλλες τις επαξεργαζόμαστε με την ομάδα της Β τάξης και θα τις αναρτήσουμε στο άμεσο μέλλον).
      2.  Ο Σταύρος Βεργόπουλος, καθηγητής Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ, μας παρουσίασε
            τις νέες τάσεις στον τομέα της Αρχιτεκτονικής, λαμβάνοντας υπόψη 
           τις κλιματικές μεταβολές και την άνοδο της στάθμης των νερών των ωκεανών.
 Να πως παρουσίασαν τις μελέτες  και τις προτάσεις τους, για το αρχιτεκτονικό μέλλον των πόλεων, στο Συνέδριο του Σαν Φρανσίσκου το 2010, αρχιτέκτονες από Ιαπωνία, Αυστραλία,  Αμερική αλλά και Ελλάδα:
α)  Πόλεις κτισμένες σε πολλαπλά επίπεδα, συνδεδεμένες με τα ήδη υπάρχοντα κτίρια με δίκτυα κατασκευών, που θα περιλαμβάνουν και χώρους πράσινου(στα επίπεδα!).
β) Υπόγειες θαλάσσιες πόλεις με πλοκάμια ,που θα τροφοδοτούνται με ενέργεια από τα θαλάσσια ρεύματα και την κίνηση των κυμάτων.
γ) Επέκταση των πόλεων προς την θάλασσα, χτίζοντας πλωτές προεκτάσεις σε επίπεδα (βλέπε τεχνητά νησιά στο Dubai)

Ευτυχώς που η βραδιά έκλεισε με τους ρυθμικούς, αν και θορυβώσεις, Paranaoue και κάπως κατέστειλα το ψυχοπλάκωμα των προτάσεων για το μέλλον των πόλεων....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.