Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

ΗΠΑ: 180 πόλεις κινδυνεύουν λόγω αύξησης της στάθμης των θαλασσών

Η άνοδος της στάθμης των θαλασσών, λόγω της κλιματικής αλλαγής, αναμένεται να πλήξει περίπου 180 παράκτιες πόλεις στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής μέχρι το 2100, σύμφωνα με νέα έρευνα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα. Όπως επισημαίνεται στην έρευνα, που επικεντρώθηκε σε δημοτικά διαμερίσματα 48 πολιτειών με πληθυσμό 50.000 ατόμων και άνω, η άνοδος της στάθμης των θαλασσών κατά ένα μέτρο μέχρι το 2100, αναμένεται να πλήξει περισσότερο τις δυτικές ακτές που βρέχονται από τον Ατλαντικό και τις παράκτιες πόλεις στον Κόλπο του Μεξικού.
Χρησιμοποιώντας δεδομένα από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωλογικών Ερευνών, οι επιστήμονες κατάφεραν να υπολογίσουν λεπτομερώς τις εκτάσεις γης που θα «εξαφανιστούν» αν ανέβει η στάθμη της θάλασσας.
Ειδικότερα, όπως διαπίστωσαν, η άνοδος της στάθμης των παράκτιων υδάτων «απειλεί» σοβαρά το 9% της γης σε 180 παράκτιες περιοχές. Ωστόσο, το Μαϊάμι, η Νέα Ορλεάνη, η Φλόριντα και η Βιρτζίνια κινδυνεύουν να χάσουν το 10% των χερσαίων εκτάσεων μέχρι το τέλος του αιώνα.
Οι επιπτώσεις της ανόδου της στάθμης των θαλασσών καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα, από διάβρωση εδαφών μέχρι μόνιμες πλημμύρες. Η έκταση των καταστροφών εξαρτάται από την τοποθεσία της πόλης. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι, σύμφωνα με την έρευνα, η Νέα Υόρκη, η Ουάσινγκτον και το Σαν Φρανσίσκο, αναμένεται να πληγούν λιγότερο συγκριτικά με τις περιοχές που προαναφέρθηκαν.
Σημειώνεται ότι η άνοδος της στάθμης των θαλασσών οφείλεται στην υπερθέρμανση του πλανήτη, που προκαλεί λιώσιμο των πάγων με αποτέλεσμα μεγάλη ποσότητα υδάτων να ρέει στη θάλασσα.
Για το econews
Newslink Hellas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.