Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΗΛΙΑΚΑ ΜΕΣΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ



TURANOR ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΗΛΙΑΚΟ ΚΑΤΑΜΑΡΑΝ

To Τuranor το οποίο μεταφράζεται ως Δύναμη του Ήλιου,ανήκει στην εταιρεία Swiss Company Planet Solar και είναι το πρώτο ηλιακό καταμαράν, το οποίο θα κάνει τον γύρο του κόσμου σε 160 μέρες, διανύοντας μια απόσταση 50.000 χλμ., αποδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο τις απεριόριστες δυνατότητες της ηλιακής ενέργειας στις θαλάσσιες μεταφορές.

Η πρωτοποριακή τεχνολογία του καταμαράν σχεδιάστηκε από την Knierim Yachtbau στο Κίελο της Γερμανίας. Το κόστος κατασκευής του ξεπέρασε τα 12 εκατ. ευρώ. Έχει μήκος 31μ. και η ταχύτητα του μπορεί να ξεπεράσει τα 26 χλμ/ ώρα. Το πλοίο μπορεί να φιλοξενήσει 40 επιβάτες. Το πλοίο θα ξεκινήσει με αφετηρία το Μονακό και θα διανύσει μια απόσταση μήκους 50.000 χιλιομέτρων με μοναδικό καύσιμο την ηλιακή ενέργεια.


Το δρομολόγιο που θα ακολουθήσει θα του επιτρέπει να αξιοποιεί συνεχώς την ανανεώσιμη πηγή ενέργειας του ήλιου. Η ηλιακή οροφή του διαθέτει 825 πάνελ με 38.000 ηλιακές κυψέλες συνολικής επιφάνειας 537 τ.μ. Οι μπαταρίες που αποθηκεύουν αυτή την ενέργεια του παρέχουν αυτονομία για 3 ημέρες ενώ του επιτρέπουν να κινείται με 14 χιλιόμετρα την ώρα, όση δηλαδή είναι η ταχύτητα ενός τάνκερ.


SOLAR IMPULSE ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΗΛΙΑΚΟ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ

Το πρώτο αεροπλάνο που χρησιμοποιεί ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ως καύσιμο λέγεται Solar Impulse. To Solar Impulse χρησιμοποιεί ηλιακή ενέργεια, έχει άνοιγμα φτερών ίδιο με ένα Airbus A340, το βάρος ενός μέσου αυτοκινήτου και 12.000 ηλιακές κυψέλες που τροφοδοτούν με ενέργεια τέσσερις ηλεκτρικούς κινητήρες.

Η πρώτη μεγάλη δοκιμαστική πτήση του Solar Impulse, αποτελεί ένα βήμα πιο κοντά στην επίτευξη του στόχου που έχουν θέσει οι κατασκευαστές του, τη δημιουργία δηλαδή ενός ηλιακού αεροπλάνου μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, το οποίο το 2012 θα περάσει τον Ατλαντικό και εν συνεχεία θα πραγματοποιήσει τον γύρο της Γης.

Το Solar Impulse είναι το πρώτο αεροσκάφος που έχει σχεδιαστεί να πετάει χωρίς καύσιμα και χωρίς εκπομπές αεριών του διοξειδίου του άνθρακα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.