Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

Το Λα Νίνια τρέλανε τον καιρό

Τα νερά του Ειρηνικού κρύωσαν κατά 1,5 βαθµό Κελσίου

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Αγγελόπουλος

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011
Χιόνι στην έρηµο και θύελλες στις ΗΠΑ, πρωτοφανείς πληµµύρες στην Αυστραλία, όπου τώρα οι κάτοικοι κινδυνεύουν και από τους κροκόδειλους και τα φίδια που κολυµπούν στα νερά των πληµµυρών. Τα ακραία καιρικά φαινόµενα στον κόσµο δεν λένε να σταµατήσουν και κατά ένα µεγάλο µέρος οφείλονται στο θαλάσσιο φαινόµενο µε την ονοµασία Λα Νίνια.

Η τεράστια αναστάτωση που δηµιουργήθηκε στον Ειρηνικό Ωκεανό, όταν οι τροπικές θάλασσες κατά µήκος του Ισηµερινού έγιναν ασυνήθιστα ψυχρές, προκαλεί σφοδρά καιρικά φαινόµενα σ’ όλο τον κόσµο. Οµως η κακοκαιρία αυτή δεν ήταν απρόβλεπτη, σηµειώνει ο Πολ Σάιµονς στους «Τάιµς» του Λονδίνου.

Οι µετεωρολόγοι που παρατηρούσαν τον Ειρηνικό την είχαν προβλέψει από τον περασµένο Ιούνιο, καθώς οι τροπικές θάλασσες ψυχραίνονταν περισσότερο από ό,τι συνήθως στην περιοχή της Νότιας Αµερικής – κάτι που αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισµα του Λα Νίνια.

Επειδή ο Ειρηνικός είναι τόσο µεγάλος, οι συνέπειες του Λα Νίνια έγιναν γρήγορα αισθητές σε πολλές περιοχές. Στο Πακιστάν, σφοδρές βροχοπτώσεις λόγω των µουσώνων προκάλεσαν καταστροφικές πληµµύρες, ενώ σφοδροί κυκλώνες σάρωσαν µεγάλο µέρος της Καραϊβικής και της Κεντρικής Αµερικής. Το Λα Νίνια µετατόπισε επίσης τροπικούς τυφώνες δυτικότερα στην Ασία, ιδιαίτερα στην ηπειρωτική Κίνα.

Στη συνέχεια, το Λα Νίνια έγινε ένα ακόµη µεγαλύτερο τέρας. Η θερµοκρασία της θάλασσας στον τροπικό Ειρηνικό είναι σήµερα 1,5 βαθµό Κελσίου χαµηλότερη από το φυσιολογικό, ενώ το ρεκόρ είναι κατά 2 βαθµούς χαµηλότερη. «Το φαινόµενο Λα Νίνια είναι ισχυρότερο παρά ποτέ τον τελευταίο µισό αιώνα και το πιθανότερο είναι πως θα συνεχιστεί στη διάρκεια του καλοκαιριού του βορείου ηµισφαιρίου», λέει στους «Τάιµς» ο Μπιλ Πάτζερτ, ωκεανογράφος και κλιµατολόγος στο Εργαστήριο Αεριοπροώθησης (JPL) της NASA. Οι µετεωρολόγοι πιστεύουν πως το φαινόµενο θα κορυφωθεί αυτό τον µήνα ή το Φεβρουάριο.

Βροχές και θύελλες
Καθώς τα ψυχρά ύδατα συσσωρεύονταν στη Νότια Αµερική, θερµότερες µάζες συγκεντρώνονταν γύρω από την Αυστραλία, µε αποτέλεσµα τις κατακλυσµιαίες βροχοπτώσεις που προκάλεσαν πληµµύρες στην πολιτεία Κουίνσλαντ. Από τον Σεπτέµβριο, το ανατολικό ήµισυ της Αυστραλίας πλήττεται από σφοδρές βροχές και θύελλες και στα τέλη ∆εκεµβρίου η χώρα είχε καταγράψει τις περισσότερες ανοιξιάτικες βροχοπτώσεις στην ιστορία της.

Οι άφθονες βροχές και ο ζεστός καιρός προκάλεσαν εισβολή ακρίδων στη Νοτιοανατολική Αυστραλία τον Νοέµβριο και τον ∆εκέµβριο. Οµως οι πληµµύρες διέκοψαν ξηρασία περίπου 10 ετών και οι σιτοπαραγωγοί της χώρας περιµένουν τώρα καλή σοδειά, το ίδιο και οι βαµβακοκαλλιεργητές.

Σφοδρές βροχοπτώσεις εκδηλώθηκαν επίσης στη Νέα Ζηλανδία και σε µεγάλο µέρος της Νοτιοανατολικής Ασίας. Πληµµύρες και κατολισθήσεις σηµειώθηκαν την περασµένη εβδοµάδα στις Φιλιππίνες, έπειτα από ηµέρες αδιάκοπων βροχοπτώσεων που στοίχισαν τη ζωή σε δύο ανθρώπους και ανάγκασαν 33.000 να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Η Ινδονησία, η Μαλαισία, η Ταϊλάνδη, το Βιετνάµ και η Παπούα Νέα Γουινέα επλήγησαν επίσης από σφοδρές βροχοπτώσεις τους τελευταίους µήνες.

Το Λα Νίνια προκαλεί κατακλυσµό στις βόρειες ζώνες της Νότιας Αµερικής κι έκανε τη ∆ιώρυγα του Παναµά να παραλύσει, καθώς οι πληµµύρες απείλησαν τη ναυσιπλοΐα. Βροχοπτώσεις ρεκόρ στην Κολοµβία στοίχισαν τη ζωή σε περίπου 300 ανθρώπους και έπληξαν άλλα δύο εκατοµµύρια µε πληµµύρες ποταµών και κατολισθήσεις. 15 µέτρα χιόνι!
Στις ΗΠΑ, ολόκληρη η ∆υτική Ακτή επλήγη από σφοδρές καταιγίδες. Στο Λος Αντζελες έπεσαν τον ∆εκέµβριο 23 εκατοστά βροχή – νέο ρεκόρ για τον µήνα αυτόν. Στην Οροσειρά Μαµούθ στη Σιέρα Νεβάδα, η χιονόπτωση έφτασε τον ∆εκέµβριο στο ύψος ρεκόρ των 15 µέτρων. Οι καταιγίδες έφτασαν ώς τις ερήµους της Αριζόνας και του Νέου Μεξικού και οι κάτοικοι του Φοίνιξ εξεπλάγησαν µε τις νιφάδες χιονιού την παραµονή της Πρωτοχρονιάς.

Οµως το Λα Νίνια δεν προκαλεί µόνο καταστροφές. Επειδή ο Ειρηνικός είναι τόσο µεγάλος, το γεγονός ότι ψυχραίνει συµβάλλει στη µείωση της παγκόσµιας θερµοκρασίας, µολονότι το 2010 εξακολουθεί να είναι ένα από τα πιο θερµά χρόνια που έχουν καταγραφεί.







Οι πληµµύρες έφεραν φίδια και κροκόδειλους

ΟΙ ΒΙΒΛΙΚΕΣ πληµµύρες που πλήττουν µια τεράστια περιοχή της Ανατολικής Αυστραλίας, µε έκταση όσο η Γαλλία και η Γερµανία µαζί, αναµένεται ότι θα επιδεινωθούν, καθώς τις επόµενες ηµέρες προβλέπονται νέες κατακλυσµιαίες βροχές, ενώ φίδια και κροκόδειλοι τροµοκρατούν τους πληµµυροπαθείς.

Οι κάτοικοι του Ροκχάµπτον, µιας πόλης 75.000 κατοίκων που είναι περικυκλωµένη από τα νερά και έχει ουσιαστικά αποκλειστεί από την υπόλοιπη χώρα, κυκλοφορούσαν χθες µε βάρκες µέσα στα νερά που σε µερικά σηµεία τούς έφταναν ώς τη µέση. Αναµένεται ότι η στάθµη του νερού θα φτάσει στο υψηλότερο σηµείο τα 9,4 µέτρα, σήµερα ή αύριο. Οι αρχές προειδοποίησαν τους κατοίκους να µην µπαίνουν µέσα στα νερά για την ασφάλειά τους, επισηµαίνοντας ότι ο µεγαλύτερος κίνδυνος είναι τα ρεύµατα, τα οποία είναι ικανά να παρασύρουν αυτοκίνητα.
Οι υπηρεσίες διάσωσης φοβούνται πως αν η στάθµη του νερού παραµείνει υψηλή για µεγάλο χρονικό διάστηµα, θα ενθαρρυνθεί ο πολλαπλασιασµός των κουνουπιών, τα οποία είναι φορείς ασθενειών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.