Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

Τα αδιέξοδα της υπερπληροφόρησης στην προστασία του περιβάλλοντος

Η πρόσκληση ήταν από την Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και από τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής και Δυτικής Θεσ/νίκης, δια των Υπεύθυνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και αφορούσε την διοργάνωση εκδήλωσης –συζήτησης για τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν την κλιματική μεταβολή, με εισηγητή τον διακεκριμένο Επιστήμονα, Καθηγητή Φυσικής της Ατμόσφαιρας Εθνικού  Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Ακαδημαϊκό κ. Χ. Ζερεφό.
Η εκδήλωση έγινε το πρωί 4/12/2010 στην Θεσσαλονίκη.
Γνωρίζοντας την επιστημονική κατάρτιση αλλά και το μεγαλείο ψυχής ,ανθρωπιάς, ευγένειας, αρχοντιάς  του κ. Ζερεφού,  αρκετοί ήμασταν αυτοί που αποδεχτήκαμε την πρόσκληση με χαρά και ευγνωμοσύνη.
Το θέμα είχε τίτλο :Τα αδιέξοδα της υπερπληροφόρησης στην προστασία του περιβάλλοντος, αλλά βέβαια με ομιλητή τον κ. Ζερεφό  ένα τέτοιο θέμα και υπερκαλύπτεται και συνδυάζεται με πολλά άλλα θέματα χωρίς να χαθεί ούτε μία στιγμή η συνοχή της εισήγησης και το ενδιαφέρον των μαγεμένων ακροατών. Το χιούμορ αστείρευτο, η αλήθεια στον λόγο σε πρώτη προτεραιότητα χωρίς κορόνες ή εφησυχασμούς και ο διάλογος του εισηγητή με όλους εμάς απολύτως επιτρεπτός και επιθυμητός.
Έτσι επιχειρώντας να μεταφέρω λίγο από το κλίμα αυτής της υπέροχης ημερίδας θα παραθέσω κάποια από αυτά που ειπώθηκαν από τον κ. Ζερεφό.
Το κλίμα πάντα άλλαζε. Το ’50 έγινε η πρώτη διάσκεψη για το κλίμα. Τότε όμως θεωρήθηκε ο άνθρωπος ότι είναι υπεύθυνος για την ψύξη του κλίματος λόγω της βιομηχανικής ανάπτυξης, που  με τους ρύπους της είχε ως συνέπεια να κρύβει τον ήλιο!
Ο κ. Ζερεφός αναφέρθηκε στον τρόπο που κτίστηκε το μοναστήρι Durahan Παναγιά θέλοντας να δείξει ότι το περιβάλλον μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για ειρηνικούς σκοπούς.  Το Νοέμβρη του 1428 ο Τούρκος Durahan   βρέθηκε στα Ιωάννινα και του υπέδειξαν την παγωμένη λίμνη. Ο Durahan που το θεώρησε ως θαύμα της Παναγίας,(δεν γνώριζε ότι  η γη διένυε μία μικρή Παγετώδη περίοδο), έκτισε εκεί το μοναστήρι προς τιμή της.
Αναφέρθηκε επίσης στον  ποιητή Lord Byron που το 1815 (Έτος χωρίς Θέρος)  έγραψε το ποίημα Darkness. Στο ποίημα αυτό κατέγραψε ό,τι έβλεπε διαφορετικό και περίεργο στην φύση χωρίς να γνωρίζει ότι ήταν συνέπεια του ηφαιστείου Tambora, που είχε ενεργοποιηθεί εκείνη την περίοδο.
Στο ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΥ ΒΙΟΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ :ΚΑΙΣΑΡ ο Πλούταρχος έγραψε, αναφερόμενος στην δολοφονία του Καίσαρα και την θεϊκή τιμωρία που εμφανίστηκε στη γη με τα στοιχεία της φύσης : «…και το περί τον ήλιο αμαύρωμα της αυγής……». Ήταν η περίοδος που έγινε η έκρηξη του Βεζούβιου ηφαιστείου που απλά συνέπεσε με την δολοφονία του Καίσαρα αλλά ο ιστορικός δεν το γνώριζε .
Ο ποταμός Τάμεσης πάγωσε τα νερά του τελευταία φορά το 1953 ενώ  υπήρξε παγωμένος κατά διάφορες χρονικές περιόδους στο παρελθόν  όπως το 1814.
Η υπερ ή παραπληροφόρηση στην προστασία του περιβάλλοντος οδήγησε στην χρήση αντηλιακής κρέμας με υψηλό δείκτη προστασίας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες με συνέπεια να βρεθεί  στα παιδιά έλλειμμα βιταμίνης D. Η λύση  βέβαια είναι λιγότερο καταναλωτική και περισσότερο οργανωτική δηλαδή να αποφεύγομε  τον ήλιο και την θάλασσα τις ώρες μεταξύ 11π.μ. και 15 μ.μ.
Όταν υπάρχουν πολλά διαφορετικά όντα δηλαδή όταν υπάρχει βιοποικιλότητα (φέτος η χρονιά είναι αφιερωμένη στην βιοποικιλότητα )τότε το οικοσύστημα μπορεί να αντέξει την κλιματική αλλαγή. Σεβασμός λοιπόν και στο ζουζουνάκι!
Το νερό του πλανήτη είναι σταθερό απλά γίνεται ανακατανομή του λόγω των κλιματικών αλλαγών. Ειδικά η Μεσόγειος και η Αφρική θα παρουσιάσουν  έλλειψη νερού.
Ο άνθρωπος ευθύνεται στο 10% για την  κλιματική αλλαγή η οποία προκαλεί:
Αύξηση της οξύτητας των υδάτινων όγκων
Ανακατανομή  στις βροχές
Αλλαγή στη βιόσφαιρα
Το 2030 θα έχουμε μία αύξηση της θερμοκρασίας της τάξης του 0,5 ο C ενώ η μείωση των βροχοπτώσεων θα είναι της τάξης του 4%-5%
Κατά την άποψη του κ. Ζερεφού η κλιματική αλλαγή μπορεί να είναι αναστρέψιμη χρησιμοποιώντας Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας(Α.Π.Ε.) αλλά και δημιουργώντας Ενεργειακά Εμιράτα. Τα  Ενεργειακά Εμιράτα είναι αυτά που παράγουν ή χρησιμοποιούν Α.Π.Ε. Δόθηκε ως παράδειγμα εμιράτου η Ισλανδία που διαθέτει γεωθερμία ή η Ελλάδα που διαθέτει επίσης γεωθερμία στην Σαντορίνη, στην Μήλο, στην Νίσυρο κ.λ.π. αλλά επίσης έχει  ήλιο και άνεμο.
Λόγω της σύμπτωσης οικονομικής και περιβαλλοντικής κρίσης  θα υπάρχει η ανάγκη και η αγωνία επιβίωσης των ανθρώπων που δεν θα σκέφτονται πια το περιβάλλον .Όμως ο άνθρωπος είναι κομμάτι του περιβάλλοντος και αν σπάσουμε αυτήν την σχέση τότε θα ζούμε σε εικονική πραγματικότητα και θα αντιλαμβανόμαστε τη φύση μέσα από το Google!
Η μόνη ελπίδα, πρόσθεσε ο κ. Ζερεφός  απαντώντας σε ερωτήσεις μαθητών του  Ε.Π.Α.Λ Αμπελοκήπων που παραβρέθηκαν στην ημερίδα με την ιδιότητα δημοσιογραφικής ομάδας, είναι, να είστε εσείς οι νέοι, έντιμοι. Να εμφανίζετε ό,τι λέει η επιστήμη και οι μετρήσεις, χωρίς παρεμβάσεις από τρίτους με όποια ανταλλάγματα . Εδώ ανέφερε και τον μύθο του Ερισήχθονα υποδεικνύοντας τους τρίτους με την ιδιότητα του ήρωα του μύθου.
Η Αγάπη για το περιβάλλον προκύπτει όταν εμείς πάμε σε αυτό και το κάνουμε βίωμά μας. Το περιβάλλον υπάρχει εκεί βουβό σαν τον πιστό σκύλο και ακίνητο σαν το δέντρο . Μας περιμένει!
Κλείνω το αφιέρωμα στην σημερινή υπέροχη ημερίδα με τα λόγια του φιλόσοφου-ανθρωπιστή
Γκάντι στα οποία έκανε αναφορά ο κ. Ζερεφός: «Η Γ ή μπορεί να μας θρέψει όλους αλλά δεν μπορεί να μας ικανοποιήσει όλους.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.