Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010


Ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ώρες στο Κανκούν του Μεξικoύ η Διεθνής Διάσκεψη για το Κλίμα του ΟΗΕ, με τις κυβερνήσεις να επιλέγουν την ελπίδα από το φόβο και να κάνουν μία μικρή, αλλά σημαντική, αρχή για τη σωτηρία του πλανήτη από τις κλιματικές αλλαγές!

Αν και ακόμα υπάρχει πολύς δρόμος έως ότου προκύψει η δίκαιη, φιλόδοξη και νομικά δεσμευτική συμφωνία που απαιτείται για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών, είναι σημαντικό ότι οι κυβερνήσεις αποφάσισαν να δουλέψουν από κοινού για να αποφευχθεί το τέλμα στις διαπραγματεύσεις και να σημειωθεί πρόοδος. Συγκεκριμένα:
 
·        Οι κυβερνήσεις αναγνώρισαν το κενό ανάμεσα στις τωρινές (αδύναμες) υποσχέσεις τους για μειώσεις των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και σε αυτές που πρέπει να γίνουν για να αποφευχθεί η κλιματική καταστροφή. Επίσης, αναγνώρισαν την ανάγκη οι μειώσεις των εκπομπών να γίνονται στα επίπεδα που υποδεικνύει η επιστήμη, προκειμένου η άνοδος της πλανητικής θερμοκρασίας να συγκρατηθεί κάτω από τους 2°C (αυτό μεταφράζεται σε μειώσεις 25-40% για τις αναπτυγμένες χώρες ως το 2020, με βάση τα επίπεδα του 1990).
·        Στο κρίσιμο σημείο της χρηματοδότησης, οι κυβερνήσεις συμφώνησαν στην ίδρυση του Κλιματικού Ταμείου προκειμένου να κατευθύνει τα δισεκατομμύρια που απαιτούνται για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών και της αποδάσωσης στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Ωστόσο, παραμένει ακόμα άγνωστο ποιες θα είναι οι πηγές των πόρων του Ταμείου.
·        Πρόοδος υπήρξε και στη σύσταση ενός μηχανισμού προστασίας των τροπικών δασών και των αυτοχθόνων πληθυσμών, ωστόσο κάποια σημαντικά σημεία παραμένουν ακόμα θολά και θα πρέπει να διευκρινιστούν τους επόμενους μήνες.
 
Αν μάλιστα δεν υπήρχε και η αρνητική στάση των ΗΠΑ, του Καναδά και της Ιαπωνίας να επηρεάζει τις διαδικασίες από τις πρώτες ημέρες της διάσκεψης, ενδεχομένως το αποτέλεσμα να ήταν ακόμα καλύτερο. Οι ΗΠΑ – ιστορικά ο μεγαλύτερος ρυπαντής – με τους εξαιρετικά αδύναμους στόχους για μειώσεις εκπομπών, προσπαθούσε σχεδόν σε κάθε στάδιο των διαπραγματεύσεων να αποδυναμώσει την τελική συμφωνία. Ο Καναδάς και η Ιαπωνία με την κατηγορηματική αντίθεση τους στη συνέχεια του Πρωτοκόλλου του Κιότο μετά το 2012, δημιούργησαν ένταση στις σχέσεις ανάμεσα στις αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες.
 
Η ελπίδα τώρα είναι να δημιουργηθεί μέσα στο 2011 η κατάλληλη δυναμική στις διαπραγματεύσεις ώστε να προκύψει η τελική συμφωνία στην επόμενη Διάσκεψη για το Κλίμα στο Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής!
Άρθρο από την σελίδα της Greenpeace. Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε από την Λίστα Συνδέσμων που παρακολουθεί η Περιβαλλοντική Ομάδα του 3ου Γυμνασίου Σταυρούπολης,
στα δεξιά της αρχικής μας σελίδας .
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.