Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2010

«Δηλητηριώδη απόβλητα»


Οι συνέπειες του τεχνογενούς ατυχήματος στην Ουγγαρία μπορεί να είναι ανεπανόρθωτες .Η οικολογική καταστροφή στην Ουγγαρία καθίσταται διεθνής. Το ρεύμα της δηλητηριώδους «κόκκινης τοξικής λάσπης», που διέρρευσε ως αποτέλεσμα ατυχήματος σε εργοστάσιο αλουμίνας, έφτασε στο Δούναβη.

Η μεγαλύτερη υδάτινη αρτηρία της Ευρώπης βρίσκεται σε κίνδυνο. Κατά την άποψη ειδικών, για την εξάλειψη των συνεπειών του ατυχήματος θα χρειαστούν μερικά χρόνια, μάλιστα η πλήρης επανόρθωση του οικοσυστήματος της περιοχής ήδη είναι αδύνατη.

Ο εμπειρογνώμονας του Παγκόσμιου Ιδρύματος Άγριας Φύσης Αλεξέι Κνίζνικοφ σε συνέντευξη που έδωσε στη " Φωνή της Ρωσίας" χαρακτήρισε το ατύχημα στην Ουγγαρία ως υπερσυνοριακή καταστροφή πρωτοφανών διαστάσεων:

«Αναφορικά με το μέγεθος αυτής της οικολογικής καταστροφής, κατά τις εκτιμήσεις μέσα είναι κολοσσιαίο. Ο όγκος των δηλητηριωδών ουσιών που διέρρευσαν ανέρχεται σε ένα περίπου εκατ. κβ. λίτρα και μπορεί να συγκριθεί με τον όγκο του πετρελαίου, το οποίο στη διάρκεια μερικών μηνών μετά το ατύχημα χυνόταν στον κόλπο του Μεξικού. Τις συνέπειες τις βλέπουμε σήμερα - δυστυχώς, σ΄αυτές τις συνέπειες υπάρχουν και θάνατοι ανθρώπων και θάνατοι ψαριών. Το γεγονός ότι η ρύπανση ήδη έφτασε στο Δούναβη, δείχνει ότι πρόκειται για καταστροφή υπερσυνοριακού ευρωπαϊκού επιπέδου.

Ειδικές υπηρεσίες των χωρών που γειτονεύουν με την Ουγγαρία και βρίσκονται χαμηλότερα στον ρου του Δούναβη - Αυστρία, Σλοβακία, Κροατία, Σερβία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Μολδαβία και ακόμα και Ουκρανία - ήδη άρχισαν εντατική παρακολούθηση της ποιότητας του νερού. Το πρόβλημα συνίσταται στο ότι το τοξικό ρεύμα συνεχίζει να πέφτει στα νερά του Δούναβη.

Λόγω του ότι τέτοιες καταστροφές δεν συμβαίνουν συχνά, σχετικές τεχνολογίες εξάλειψης των συνεπειών του ατυχήματος δεν έχουν εκπονηθεί, διευκρίνισε ο Συμπρόεδρος της Διεθνούς Οικολογικής Ομάδας «Οικοπροστασία» Βλαντίμιρ Σλιβιάκ:

Ουσιαστικά, οι διασώστες σήμερα επινοούν νέες μεθόδους. Μιά από αυτές είναι το ρίξιμο στο νερό γύψου, ο οποίος απορροφά σε ένα βαθμό τις βλαβερές ουσίες, εμποδίζοντας την περαιτέρω προώθησή τους. Όμως αυτή η τεχνολογία δεν είναι και πολύ αποτελεσματική. Ιδιαίτερα εξαιτίας της μεγάλης ποσότητας κόκκινης λάσπης, που έχει διαρρεύσει.

Το κόκκινο χρώμα προσδίδεται στα τοξικά λύματα από το οξείδιο του σιδήρου, γνωστό ως βωξίτης. Όμως ο μεγαλύτερος κίνδυνος προέρχεται από τα βαριά μέταλλα, τα οποία θα διαδίδονται στο φυσικό περιβάλλον και θα εισέρχονται στον οργανισμό του ανθρώπου. Εκτός των χημικών εγκαυμάτων, τα οποία μπορεί να προκληθούν στους ανθρώπους όταν έρθουν σε επαφή με την τοξική λάσπη, αυτή η ουσία προκαλεί και εξαιρετικά επικίνδυνη δηλητηρίαση, υπογράμμισε σε συνέντευξη στη " Φωνή της Ρωσίας" το αντεπιστέλλον μέλος της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, οικολόγος Αλεξέι Γιάμπλοκοφ:

«Αυτά τα λύματα που δημιουργούνται από την παραγωγή πρώτης ύλης, για τη μετέπειτα παραγωγή αλουμινίου, περιέχουν άκρως δηλητηριώδη συστατικά στοιχεία. Ως αποτέλεσμα του ατυχήματος δημιουργήθηκε μολυσμένο στρώμα εδάφους, το οποίο θα πρέπει να αφαιρεθεί και να εξουδετερωθεί».

Η Βουδαπέστη ήδη έχει δηλώσει ότι δεν θα μπορέσει να ανταπεξέρθει με τις συνέπειες. Βοήθεια, έχει ζητήσει πρώτ΄ απ΄όλα, από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι διασωστικές υπηρεσίες άλλων χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας, βρίσκονται σε ύψιστη ετοιμότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.